Genel Mekanizmalar Hakkında

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Genel Mekanizmalar Hakkında

Mesaj Cruciatus » 12 Şub 2020, 14:42

Benim aklıma gelen ilk benzetme de (her ne kadar silahlara merakım olmamasına rağmen) Glock idi.. az komplikasyon, iyi tasarım, yüksek kalite üretim, sorunsuz ve istikrarlı çalışma..


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
Cruciatus
 
Mesajlar: 1569
Kayıt: 18 Oca 2017, 13:49

Re: Genel Mekanizmalar Hakkında

Mesaj canzdmr » 12 Şub 2020, 19:01

Ben keyifle okuyorum yazilanlari. Forumun eskilerinden, tecrubelilerinden ve bu saatleri tecrube etmis herkesin yorumlari cok degerli. Yeter ki bilgi paylasimi olsun yeter ki yeni seyler ogrenelim.

Benim kendi adima gordugum ve hissettigim, ultra luks markalarin dahi biraz gunumuzde kolaya kactigi. Bu belki de her marka ve urun grubunda boyle. Yillardir suregelen cok onemli bir legacy var ve bu legacy nin devami cok onemli. Ayrica tuketicinin artan beklentisi de markalari zorluyor olabilir.

Her turlu bilgiye ulasim artik cok kolay ve hizli.

Ancak yinede forumun eski vs bilgili uyelerinden alinan tecrubeler hic bir yerde yazmiyor. Bu sebeple yazilmaya devam edilmesini ben cani gonulden istiyorum.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
canzdmr
 
Mesajlar: 601
Yaş: 35
Kayıt: 02 Şub 2018, 13:28

Re: Genel Mekanizmalar Hakkında

Mesaj sieger » 12 Şub 2020, 22:54

Aslinda bir sorum daha var, hani eskiden anliyorum, bir parcayi bile taklit etmek imkansizdi, o kadar minicik seyi alip anlamak bile imkansizdi. Ancak simdi en kotu ihtimalle digital tasarim denen bir sey var, ki bir cok saatci de bunu kullaniyor(philippe defour ve patek belgesellerinde gordum), yani milyonlarca seyi deneyip simule edip, render alip, ne bileyim hayal edilebilen her seyi yapabilirler. Acaba mekanizma gelistirmek bu kadar zor mu ki? Hani bazen bilinmeyen hata olur onu tabii ki anlarim, ama hani hep denir ya, iyi bir inhouse mekanizma yapmak icin inanilmaz arge harcamak lazim diye, eskiden evet, zira ciddi saat ustalari lazim, o kisiler detaylica tasarlamali, belki binlerce parca kesip yapip onu denemeli, ince ayarlari falan, ama simdi hepdi dijital, sonra onlari detayli cnc lerle hazirlayip, isleme kismina geciyorlar diye dusunuyorum, acaba yanlis bir dusunce mi?

Ayrica cok saol Tolga, Kerem abi ile gercekten yazdiklarinizi zevkle 2-3 sefer kez okuyorum. :champ:
instagram.com/archpatek
Kullanıcı avatarı
sieger
 
Mesajlar: 717
Yaş: 36
Kayıt: 18 Kas 2015, 13:01
Konum: Ankara

Re: Genel Mekanizmalar Hakkında

Mesaj hlkshnr » 13 Şub 2020, 00:24

sieger yazdı:Aslinda bir sorum daha var, hani eskiden anliyorum, bir parcayi bile taklit etmek imkansizdi, o kadar minicik seyi alip anlamak bile imkansizdi. Ancak simdi en kotu ihtimalle digital tasarim denen bir sey var, ki bir cok saatci de bunu kullaniyor(philippe defour ve patek belgesellerinde gordum), yani milyonlarca seyi deneyip simule edip, render alip, ne bileyim hayal edilebilen her seyi yapabilirler. Acaba mekanizma gelistirmek bu kadar zor mu ki? Hani bazen bilinmeyen hata olur onu tabii ki anlarim, ama hani hep denir ya, iyi bir inhouse mekanizma yapmak icin inanilmaz arge harcamak lazim diye, eskiden evet, zira ciddi saat ustalari lazim, o kisiler detaylica tasarlamali, belki binlerce parca kesip yapip onu denemeli, ince ayarlari falan, ama simdi hepdi dijital, sonra onlari detayli cnc lerle hazirlayip, isleme kismina geciyorlar diye dusunuyorum, acaba yanlis bir dusunce mi?

Ayrica cok saol Tolga, Kerem abi ile gercekten yazdiklarinizi zevkle 2-3 sefer kez okuyorum. :champ:




Kendi görüşlerim şöyle.

Tabiki üretim teknolojileri çok ileride ama
olay maliyet ve o maliyeti satış fiyatına yansıtıp satabilmekte.

Arge süreci, prototip üretme süreci ve uzun zaman alacak test süreci bir maliyet. Yedek parça bulundurmalısınız bir maliyet mekanizma ile ilgili bayiilere eğitim vermelisiniz maliyet. Reklam yapmalısınız maliyet. Yüksek adetlerde üretmelisiniz rekabetçi fiyatlara ulaşamazsınız. Bunların fizibilitesini yapıp başarısız olacağını düşünen firma bu işe girmez.

Ali de miyota mekanizma kullanan saatler safir cam çelik kasa olmasına rağmen kargo dahil 100 usd civarına satılıyor. Tahminime göre makineye max 20 usd ye alıyorlardır. Sellita da tahminime göre 30/35 usd ye üreticiye mekamizma veriyordur.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
hlkshnr
 
Mesajlar: 725
Kayıt: 14 Ağu 2016, 01:07

Re: Genel Mekanizmalar Hakkında

Mesaj sabonis » 13 Şub 2020, 09:43

Benim de aklıma takılan bir sürü soru bu başlıkta yanıtlanmış oldu. Değerli paylaşımlar için çok teşekkürler. :thumbup:
Kullanıcı avatarı
sabonis
 
Mesajlar: 173
Yaş: 41
Kayıt: 24 Tem 2014, 22:53
Konum: izmir

Re: Genel Mekanizmalar Hakkında

Mesaj Ytk21 » 16 Nis 2020, 23:41

Yorumlarına değer verdiğim kişilerin (Afl, Khef, Hellhound saygılar) üstüne pek söz söylemek istemem ama bir noktada ufak bir yorum eklemek isterim.

Bence önce sağlam mekanizma ile iyi mekanizma arasında bir ayrım yapmak lazım.

Sağlam mekanizma denilince önemli olan konular zaman tutma, darbelere dayanıklılık, uzun yıllar sorunsuzca çalışma, parça kalitesi gibi konulardır. Eğer bir mekanizma, örneğin Rolex 3135 veya ETA 2824 gibi, uzun yıllardır piyasadaysa ve sorunsuzca çalışıyorsa bunlar sağlamlığını kanıtlamış mekanizmalardır. Bunların arasına ben örnek olarak Unitas 6497, 7750 veya Patek 215 gibi mekanizmaları da eklerim.

Kaldı ki, örnek olarak Rolex 3135 de sağlamlığını pekiştirmek adına zaman içerisinde teknolojik hamleler ile Gelişime uğramıştır. Söz konusu mekanizma, 3035den 3135e geçiş sırasında köprü balans gibi bence önemli ve darbelere daha dayanıklı bir tasarıma geçerken, 3135 kodu altında Paraflex ve Parachrom gibi güncellemeler ile gelişimini devam ettirmiştir.
Veya Omega 8500 ile yeni bir sayfa açtı. Ben bu mekanizmayı .ok beğenirim. Artık yaklaşık 15 yıl gibi bir süre de olmuşken sağlamlığını kanıtladığı düşüncesindeyim.
Özellikle söylemek istediğim konu, sadece sapma değerleri değil, aynı zamanda mekanizmanın yıllardır piyasada kullanılması da önemli bir etkendir bana göre. Hatta basit 2824 bile bu konuda kendini kanıtlamış sağlam bir mekanizmadır.

Fakat ilk mesajda “xx markayı iyi yapan nedir” sorusunu sadece sağlamlık üzerine düşünmemek gerekir. Bana göre bir markayı ve mekanizmayı iyi yapan mekanizmanın sağlamlılığının ötesinde, mekanizmanın bütünüdür.
PP, JLC, P. Dufour, FP Journe, AP gibi bir çok fabrikayı görmüş birisi olarak, şunu söylemek isterim. Eğer bir firma, mekanizmayı tasarlayıp, tüm parçaları kendi hassasiyetle üretiyorsa, testleri yapıp hazır hale getiriyorsa ve yıllar içerisinde sorunsuz şekilde kullanılıyorsa bu bir mekanizmayı iyi yapan önemli bir kriterdir. Ama bana göre diğer önemli kriter de parçaya değen ustalar ve dekorasyondur. Dekorasyonu iyi yapılmış bir sağlam bir mekanizma bana göre “iyi” bir mekanizmadır. Yoksa sadece sağlam bir mekanizmadır. 2824 sağlam bir mekanizmadır (elle kurmada çark kırılımı ihtimalini es geçerek söylüyorum tabii) ama istediğiniz kadar dekorasyon yapın yine de bana göre iyi bir mekanizma değildir. Ama örneğin Patek 324 basit ama sağlam ve iyi bir mekanizmadır benim gözümde.
Kullanıcı avatarı
Ytk21
 
Mesajlar: 5
Kayıt: 09 Mar 2020, 23:27

Re: Genel Mekanizmalar Hakkında

Mesaj sieger » 17 Nis 2020, 10:12

@Ytk21 yorumunuz icin tesekkurler, bi sorum var, P dufour? PP? Ney? Nasil gittiniz ne yaptiiz fotograflar var mi? Asil bunu dinlemek lazim! :super:
instagram.com/archpatek
Kullanıcı avatarı
sieger
 
Mesajlar: 717
Yaş: 36
Kayıt: 18 Kas 2015, 13:01
Konum: Ankara

Re: Genel Mekanizmalar Hakkında

Mesaj EnderE » 17 Nis 2020, 10:54

Yiğit Hocam adına ben paylaşayım

https://www.ustasaati.com/2015/08/31/ya ... -ve-nomos/
Ender Erdogan / Eski Kullanıcı Adı Forestsoul
Kullanıcı avatarı
EnderE
 
Mesajlar: 2360
Yaş: 43
Kayıt: 20 Şub 2016, 23:59
Konum: Sakarya

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 33 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners