Umutt yazdı:Burada benim anladığım kadari ile iki onemli değişiklik var;
Birincisi; 150 euro altı kisisel alisverislerde alinan vergi, halihazırda Ab icin yuzde 18 iken artik %18,3 ve Ab disi ülkeler icin (ali exp, Amazon vs.) % 20 iken artik % 30 olacak.
İkincisi ve bence en önemlisi, daha önce €1500 olarak uygulanmakta olan maktu vergi siniri €150 a çekilmiş.. Bu da €150 üzeri alımların artık bireysel ithalat gibi değerlendirilip, detaylı gümrük mevzuatına talip olacağı anlamına geliyor. Böylece, ürünü gümrükten çekmek için, yetkilendirme yazısı verdiğimiz bir gümrük müşaviri şart olacak. Aldığımız ürünün, gtip numarasına göre birtakım ek vergi ve harçlar alınabilecek, ayrıca gümrük beyannamesi ücreti ve antrepo ücreti gibi ek ücretler söz konusu olabilecek. Özetle €150 üzeri yurtdışı alışveriş hadisesi artık çok büyük ölçüde kapanmıştır bizim icin.
Bunun dışında yolcu beraberinde getirilen ürünler için € 430 sınır devam ediyor, kitaplar içinse yukarıdaki maktu vergi sınırı €150 den €1500 e çıkartılmış.
Konu ile ilgili uzman arkadaşlar varsa bilgi paylaşabilir, ben bunlari anladim.
Instagram: @watchandties @umutwatchgram
Edit: imla hatasi
Bilgiler için teşekkürler.
Önemli bir konu. 2020 Şubat ayında satın aldığım saati, satıcı Çek Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye gönderdi. Saat Tr'de gümrüğe vardığında Ünsped Gümrük Müşavirliği adında bir müşavirlik benimle iletişime geçip ürünün bedelini yazılı olarak iletmemi istedi. İlettiğim bedel üzerinden yüzde 18 vergi bedeli hesaplayıp hesaplarına havale yapmamı istediler. Havaleyi yaptıktan sonra ürün bana teslim edildi.
Yaklaşık 3 ay önce İstanbul Havalimanı Dış Hatlar'dan çıkmadan önce yurtdışından saat satın alıp Tr'ye kargolatacağımı ve bu durumda ne kadar gümrük vergisi talep edileceğini sorduğumda 'yüzde 30'a yakın' olabileceğini söylemişlerdi. Yakın zamanda getirten olduysa ve tecrübelerini yazarsa son duruma ve sürecin nasıl işlediğine hakim olabiliriz.
Bu arada duyduğum kadarıyla Amazon'dan alışveriş yaparken gümrük vergisini satın alım anında ödeme gibi bir seçenek var.