Triton yazdı:Sabunlar kimyasal özellikleri bakımından daha sert ve tortu bırakan bir etkiye sahip. Kullanılmaması gerektiği kesin aynı deterjanlar gibi. Ancak, örneğin kaliteli (PH seviyesi dengelenmiş) ve renksiz bir şampuanla gözlüklerin ılık su ile yıkanması, vücudun salgıladığı yağda bulunan asitten kaynaklanan aşınmaları ve bozulmaları önlediği için tavsiye edilir. Ben gözlüklerimde bunu yaparım ve sonucu kusursuzdur.
Öte yandan diğer saatleri olmasa da Swatch ve Seiko 5 leri yıllardır duşta şampuanla yıkıyorum. Herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Aksine pırıl pırıl oluyorlar ve girinti yerlerinde karşılaşılan ve terleme vb nedenlerle oluşan kirlenme de görülmüyor. Ayrıca insan terinde de asit var ve özellikle bu durum, kişiden kişiye değişmekle birlikte, özellikle altın sarısı vb kaplanmış saat kasalarında ciddi aşınma meydana getiriyor.
Ama tavsiye tecrübeli bir ustadan gelince açıkçası merak ettim. Hem eğer varsa yanlışımızı düzeltelim hem de nasıl temizlemek gerekiyor bunu öğrenelim...

Yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı tavsiye etmiyorum şampuan ve kimyasal maddeler kauçuk contaların ömrünü kısaltır ve contalara sürülen silikonlarla etkileşerek özelliğini yitirmelerine sebep olurlar,ayrıca bahsettiğim sabunlar kimyasal katkılı vs değil normal katkısız banyo sabunu yani sizin bahsettiğiniz şampuanlarda olabilir sabunda yine katkısız olanları .
Özetlersek 1 yaşındaki çocuğunuza hangisini kullanmazsanız saatiniz için de geçerli bir kural olsun

Size rastlamamış olabilir ancak forumdan bir kişinin bile benim lafıma bakarak hareket etmesi nedeni ile saati su alırsa bunun vebali benim için altından kalkılamaz bir sonuçtur.
Özel olarak şu marka bu model diye ayırmamız mümkün değil dolayısı ile Seikolar genelde suya karşı oldukça dirençlidir ancak siz seiko tecrübesi ile fikir belirtmişsiniz ben ise binlerce tecrübe sonuçlarını örnekledim.
Serviste her gün ortalama 30-40 yaz aylarında 100 den fazla saat gelir bu aradaki 60 - 70 adetlik farkın çoğu duşta su alır özelliklede denizden çıkınca kumsalda yatarken güneşte ısınan saat kolda iken soğuk suyla yapılan duşlar çok etkilidir birde şampuan kullanıldıysa saat adeta çamur gibi servise gelir.
Sonuç hep aynıdır "Saatim duşta su aldı" ...
Ben her zamanki gibi 5 Atm den daha düşük standartlardaki bir saatle saatle duşa girilmemesini hele buhardan göz gözü görmez haldeki
banyoya dalgıç saati bile olsa asla ve asla girilmemesini öneririm (40 Yıldan beri) Böylelikle baş ağrısını oluşmadan önlemiş olursunuz