MacGyver yazdı:LynXMaSTeR yazdı:sasuta yazdı:MacGyver yazdı:@sasuta
itiraz edilecek bir durum yok. mevzuatta sipariş tarihi diye bir şey yok. mal yoldayken uygulama değişirse, mal TR gümrüğüne girdiğinde yeni uygulamaya tabi olur. bu tartışmaya açık bir şey değil, itiraz edecek bir şey de yok. profesyonel olarak gümrük işlerinde çalıştım, ezbere konuşmuyorum.
sizin yaşadığınız durumda gümrük memuru size bir güzellik yapmış, bunları (ertesi aya kaydırma) bazen yapıyorlardı zaten. ama yapmam derse yapabileceğiniz hiçbir şey yok. isterseniz yıllarca itiraz edin.
Madem bu kadar biliyor ve hakimsiniz ilgili mevzuatı paylaşın bakalım ne yazıyormuş görelim.
Hocam ben de arkadaşa katılıyorum. O gün hangi yönetmelik yürürlükteyse ona göre işlem yapılır. Geçenlerde yurtdışı çıkış harçlarına zam gelecek diye millet fazladan pul almak istediğinde de böyle bi durum olmuştu. Mevcut pullar geçersiz olacak, hangi gün yurtdışına çıkılacaksa o günün pulu geçerli olacak denildi. Yok ben önceden almıştım bunu kullanıcam, aha da fişi faturası deseniz bile faydası olmuyor.
Bu olay da aynı şekilde olacaktır.
Arkadaşın dediği gibi gümrükte size iyi niyetli davranıp kolaylık sağlamışlar, ancak herkese aynı şekilde davranmak zorunda değiller.
İlgili mevzuata da bakabilirsiniz, sipariş verilen tarihle ilgili herhangi bir ibare geçmiyor.
1 Ağustosta verdiğiniz sipariş, 25 Ağustosta ülkeye girerse mevcut düzenleme üzerinden ekstra vergiyi alabilirler.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/10/20091007-2.htm
hocam zaten mevzuatta sipariş tarihi diye bir şey yok, olamaz da ayrıca... benim bir malım gelsin, üretim süresi uzun olduğu için ben o malı geçen sene sipariş etmiş olayım, gümrükte de: "ben bunu geçen sene sipariş etmiştim, geçen seneki mevzuata göre işlem yapın" diyeyim. adama gülerler.
kargolama tarihi için de aynısı geçerli, denizyoluyla 2-3 ayda gelen mal var. kargo yavaş geldi diye gümrüğe 3 ay önceki mevzuatı uygulatmak mümkün olabilir mi?
mevzuatı bilmeyen biri bile bu basit mantıkları kurabilir.
Hocam, kanunda "kazanılmış hak" tabiri bulunmaktadır. Hukuki bağlamda, bu tabir, bir kişinin mevcut yasal düzenlemeler, bir yargı kararı veya idari işlem sonucunda elde ettiği ve artık geri alınamayan, değiştirilemeyen veya sınırlanamayan bir hakkı ifade eder. Bu hak, ilgili kişinin elde ettiği tarihte yürürlükte olan yasal düzenlemelere göre kazanılmış olup, sonradan değiştirilen yasalar veya yönetmelikler bu hakkı geriye dönük olarak ortadan kaldıramaz.
Bu bağlamda, sizin ifadenizle, üç ay önceki mevzuatı uygulamak zorundalar. Toplum olarak yaptığımız en büyük yanlışlardan biri, kendi haklarımızı savunmak yerine, üst düzey yetkililerin yerine düşünüp kendimizi onların yerine koyarak kararlar veriyor olmamızdır.
En temelinden düşündüğümüzde, neden kendi paramızı istediğimiz gibi harcayamıyoruz sorusunu tartışmak yerine, hükümetin yanlış politikaları sonucu ortaya çıkan durumun faturasını halka kesen kararları savunur hale gelmişiz.