Çok doğru tavsiyeler gelmiş. Özetlemek gerekirse:
1- İstanbul özelinde oturmayacağınız evi asla almayın. Sizin oturmaya tenezzül etmeyeceğiniz bir evse çoğu kişi de oturmak istemeyecektir. Oturmak isteyen kişilerin ise düzenli geliri vs olmayabilir, kiranızı alamayabilirsiniz, evi fuhuş, örgüt vs için kullanabilirler, eve, eşyalara zarar verebilirler.
2- Proje halindeki ev şu dönemde, müteahhiti babanız bile olsa asla almayın, inşaat şirketleri bir bir batıyor. Ali Ağaoğlu bile batıyorsa hepsi batabilir, inşaatınız yarım kalabilir. En yakın örnek, Acıbadem'de evimin karşısındaki bina 3 yıl önce kentsel dönüşümle yıkıldı yeniden yapılıyordu, 2 yıldır bu halde yarıda kaldı, viran haldeler. Burada daha önce oturan insanlar ayrı mağdur, ev sahibi olmalarına rağmen başka yerlerde kirada oturuyorlar muhtemelen; bu dairelere bir milyondan başlayan fiyatlar veren insanlar ayrı mağdur. Yıkılıp yapılamayan bizim sokakta 2 tane daha ev var bu halde:
3- Faizler her ne kadar düştüyse de hala kira gelirinden fazla kazandırıyor. Küçük bir hesap yapalım 200bin TL'niz var diyelim, ING hoşgeldin(1 yıllık günlük faiz) faiziyle ayda 2235 TL para getiriyor. 200bine İstanbul'dan ev alamazsınız ancak işte Esenyurt, Beylikdüzü. Orada da 200bine alacağınız ev 1000 lira kira getirecektir, o da işte gelirse. Kiracı 6 aylık kira takıp eve 50000 tl zarar verip gidebilir de, muhit belli. Ayrıca ev alırken şunu sorun kendinize, bu evi 200bine alıyorum ama seneye 230bine elden çıkarabilecek miyim? Ben söyleyeyim, çok zor, hele de şu anki gibi bir kriz varken fiyatının daha da düşme ihtimali var. O zaman bu sene paramı faize koyar 230bin yaparım seneye aynı evi alır 50bin lira kara geçerim, ne kiracıyla ne başka şeyle uğraşırım.
https://www.ing.com.tr/tr/sizin-icin/ing-turuncu-hesap/e-turuncu-hesaplama
4- Gene İstanbul özelinde, 99 depreminden önce yapılan bir ev almayın. Deprem yönetmeliği ev inşaasını baştan sona değiştirdi, her ev buna uygun yapılmıştır demiyorum ama en azından risk çok daha az. Avcılar, Maltepe gibi doldurma yerler malesef daha büyük risk içeriyor buralardan da kaçınmanızı tavsiye ediyorum.
Sektörün içinden arkadaşlar daha iyi ve net bilgiler verecektir, ben sadece basit bir vatandaş gözüyle bunları aktardım. Döviz al-sat konusunda yine Tolga Bey'e katılıyorum, bu işte bir kazananlar var bir de kaybedenler var işin doğası böyle, birileri kaybedecek ki birileri kazansın. Bizim gibi küçük oyuncular ise her zaman kaybederler bu konularda. Ama uzun vadede paranızı korumak için sepet sistemiyle paranızı bölerek yatırım yapabilirsiniz, böylece riski dağıtmış olursunuz. 200bin tl'niz varsa atıyorum 100biniyle TL mevduat faizi, 50bini ile altın, 50biniyle dolar euro karışık bir sepet yapabilirsiniz. Genel olarak şu an bir krizdeyiz ve kriz zamanları para harcamak çok önerilmez, elinizde nakit para, altın veya döviz bulundurmak daha akıllıca olacaktır, olabildiğince israftan kaçının.