modern60 yazdı:Balans, regülasyon organlarındandır. Üzerine pandül yerleştirldiğinden, spiral pandül, çelik çark yada maşa çarkınıın sıkıştırdığı çekiç yada levyenin kollarının döndürülmesiyle balansın üzerindeki pandül sıkışır. Sıkışan pandül, çekiçin maşa çarkından kurtulması sebebiyle, pandül boşalır ve balans ters yüne döner. böylece saniye çarkı, sürdüğü çelik çarkın bir kere durdurulması, bir kere de serbest kalması ile adım adım ilerlemeye başlar.
aslında sorun sanırım biraz da aynı eleman için birkaç farklı ismin kullanılmasından kaynaklanıyor. burada hocamın çelik çark yada maşa çarkı dediği şey eşapman çarkı (escapement wheel). aslında maşa çarkı en doğru çeviri bence, neyse orası ayrı konu.
bu anlatım da sizi tatmin etmediyse bir gösel sunalım:

gördüğünüz gibi palletin her iki ucunda da jewel var. resimde pallet jewel diye adlandırılan jewellerin iki görevi var: maşa çarkından aldığı itkiyi iletmek ve aksi yöndeki salınım esnasında maşa çarkını tutarak alternansı (maşa çarkının adım adım ilerlemesini) sağlamak.
Aklınızda hala soru işareti kaldıysa şu konuya bakın:
http://forum.saatforumu.com/viewtopic.php?f=49&t=3038#axzz1hOhkWDKc
İzlediyseniz bile bu konudaki video yu aşk ile bir daha izleyin

Teknik konulara meraklı sizin gibi üyelerin olması güzel; hakikatine vakıf olmadan bir eşyanın ve bir aletin gerçek kıymetinin bilinmesi mümkün değildir netekim

Edit: mesajı yazdıktan sonra farkettim Cengiz ustam meseleyi vuzuha kavuşturmuş bile