fecstasy yazdı:ben modelleri aşağıdaki kriterlere göre eliyorum ama siz de fikir verebilir misiniz? ya da bu değerler idealde kaç olmalı? mesela power reserve değerini kıyaslıyamıyorum iyi m kötü mü diye :S
-power reserve değeri (henüz ideal bir değer belirleyemedim)
-jewel değeri (bunu bulmakta zorlanıyorum S:)
-safir cam
-otomatik
-su geçirmezlik (3ATM ile 30ATM arasında değişyior beğendiğim modeller; kararsızım :S)
-metal kordon
-takvim
-kronograf olsa da olur olmasa da
Güç rezerv değeri mekanizmaya göre değişmektedir. Genellikle 38 saatten başlar 10 hatta 30 güne kadar çıkabilir. Almayı planladığınız saatler ortalama olarak 2 gün güç rezervine sahiptirler. Bazı kişiler için(mesela ben) daha fazla daha fazla güç rezervi depolayabilmesi bir tercih sebebi olacaktır ancak 40 ve 44 saat rezevine sahip iki farklı saat pratikte neredeyse farksızdır. Bence birkaç saatlik farklar, özellikle otomatik saatlerde, çok önemli değildir.
Jewel-taş, yine bir tercih sebebi olmamalı. Mekanizma içindeki çarkları taşıyan millerin ön ve arka plakalardaki bağlantı yerlerine, sürtünmeye bağlı aşınmayı minimuma indirmek için konulurlar. Bu sentetik sert taşların maddi değerleri yoktur. Mekanizmanın ne kadar çok komplikasyonu olursa o kadar çok çarka ihtiyaç duyar dolayısıyla taş sayısıda artar. Almayı planladığınız saatlerin içindeki mekanizmalar yıllar içinde kendilerini kanıtlamış kaliteli mekanizmalardır, taş sayısıyla kalite arasında direk bağlantı kurulmamalıdır.
Safir kristal cam, benim ve eminim birçok kişi için olmazsa olmazdır. Zaten belli bir fiyat seviyesinin üzerindeki saatlerde, eğer tarihi bir modelin anısına üretilen herhangi bir sınırlı üretim versiyon değilse safir cam kullanılır.
Su geçirmezlik değerinin önemi kişiden kişiye değişir. Eğer saat denizde, dalişta kullanılacaksa yüksek su geçirmezliği olması gerekir. 300m gibi. Bu tip saatler(300m wr ve üstü) genellikle dalgıç saati olarak adlandırılır. Yalnız bu ekstra güvenlik saate kalınlık ve ağırlık olarak yansır, yani saatin tasarımında önemli rol oynar. Spor saatler de ortalama bir değer olan 100m wr bence makuldur.(Dalınmadığı sürece)
Metal kordon, deri kayış konusu tamamen kişinin zevkine kalmış. Metal kordon yıllarca eskimeden kullanılabilir. Deri veya kauçuk kayışlı bir saat ise daha hafif olacaktır. Eğer hem bilezik hem kayışla kullanılacaksa, saat alınırken mutlaka bilezikle alınmalı çünkü daha sonra yedek parça olarak deri kayış almak ucuzdur ve seçenek çoktur ancak orijinal bilezik normalden pahalıya gelecektir. Tavsiyem bilezikli modeli tercih etmeniz daha sonra deri kayış rahatlıkla ve ucuza değiştirilebilir.
Takvim ve kronograf yine zevkinize kalmış ancak günlük kullanımda takvim oldukça kullanışlı bir özellik. Kronograf ise bana göre saatin sportifliğini artıran bir detay.