TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Akrilik Kristal İçin Çizik Giderme ve Parlatma İşlemi

Saat Tamiri Ustaları, Ekipmanları, Servis Ve Bakım Merkezlerinden Bilgiler
Forum kuralları
Sayın Üyelerimiz, Saat Servis Merkezi bölümümüzde saat tamiri ve servisi konularındaki sorularınızı saat ustalarına sorabilirsiniz. Ustalar ve merkezler tarafından verilecek tavsiye ve yardımlar gönüllülük prensibi neticesinde yapılmaktadır. Forumumuza üye olan ustalar veya saat tamir merkezlerinin yardım zorunluluğu bulunmamaktadır, sorularınızı sorarken bu durumu dikkate almanızı rica ederiz.

TSF

Akrilik Kristal İçin Çizik Giderme ve Parlatma İşlemi

Mesaj Hsnmrycl » 19 May 2012, 00:40

Öncelikle herkese selamlar.

Bugün, epeydir denemek istediğim ancak bir türlü cesaret edemediğim bir işlemi uyguladım. Aslında bu işlemi uygulamaya mecbur kaldım. Çünkü aldığım son Vostok Amphibian'ın kristali oldukça kötü durumdaydı. Aşağıdaki fotoğrafta saatin halini görebilirsiniz:

Resim

Saati bu şekilde kullanmaya gönlüm razı olmadı doğrusu. Kadranı son derece temiz olmasına karşın kristalin bu halde olması oldukça kötü bir izlenim bırakıyordu. Daha önceleri akrilik kristaldeki çizikleri giderenlerin tecrübelerini okumuş ve kullandıkları malzemeleri öğrenmiştim. Yabancı forumlarda genellikle son kat parlatma için Polywatch ya da Autosol kullanılıyor. Ancak ülkemizde her iki ürün de olmadığı için başka bir malzeme aramaya başladım. Geçenlerde evde bir metal parlatıcısı bulmuştum. Onu denemeye karar verdim. İlk olarak eski bir Swatch üzerinde denedim ve hayli iyi sonuç aldım. Bunun üzerine Metylan marka metal parlatıcısını kullanmaya karar verdim. Bugün yolum bir yapı markete düşünce malzemeleri tedarik ettim.

Gereken malzemeler:
-1000'lik zımpara(600'lük kullananlar da var ama ben 1000'lik tercih ettim)
-1200'lük zımpara
-Metylan Metal Parlatıcısı

Resim

İlk olarak bezelini söktüğüm saatin metal kısımları zımparadan zarar görmesin diye bantladım. Ardından 1000'lik zımpara ile çizikler yok oluncaya kadar zımparaladım. Bu işlem için 600'lük zımpara kullananlar da var. Ancak benim saatteki çizikler çok derin olmadığı için 600'lük zımpara kullanmaya gerek duymadım. Çizikler yok olmasına rağmen saatin yaşına bağlı olarak oluşan mikro çatlaklar fotoğrafta görülüyor. Bu çatlakları yok etmek için yapılacak tek şey kristal değişimi. Ona da gerek duymuyorum. İşlem sonrası fotoğraf:

Resim

Sonra aynı işlemi 1200'lük zımpara ile tekrarladım. Bundaki amaç yüzeyi mümkün olduğunca pürüzsüz hale getirebilmek. Aynı zamanda kalan çizikleri de yok etmek. İşlem sonrası fotoğraf:

Resim

Oldukça pürüzsüzleşen ama mat olan yüzeyin son kat parlatma işlemi için nohut kadar Metylan'ı kristalin üzerine bıraktım.

Resim

Metylan ile parlatma için pamuklu bir kumaş kullandım. Yaklaşık 3 dakika kadar kristali Metylan ile ovdum. Zaten bir zaman sonra Metylan kuruyor ve dökülmeye başlıyor. İşlem sonrası fotoğraf:

Resim

Bütün bu işlemlerden sonra geriye kristali aynı pamuklu kumaşın temiz bir tarafı ile silmek kalıyor. Sildikten sonraki hali şöyle oldu:

Resim

Görüldüğü gibi ilk denemem olmasına karşın işlem gayet başarılı oldu. Kristaldeki mikro çatlaklar dışındaki bütün çizikler yok oldu.
İşte bu da bezel takılmış hali:

Resim

Saygılar
H. Emre
öd tengri aysar; kişi oglı kop ölgeli törümiş.
Kullanıcı avatarı
Hsnmrycl

Re: Akrilik Kristal İçin Çizik Giderme ve Parlatma İşlemi

Mesaj bulenty » 19 May 2012, 00:47

Eline sağlık,süper,adeta saat yeni kimlik kazanmış :thumbup:
Hobisi olan insan,zararsızdır ve hatta iyi,güzel insandır
Kullanıcı avatarı
bulenty

Mesaj mlm » 19 May 2012, 00:48

Hsnmrycl ellerine sağlık, saat ışıl ışıl olmuş, paylaşım için teşekkürler :champ:
Instagram:
watchtron
anatoliastraps
Kullanıcı avatarı
mlm

Mesaj SeRxx » 19 May 2012, 00:57

Elinize sağlık, teşekkürler :champ:
Kullanıcı avatarı
SeRxx

Mesaj cance » 19 May 2012, 01:32

Polywatch'ı Bauhaus'da görmüştüm. Ama o anda nedense cimriliğim tuttu çoğu saatim safir zaten onlarda bir işe yaramaz diyip almamıştım. Metal parlatıcının bu kadar başarılı olacağını bilmiyordum ve bende metpar zaten var :D Mineral bir saatimde biraz sonra deniyicem :thumbup:
Kullanıcı avatarı
cance

Mesaj msturan » 19 May 2012, 01:43

hsnmrycl, mükemmel iş çıkarmışsın :champ:
Eğer bir Patek Philippe'e sahipseniz, artık ölebilirsiniz demektir. Mission Completed.
Kullanıcı avatarı
msturan

Mesaj bulenty » 19 May 2012, 02:21

hsnmrycl yazdı:Öncelikle herkese selamlar.

Bugün, epeydir denemek istediğim ancak bir türlü cesaret edemediğim bir işlemi uyguladım. Aslında bu işlemi uygulamaya mecbur kaldım. Çünkü aldığım son Vostok Amphibian'ın kristali oldukça kötü durumdaydı. Aşağıdaki fotoğrafta saatin halini görebilirsiniz:

Resim

Saati bu şekilde kullanmaya gönlüm razı olmadı doğrusu. Kadranı son derece temiz olmasına karşın kristalin bu halde olması oldukça kötü bir izlenim bırakıyordu. Daha önceleri akrilik kristaldeki çizikleri giderenlerin tecrübelerini okumuş ve kullandıkları malzemeleri öğrenmiştim. Yabancı forumlarda genellikle son kat parlatma için Polywatch ya da Autosol kullanılıyor. Ancak ülkemizde her iki ürün de olmadığı için başka bir malzeme aramaya başladım. Geçenlerde evde bir metal parlatıcısı bulmuştum. Onu denemeye karar verdim. İlk olarak eski bir Swatch üzerinde denedim ve hayli iyi sonuç aldım. Bunun üzerine Metylan marka metal parlatıcısını kullanmaya karar verdim. Bugün yolum bir yapı markete düşünce malzemeleri tedarik ettim.

Gereken malzemeler:
-1000'lik zımpara(600'lük kullananlar da var ama ben 1000'lik tercih ettim)
-1200'lük zımpara
-Metylan Metal Parlatıcısı

Resim

İlk olarak bezelini söktüğüm saatin metal kısımları zımparadan zarar görmesin diye bantladım. Ardından 1000'lik zımpara ile çizikler yok oluncaya kadar zımparaladım. Bu işlem için 600'lük zımpara kullananlar da var. Ancak benim saatteki çizikler çok derin olmadığı için 600'lük zımpara kullanmaya gerek duymadım. Çizikler yok olmasına rağmen saatin yaşına bağlı olarak oluşan mikro çatlaklar fotoğrafta görülüyor. Bu çatlakları yok etmek için yapılacak tek şey kristal değişimi. Ona da gerek duymuyorum. İşlem sonrası fotoğraf:

Resim

Sonra aynı işlemi 1200'lük zımpara ile tekrarladım. Bundaki amaç yüzeyi mümkün olduğunca pürüzsüz hale getirebilmek. Aynı zamanda kalan çizikleri de yok etmek. İşlem sonrası fotoğraf:

Resim

Oldukça pürüzsüzleşen ama mat olan yüzeyin son kat parlatma işlemi için nohut kadar Metylan'ı kristalin üzerine bıraktım.

Resim

Metylan ile parlatma için pamuklu bir kumaş kullandım. Yaklaşık 3 dakika kadar kristali Metylan ile ovdum. Zaten bir zaman sonra Metylan kuruyor ve dökülmeye başlıyor. İşlem sonrası fotoğraf:

Resim

Bütün bu işlemlerden sonra geriye kristali aynı pamuklu kumaşın temiz bir tarafı ile silmek kalıyor. Sildikten sonraki hali şöyle oldu:

Resim

Görüldüğü gibi ilk denemem olmasına karşın işlem gayet başarılı oldu. Kristaldeki mikro çatlaklar dışındaki bütün çizikler yok oldu.
İşte bu da bezel takılmış hali:

Resim

Saygılar
H. Emre

Senle saat yenileme dükkanı açalım,hem de İstanbul da ;Parmigiani bile böyle başlamış bu işlere;bakarsın Allah yürü ya kulum der :lol:
Hobisi olan insan,zararsızdır ve hatta iyi,güzel insandır
Kullanıcı avatarı
bulenty

Mesaj Thevenin » 19 May 2012, 03:02

Cok basarili, tebrikler :champ:
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Sonraki

Dön TSF Saat Servis Merkezi - Watch Service Centre

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 40 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners