Bende tart覺maya baka yerden gireyim.

Bu konuyu uzun zamad覺r merak ediyorum, ekstra bilgisi olanlar varsa payla覺rlarsa sevinirim. Ciddi kaynaklardan okuduum bilgiler 覺覺覺nda unu yazabilirim. Bir kere 30m WR saat ile 30m'ye dal覺nmazsa neden 30m WR diye ibare olur? 羹nk羹 g羹nl羹k aktivitelerde 繹rnek musluktan akan su yamur damlas覺 dahi belli bir bas覺n癟 oluturur. Yada havuza veya denize atlad覺覺n覺z zaman saatin suya 癟arpmas覺 ile 癟ok y羹ksek bir bas覺n癟 oluur. rnek vermek gerekirse y羹zerken kula癟 at覺m覺 esnas覺nda saatin su ile her bulumas覺nda belli bir bas覺nca maruz kal覺r. Bu durumun +5/10 metre gibi bir seviye olduu belirtiliyor.
Bu sebeple belli WR 繹zellikli saatlerle y羹z羹lmez yada dal覺nmaz deniliyor. Sahi fikrime g繹re bu konuda bir ciddiyetsizlik mevcut bence saatlere WR ibaresi deil sadece ATM bas覺n癟 ibaresi konmal覺 癟羹nk羹 bu konuda iki tane ISO standard覺 var ve saat 羹reticileri bu standard覺 saatlerinde belirtmiyorlar. Yani bu belirsiz durumda 100m WR olan saati eer 100m'ye dalmayacaksak neden kullanal覺m olay覺 bana g繹re ve dier uzmanlar覺n yazd覺klar覺na g繹re ger癟ek癟i deil. 3-4 metre y羹kseklikten suya dikey atlamada saatin suya 癟arpmas覺 50m'den daha derinde oluabilecek bir bas覺n癟覺 saate anl覺k olarak y羹kl羹yor bu sebeple y羹ksek bas覺nca dayan覺kl覺 saatler 羹retiliyor. Ayr覺ca anl覺k 覺s覺 deimeleride ATM bas覺nc覺na dayan覺kl覺l覺k durumunu deitirebiliyor. Elbette 1000mt 3000mt 11000mt gibi WR saatler i癟in fikrinize kat覺l覺yorum.
Ben scuba diving esnas覺nda 200mt diver standartl覺 bir saat kulland覺m genelde ve bir sorunla kar覺lamad覺m. rnek ben Redliner arkada覺m覺zdan farkl覺 olarak y羹zerken, snorkellingde yada su ile temas edilen dier aktivitelerde de saatimi 癟覺karmam. Elbette bu kiiden kiiye deien bir prensip.
Uzmanlar ve resmi kurumlar bu konuda saatleri ikiye ay覺r覺yorlar. ISO 2281 Horology WR standard覺 saatler ve ISO 6425 Diver WR standard覺 olarak ve tablodaki bilgiler bence halen mant覺kl覺 veya 癟ok anla覺l覺r deil. rnek 200m WR bir saat i癟in ISO standard覺na g繹re dalmak i癟in m羹sait deil. Olduk癟a uzun ingilizce bu standartlar覺n kriter bilgileri var fakat eklemedim. Elbette tamam覺 WR hakk覺nda deil, saatlerin 繹zellikleride belli standartlarda olmal覺 繹zellikle diverlar i癟in. Renk, okunabilirlik, lumi parlakl覺覺 vb gibi.
ISO 2281
Water Resistant or 30 m
Suitable for everyday use. Splash/rain resistant. NOT suitable for swimming, snorkeling, water related work and fishing.
NOT suitable for diving.
Water Resistant 50 m
Suitable for swimming on some watches ( Due to crown specifications ), white water rafting, no snorkeling water related work, and fishing.
NOT suitable for diving.
Water Resistant 100 m
Suitable for recreational surfing, swimming, snorkeling, sailing and water sports.
NOT suitable for diving.
Water Resistant 200 m
Suitable for professional marine activity, recreational diving and serious surface water sports.
NOT suitable for pro diving.
ISO 6425
Diver's 100 m
Minimum ISO standard (ISO 6425) for scuba diving at depths NOT suitable for saturation diving.
Diver's 100 m and 150 m watches are generally old(er) watches.
Diver's 200 m or 300 m
Suitable for scuba diving at depths NOT suitable for saturation diving.
Typical ratings for contemporary diver's watches.
Diver's 300+ m for mixed-gas diving
Suitable for saturation diving (helium enriched environment).
Watches designed for mixed-gas diving will have the DIVERS WATCH L M FOR MIXED-GAS DIVING additional marking to point this out.