1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Tissot Auto Quartz Saat Almak Mantıklı Mı?

MesajGönderilme zamanı: 27 Ağu 2010, 09:22
fadli
Merhaba arkadaşlar. Tissot autoquartz saatler el ile kurulabiliyor mu? Saatin içindeki pil bitince sadece kol hareketi ile çalışır mı? Böyle mekanizmaya sahip bir saati tavsiye eder misiniz? Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. İyi günler...

Re: Tissot Auto Quartz Saat Almak Mantıklı Mı?

MesajGönderilme zamanı: 28 Ağu 2010, 09:34
Bond
Tissot AutoQuartz modelini el ile kurabilirsin. Saniye ibresi normal çalışma prensibine geçene kadar el ile kuracaksın daha sonra saati salayarak enerji seviyesini artırıp kapasitöre daha fazla rezerv sağlayabilirsin. İlk kurmaya başladığında saniye ibresi 4'er 4'er ilerleyecektir biraz kurduktan sonra normal atışa geçer. Şarjlı pil işlevini yitirirse saat sadece kol hareketlerinle çalışmaz. Verdiğin enerji önce kapasitöre gidip sonra saate güç veriyor çünkü. Kapasitör/LiOn Hücre Pil işlevini yitirirse değiştirilebilir.

Omega Seamaster O-matic ve Tissot AutoQuartz elle kurulmaya imkan veriyor, fakat Swatch Auto Quartz ve Seiko Kinetic modellerini el ile kuramassın.

Mekanik saatlere aşırı düşkün birisi değilsen, yarı mekanik sayılabilecek bir saatte 100 gün güç reservi süresi ve mekaniklere göre daha dakik bir saatim olsun ama quartzda olmasın dersen tavsiye edilebilir. Saati kolundan uzun süreli çıkarıyorsan veya sürekli takmıyorsan ve ikidebir durmasın, ayarlamakla uğraşmayayım her seferinde diyorsan gene tavsiye edilebilir. :) Ama bu şekilde bir durumun yoksa o zaman mekanik bir modele yönelmeni tavsiye ederim. Altta sorduğun modelin teknik konusu mevcut, linkten inceleyebilirsin. İyi forumlar.

ETA AutoQuartz 205.915 :arrow: http://forum.saatforumu.com/viewtopic.php?f=49&t=2801

Re: Tissot Auto Quartz Saat Almak Mantıklı Mı?

MesajGönderilme zamanı: 28 Ağu 2010, 10:20
fadli
Bu konuda beni aydınlattığınız için teşekkür ederim.

Re: Tissot Auto Quartz Saat Almak Mantıklı Mı?

MesajGönderilme zamanı: 01 Eyl 2010, 16:33
winterdrops
Yalnız Kinetic serilerinden Kinetic Direct drive özelliği olanlarda el ile kurulabiliyor Bond. Bende merak edip araştırmıştım, bazi seikolarda kinetic yazarken, bazılarında niye direct drive yazıyor diye. Bilginiz olsun.

Re: Tissot Auto Quartz Saat Almak Mantıklı Mı?

MesajGönderilme zamanı: 01 Eyl 2010, 17:26
Bond
Teşekkürler hatırlatma için winterdrops. Direct drive fonksiyonu farklı elbette, konumuz var onu açıkladığımız aslında ama tanışma mesajları içinde diye gözden kaçıyor olabilir, burayada alıntı yapayım faydası olur arayanlar için.

Bond yazdı:TSF'ye Hoşgeldiniz. Kaydınızdan Bodrumda saat sektöründe faaliyet gösterdiğinizi görüyorum. Tanışma bölümünde kendinizi ve firmanızı tanıtırsanız tüm üyelerimiz memnun olacaklardır. Sorduğunuz konular hakkında forumumuzda birçok detaylı bilgi mevcut. Özellikle Spring Drive konusunda teknoloji, çalışma prensibi ve diagramları paylaşılmıştı. Arama fonkisyonunu kullanırsanız daha çabuk şekilde bilgiye ulaşabilirsiniz. Bende kısaca tüm üyelerimiz için bilgi vermeye çalışayım.

Öncelikle Direct Drive sistemini bir teknoloji olarak adlandırmak doğru olmaz. Direct Drive; Kinetic teknolojisi altında ayrılan bir çok fonksiyondan birisidir. Herkesin bildiği üzere tüm kinetic kalibrelerinde kullanıcının kol hareketleri ile sağlanan enerji elektrik enerjisine çevrilerek depolanır. Kinetic Direct Drive ise ek olarak kurma kolunun kullanılması ilede enerjiyi depolayabilir. Direct Drive sistemli saatlerdeki gösterge ile kullanıcı depolanan enerji seviyesini görmenin yanısıra, manuel olarak kurma kolunu kurarak hangi düzeyde enerji yüklediğinide o anda görebilir.

Resim Resim Resim
Direct Drive Gösterge örnekleri

Kinetic Teknolojisinin en üst düzey sistem ve fonksiyonu ise Ultimate Kinetic Chronograph modelleridir. Bunlara SLQ017-19-21-23 ve 25 olan Limitli üretim modellerini örnek verebiliriz. Calibre 9T82 kullanan bu modeller tamamı analog lay-out'la 1/10-100 sn zaman aralıklarında hesaplama yapabilir. Kol hareketleri ile yaratılan kinetic enerjiyi KESU (Kinetic Energy Storage Unit / Kinetic Enerji Saklama Ünitesi) adı verilen depolama ünitesinde toplayarak potansiyel elektrik enerjisine çevrilir ve yaklaşık 1 ay güç rezervi süresine sahiptir. Arctura SLQ025 ve Kinetic GMT fonksiyonlu bazı modellerde ise güç rezervi süresi 6 aya kadar çıkabilmektedir. Marka forumlarımızda Seiko Tanıtım ve Tarihçe konusunda da bu bilgilerin bir kısmını ve Kinetic teknolojisinin AGS modeli ile başlayan kısa tarihçesini bulabilirsiniz.

Seiko Tanıtım ve Tarihçe Linki: http://forum.saatforumu.com/viewtopic.php?f=79&t=2092&p=25487#p25487

Spring Drive ise daha önce Clk tarafında başka bir konuda anlatılmıştı, buraya bir kısmını ekleyelim. İsteyen üyeler arama fonksiyonu ile ek bilgilerede ulaşabilirler.

Clk: Anantanin Spring Drive teknolojisi kullandigini ve bu teknolojinin saniyeyi kolunu akarak ilerlermiscesine yumusak hareket ettirdigini biliyoruz. Peki nedir bu Spring Drive teknolojisi?

Geleneksel otomatik sistemlerin en zayif kismi escapment dedigimiz tahrik sistemleridir. Rotorun dönüsünden ortaya cikan kinetik enerji yaya aktarilir yay saatte 21600/28800 v.s. salinima gecer vu bu salinim ile cark tahrik edilerek zamanin tutulmasi saglanir. 28.800 salinimli bir saat saniyede 8 kere carki döndürüyor. Spring Drive mekanizma'da 28.800 lük salinima sahip olmasina ragmen bu fark nereden geliyor.

Spring Drive Tri-synchro adi verilen bir regulator kullaniyor. Bu regulatorun parcalari

1- Quarz Oscilator (quarz tasi): Frekansi tutuyor
2- Integrated Circuit (entegra devre): Bu devre quarz tasindan aldigi frekansi ölcerek zamani tutuyor ve bu dogrultuda sistemden (electro magnetic coil) gecmesi gereken elektrik miktarini belirliyor.
3- Glide Wheel (kayma carki): elektro manyetik sargi tarafindan kontrol edilen ve geleneksel tahrik carkina bagli olan bu cark saniyede 8 kez dönüyor.

Resim

Ana yayda kullanilan malzeme yüksek elastikiyeti olan Spron 510. Bu malzemeden ötürü yay cok daha uzun süre ve daha yumusak sekilde calisabiliyor. Yayin ekstra katkisi 72 saatlik güc reservi.

Sistemde qurz tasinin ve Entegre devrenin talep ettigi enerji elktro manyetik sargi tarafindan saglaniyor. Ana yaydan alinan enerji ana tahrik carki vasitasi ile kinetic enerjiden electrik enerjisine cevriliyor.

Magic Lever (sihirli manivela) sistemi sayesinde rotordan alinan enerji cok daha ektin bir sekilde ana yaya aktariliyor. Bu manivela direkt olarak rotor saftina bagli ve yayin cok daha aktif bir sekilde sarilmasina yardimci oluyor.

Resim

Geleneksel otomatik saatler ile ayni güc kaynagini kullanan (kol hareketi), kullandigi gücü ayni sekilde saklayan (ana yay) ve ayni tahrik mekanizmasini (ana tahrik carki) kullanan Spring Drive toleranslarinin diger saat türleri ile karsilastirilmasi.

Grand Seiko: -3 +5 sn/gün

C.O.S.C.: -4 +6 sn/gün

Quartz: ±1 sn/gün

C.O.S.C. Quartz: +/- 0,007 sn/gün

Atomic Clock: 0.000000001 sn/gün

Sistemde ki bütün tahrik ve hareket mekanizmalari tek yönlü olarak hazirlanmis. Dolayisi ile sistemin hizli gitmesini engellemek adina Spring Drive elektro-magnetik bir fren kullaniyor.

Ekleme: Ayrıca ingilizce biliyorsanız Seiko Websitesinde tüm teknolojilerle ilgili daha detaylı bilgilerde bulabilirsiniz. Bilmeyen üyelerimiz için forumdada birçok bilgi mevcut şimdi gördüm frax1'de linklerini paylaşmış, teşekkürler.

Birde linkteki adresten tüm kalibrelerin ve fonkisyonların çalışma prensiplerini interaktif olarak inceleyebilirsiniz, oldukça güzel hazırlanmış bir bölüm. http://caliber.seikowatches.com/


İyi çalışmalar