TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Makale: İsviçre Yapımı Bir Mekanizma Ne Ölçüde İsviçrelidir?

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Makale: İsviçre Yapımı Bir Mekanizma Ne Ölçüde İsviçrelidir?

Mesaj gurcaglar » 03 Şub 2011, 16:02

Merhaba,
İlginç bir makaleye rastladım geçtiğimiz günlerde. Çevirisini yaptım, cümle yapıları mükemmellikten uzak, yirmi dakikada daha iyisini yapamazdım, ama herkesin istifadesi ve bilgilenmesi için bir katkı olabileceği inancındayım. Bu yazıdaki anlatım ve bilgi yazarına aittir, asla bireysel düşüncelerimi yansıtmamaktadır.
Yazının İngilizce orijinal metni şu linkten okunabilir.http://reviews.ebay.com/How-Swiss-is-Swiss-Made_W0QQugidZ10000000001042431

Sürç-ü lisan ettiysem affola,
A.G.

İsviçre Yapımı Bir Mekanizma Ne Ölçüde İsviçrelidir?

Yazan Julian Stargardt

İsviçre yüksek kaliteli saatlerin anavatanı olarak bilinir. Dünyanın en iyi saatleri gerçekten de İsviçre'de üretilir ve İsviçre en tanınmış ve niteliği en sugötürmez saat markalarının yuvasıdır.

İsviçre kanunlarına göre (OSM, 26 Ağustos 1992'de yürürlüğe girmiştir) bir saatin “İsviçre Yapımı” kabul edilebilemesi için içinde yer alan parçaların %50'sinin İsviçre'de üretilmesi, mekanizmanın kasaya İsviçre'de monte edilmesi ve son kontrollerin İsviçre'de yapılması şartı vardır. Üretim endüstrisine küreselleşmenin ilginç etkilerinden biri de İsviçre saatlerinin kısmen Çin'de üretiliyor olmaya başlamasıdır. Bu imalatı tamamlanarak ortaya çıkmış bir saatte kaliteyi ya da kıymeti düşüren bir unsur değil gerçekte Çin hassasiyet/dakiklik endüstrisinin ve Çin zanaatkarlığının vardığı yüksek standartların övgüye değer bir düzeye geldiğinin göstergesidir.

“Ebauche”, “blank” ya da “ham” denilen orta kaliteli çoğu mekanik ve quartz saat mekanizması-bu ham mekanizmalar bundan sonra sadece mekanizma olarak zikredilecektir zira son ekleme, güzelleştirme, hassaslaştırma gibi kontrolleri henüz yapılmamış mekanizmalardır bunlar-ve dünyada üretilen saat kasalarının büyük bir kısmı bugün Hong Kong sınırı geçince karşımıza çıkan Çin'in Shenzen bölgesinde yapılmaktadır. Bu saat mekanizmalarının en azından %50 oranında İsviçre yapımı bileşenlere sahip olması gerekir bu saat mekanizmalarını-yani Shenzen'de üretilen mekanizmalarının-İsviçreli olarak kabul edilebilmesi için. Bu mekanizmalar ve kasalar son kontrollerinin yapıldığı ve kasalara yerleştirildiği İsviçre'ye Çin'den gönderilmektedir.

Saat mekanizmaları üretme konusunda uzmanlaşan ETA İsviçre ham mekanizma üreticilerinin lideridir. ETA'nın İsviçre ham mekanizma üretiminin %85'ini gerçekleştirdiği aşikardır ve aşikardır ki ETA üretiminin büyük kısmı Çin'den sağlanmaktadır.

Burnu büyük insanlar şöyle düşünebilirler: “Eh öyleyse bir mekanizmanın içinde %50 oranında İsviçre yapımı parça bulunması fena değildir, zaten bir İsviçre yapımı çark dişlisinin değeri muhtemelen Çin'de üretilen mekanizmanın tamamının değerine eştir”. Amaaa burnu büyükler bu noktada yanılmaktalar. İsviçre hassiyet mühendisliğinin, hani saat mekanizmalarının üzerinde yazan “jewel” ya da “rubies” kelimelerinin karşılığı olan sentetik taşların, çark dişlilerinin, dişlilerin üzerinde döndüğü direklerin yapıldığı memlekettir. Gerçekte üzerinde “Swiss Made” yazmayan pek çok saat pek çok İsviçre yapımı parça barındırabilir mekanizmasının içinde. Öyle ki şu anda kolumda oldukça iyi kaliteli mekanik kronograf bir saat var bu saat Çin'de tasarlanıp monte edilmiş bir saat, bu saatin üreticisini tanırım ve bu saati üreten beyefendi saat mekanizmasının içinde yer alan parçaların çoğunun gerçekte İsviçre'de üretildiğini söylemiştir bana.

Bu hikayenin çok ilginç bir kırılma noktası vardır. 19.yüzyılda olasılıkla en iyi saatler Britanya yapımı olan saatlerdi, bunlar genellikle el yapımı ya da sınırlı sayıda üretilen nadide parçalardı. Yüksek kaliteli ve düşük kaliteli saat üretiminde köklü bir geçmişi olan İsviçreliler, bu İngiliz tasarımı saatleri taklit ettiler ve dünya çapında ihracata giriştiler. Daha sonra Amerikalılar, çok yüksek kaliteli, hassisyet mühendisliğinin ürünleri olan kitle üretimine dayalı bir teknoloji geliştirdiler, bunların üçünün ismi hala bilinir Waltham, Hamilton ve Elgin. Böylece on yıl içinde İsviçrelilerin Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptıkları ihracat %75 oranında düşmüştür. Fakat Amerikan teknolojisi İsviçre'ye ithal edilmiş ve bir süre İsviçre ile ABD kaliteli saat mekanizması üreticileri olarak rekabet içinde bulunmuşlardır. Lakin zaman içinde İsviçre ABD'nin yerine geçmiş, üstünlüğü elde etmiştir.

Ardından karamizahi bir vaziyet ortaya çıkar; quartz dijital ve analog saatler Amerikalı Hamiton ve İsviçreli CEH tarafından saat piyasasına sunulmuş, bu durum ABD'deki mekanik saat üretimini katletmiş, İsviçre'dekini de neredeyse öldürecek konuma sokmuştur

1980lerin başında bir geç kalmış pazarlama stratejisi hayata geçirilir. İsviçre eskiden beri saatlerini çok değerli, en yüksek kaliteli lüks metalar olarak satmıştı ve Swatch ile beraber İsviçreliler saat piyasasının en dibinden başlayan yeni bir savaşıma girişti bu dönemde.

1970lerde İsviçre'deki saat endüstrisinin çöküşü iflaslarla beraber endüstrinin birkaç holdingin eline düşmesine yol açmış ve sadece bir iki üretici firma bağımsız olarak hayatta kalabilmiştir. Okuyucular bilmek isteyebilirler Swatch Group ETA'nın ve diğer çok ünlü pek çok markanın sahibidir.

Eski mekanik saat endüstrisi Avrupa, K.Amerika ve Japonya'da yerlerde süründüğü sıralarda, 1978'de Çin yabancı yatırımcılara, ucuz iş gücüne dayalı bir havuz olarak kapılarını açtı. İsviçre saat şirketlerinden biri Çin'de saat üretiminin öncülüğünü yaptığını işitmiştim, öyle sanıyorum ki bu marka Tissot'tu. Şimdi tam 28 yıl sonra yoğun yabancı yatırımın sonucu olarak Çin Gayrısafi Yurtiçi Hasıla bağlamında dünyanın en büyük 12.ülkesinden 4. en büyük ülkesi konumuna ve Satınalma Gücü Paritesi bağlamında dünya ikincisi konumuna yükselmiştir. Çin'in işgücü eskisi kadar ucuz olmamakla beraber günümüzde oldukça yetenekli, becerikli ve şaşırtıcı bir altyapı olanaklarına sahip hale gelmiştir.

Eskiden insanların “Made in Japan/Japon Malı” ibaresini gördüklerinde kalitesiz bir mal olduğunu ifade eden alaycı bakışlarını hatırlar mısınız? Ya şimdi Sony'yi, Nikon'u, Lexus'u, Seiko'yu bir düşünün insanlar Japon malı almak için yarışır hale geldiler.

Çok yakında aynısı “Made in China” ibaresi görüldüğü zaman gerçekleşecek, burada bunu okuyan ilk siz olun!

Yukarıda söylenenenlerin özeti olarak, mekanizmaların Çin'de monte edilebildiği, ama çoğu parçanın İsviçre'den geldiği, kaliteli bir saate değerinden daha düşük bir kıymet kazandırmamak için son ayar ve kontrollerin İsviçre'de yapıldığı sinerjik bir ilişki içine girmiştir şimdilerde saat üretimi. İyi bir piyano ya da iyi bir arabanın iyibir ses verebilmesi için iyi ayar yapmak gerektiği gibi iyi bir saat te iyi bir ayarlama, regülasyon ve kalite kontrolüyle dakik bir saat haline gelir, bu da İsviçre saat endüstrisinin mükkemmelleştiği deneyim, kabiliyet gibi özellikleri gerektirir.

Bu kıssaya bir hisse çıkarmak gerekir. Benim için buradan çıkarılacak ders uluslararası ticaret ve yatırımın uzak yerlerdeki insan ve iş alanlarını birbirine yaklaştırabileceği ve herkese uyum, ekonomik büyüme, refah ve barış getirebileceğidir. Bunu okuyan herkese iyi dileklerimi sunarım.
Julian M. Stargardt, 2006.
Önyargıları yıkmak kaleleri yıkmaktan zordur...
Kullanıcı avatarı
gurcaglar

Re: Makale:İsviçre Yapımı Bir Mekanizma Ne Ölçüde İsviçrelidir?

Mesaj Clk » 03 Şub 2011, 17:51

Gurcaglar hocam, öncelikle nazik zahmetiniz icin forum ve kendi adima tesekkür ederim.

Ancak, Swatch Group'un rahmetli baskani verdigi bir röportaj'da cok farkli konusuyor....

"Nick Hayek: Everything that we produce in Asia is destined for the local market. It has nothing to do with our own Swiss Made brands. Our Asian watch production consists, in a certain measure, of component parts for very inexpensive quartz movements, which are assembled in Zhuhai, in the Southeast of China."

Bu röportajin tamami icin....

http://www.europastar.com/1000751943/
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Modern60 » 03 Şub 2011, 18:43

sevgili clk elbet ki Nicolas G.Hayek, bütün makinelerimizin bir çok parçası orada üretilir diyemezdi. Omega, Longines, Tissot, Rado, Certina, Hamilton vs vs böyle bir beyanatın altında kalırdı. Ama maalesef yukarıda eklenen yazı dikkat edin 2006 olarak tarihlenmiş ben de orada kaldığım yıllarda aynı bilgilere ulaştım. Schezen Ziguan da ETA fabrikaları var ve üretimleri devam etmekte. Tamam Nivarox u orada üretmiyorlar. Ama bir çok daha sıra parça orada üretilir. Neyse başka bir konuda söylediklerimi de onaylayan bir makale olmuş. Gürçağlar çalışma emeklerine teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj Modern60 » 03 Şub 2011, 18:48

Hatta 2008 yılında buraya Saat Dünyası'na gönderdiğim makalleler de hep bu konudan bahsediyordu ama yayınlamama kararı aldık. Dediğim gibi markalrın zor durumda kalmamaları için. Ama İsviçre içerisinde bir çok gazete ve dergide bu konualr çok uzun tartışıldı ve Hayek oralarda da 'Evet ama kısmen üretim yapmaktayız' ısrarlarında bulundu. Kısacası işin içi dışı bir değil.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj Clk » 03 Şub 2011, 18:58

" Eskiden insanların “Made in Japan/Japon Malı” ibaresini gördüklerinde kalitesiz bir mal olduğunu ifade eden alaycı bakışlarını hatırlar mısınız? Ya şimdi Sony'yi, Nikon'u, Lexus'u, Seiko'yu bir düşünün insanlar Japon malı almak için yarışır hale geldiler.

Çok yakında aynısı “Made in China” ibaresi görüldüğü zaman gerçekleşecek, burada bunu okuyan ilk siz olun! "

Enerji sektörü, Petrol sektörü, Cam sanayi, Ambalaj sektörü gibi bir cok farkli alanda is yapiyorum ve dünyanin her yerine EU üretimi (Alman, Italyan, Fransiz ve Ingiliz) ürün satiyorum. Bir cok sektörde karsilastigimiz Cin ürünleri bizim satis fiyatimizin yarisinin da altinda olmasina ragmen biz satislarimizi arttirabiliyorsak bu yukarida ki cümle asla gerceklesmeyecektir...

Japon malina kimin alayci sekilde baktigini bilmiyorum ama bugün halen Amerikanin 5 kat ötesinde ve Avrupanin en iyi üreticileri ile bas edebilecek durumdalar. Cin'mi bekleyip görelim...
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj sedir » 03 Şub 2011, 20:01

Sayın Gürçağlar elinize sağlık.
clk yazdı:" Eskiden insanların “Made in Japan/Japon Malı” ibaresini gördüklerinde kalitesiz bir mal olduğunu ifade eden alaycı bakışlarını hatırlar mısınız? Ya şimdi Sony'yi, Nikon'u, Lexus'u, Seiko'yu bir düşünün insanlar Japon malı almak için yarışır hale geldiler.

Çok yakında aynısı “Made in China” ibaresi görüldüğü zaman gerçekleşecek, burada bunu okuyan ilk siz olun! "

Enerji sektörü, Petrol sektörü, Cam sanayi, Ambalaj sektörü gibi bir cok farkli alanda is yapiyorum ve dünyanin her yerine EU üretimi (Alman, Italyan, Fransiz ve Ingiliz) ürün satiyorum. Bir cok sektörde karsilastigimiz Cin ürünleri bizim satis fiyatimizin yarisinin da altinda olmasina ragmen biz satislarimizi arttirabiliyorsak bu yukarida ki cümle asla gerceklesmeyecektir...

Japon malina kimin alayci sekilde baktigini bilmiyorum ama bugün halen Amerikanin 5 kat ötesinde ve Avrupanin en iyi üreticileri ile bas edebilecek durumdalar. Cin'mi bekleyip görelim...

Bu kadar emin olmamak, gelişmelere temkinli yaklaşmak gerekir. Bugün teknoloji, tekstil, basit araç gereç vs bir çok alanda Çin üretimi dışında malzeme bulmak her geçen gün zorlaşıyor.
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj Clk » 03 Şub 2011, 22:02

Sedir Hocam, 2000'li yillarin basinda Fransiz bir makine üreticisinin (ki dünyanin kendi sektöründe en iyilerinden biridir) ürünlerini satiyordum. 2002-2003 yillari arasinda cin makineleri Türkiye'ye bir sekilde penetre oldular. O dönemde teklif konusu bir makine vardi. Bizim verdigimiz fiyat 1,5 Milyon Euro civari idi. Cin'den bir üretici 2 makine karsiliginda 200.000 USD soruyordu.

Teklifi talep eden kisiler bu teklifin üzerine bizi neredeyse doladiricik ile sucladilar. :D Neyse, cin makineleri hayirli ugurlu olsun dedik. Makine verilen teslim süresinden gec geldi (olabilir herkesin basina gelebilir), makine geldiginde yaklasik 6 ay calistiramadilar. Makine calismaya basladiktan sonra 1,5 yil verim alamadilar. Toplamda da 3,5 sene sonunda makineyi cöpe attilar ve makineyi bizden aldilar. :D

Bunun gibi verilebilecek o kadar cok örnek var ki... Japon bugün 300 Gr'lik celik bir sanayi bicaki icin 500 Euro fiyat soruyor. Neden biliyormusunuz? Kimse onlar kadar iyi yapamiyor. Ayni bicak 50 Euro fiyat ile bulunuyor piyasada ama müsteri 500 Euro vermeyi tercih ediyor. Bizden bu bicak tipini gelistirmemizi istediler. Bunun icin daha da fazla para vermeye hazirlar. Bunu yapan Türkiye'nin en büyük cam isletmesi...

Peki vatandas olarak biz ne yapiyoruz. Ucuz olsun camurdan olsunu oynuyoruz. Cin, kendi basina dizayn yapmadikca, Arastirma gelistirme yerine kopya, klon, fake adi her ne ise ne bulursa kopyalamaya devam ettikce hicbir yere gelemez. Unutmadan sunu da belirtmekte fayda var. Cin'de ise yarayan ne kadar yatirim varsa, cikan kaliteli (var ise) ne kadar ürün varsa hepsi ya Avrupali yada Amerikali yatirimcilara ait. Bu isletmeler bugün ellerini ayaklarini cekseler, cin ibigi kesilmis horoz gibi ortada kalir :D
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj sedir » 03 Şub 2011, 22:10

Ben sana katılıyorum clk. Sadece kırmızıyla işaretlediğim asla kelimesinde durakladım.
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 234 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners