TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Pobeda 2602 ve Pobeda Üzerine Genel

Rus Saatleri Hakkında Bilgilere Ulaşabileceğiniz Bölüm

Pobeda 2602 ve Pobeda Üzerine Genel

Mesaj uzaktaki » 28 Kas 2012, 19:07

Merhaba arkadaşlar bu gün size koleksiyonumda bulunan babamın 1990 yılında satın aldığı daha sonrasında bana da bir süre saatlik yapmış olan bir Pobedadan ve onun mekanizmasından bahsetmeye çalışacağım.Benim çektiğim resimler telefonla çekildi o yüzden kötüler saatin bende gerçekten var olduğunu kanıtlamak için çektim kaliteli olanlari ebaydan buldum.Maalesef hala bir fotoğraf makinesi bulamadım.

Resim

Saatin Mark Gordondonun koleksiyonundaki bir örneği:http: http://www.ussrtime.com/cgi-bin/details.pl?id=1012

1945 te Birinci Moskova Saat Fabrikası (BMSF) yeni bir mekanizma üretmeye hazırlanır, bu mekanizma Sovyetlerin fransız Lip firmasından satın aldığı mekanizmaydı.Mekanizma BMSFsının o güne kadar ürettiği Dueber Hampden mekanizmaların aksine oldukça modern ve tamemen makine üretimi için tasarlanmış bir mekanizmaydı.Ortaya çıkan ilk dizaynı Stalinin şahsen onayladığı ve adınıda zafer anlamına gelen Pobeda koyduğu rivayet edilir.
Resim
İlk Pobeda.

Sovyetler bu mekanizmanın 15 ve 17 taşlı (bağızı mekanizmalarda 16 taşlı) versiyonunu birçok saate kullandı (ZIM, Pobeda 2602, Vostok 2603, 2605, Raketa 2603, Start, Kama, Mayak vs.) aynı zamanda bu mekanizmayı baz alarak yeni mekanizmalar geliştirdi bu mekanizmalar arasında BMSFsının ürettiği ilk insanlı uzay uçuşunda Yuri Gagarinin kolunda bulunan pilot saati Shturmanskie ve onun sivil versiyonu Sportivnie de vardır bu mekanizmalar da saniye göstergesi ayrı olmayıp akrep ve yelkovanla merkezii bir şekil de yer alır. Bu saatler de ki mekanizmanın bir diyer özelliği ise kurma kolu çekildiğinde saniye göstergesinin durmasıydı yani hack özeliği bu özellik sayesinde saat kronometre olarak kulanılabildiği gibi oldukça titiz bir şekilde ayarlanabiliyordu.Fabrika hack özellikli bu mekanizmayı ilk kez yine bir Pobedada kulandı.
Resim
Resim
Mark Gordonun koleksiyonundan.

Bütün büyük Sovyet fabrikaları milyonlarca sayıda ve sayısız çeşitte Pobeda üreterek Sovyet saat endüstrisinde bir Pobeda familyası oluşturmuş oldu.

Bendeki Pobeda Maslennikower Watch Factory üretimi 17 taşlı 2602 kalibre ZIM mekanizmaya sahip.Diyer Sovyet fabrikaları zamanla başka mekanizmalara geçerken ZIM faaliyetlerinin sonuna kadar bu bir çok Sovyet mekanzmasının babası sayılan ve Sovyet saat sektörünün endüstrileşmesinde köprü görevi görmuş mekanizmaya sadık kalmış.
Resim
Resim
Resim
Diyer pobedam.

Birazda benim Pobedanın hikayesinden bahsedeyim.Saati babam 1990 yılında rus bir tücardan drek pazar yerinden satın alıyor ozamanlar bu saatlerden heryerde var tabi daha sonrasında Bulgaristanın Rusyayla alıcağı vericeği kalmadığından ve dahada sonrasında Sovyetler birliğinın dağıldığını göz önünde bulundurursak babam famrika çıkışı son Sovyet saalerinden birini alma şerefine nail olmuş oluyor. Saati 1996 yılına kadar takmış sonrada çekmeceye kaldırmış bende bu saati 2 yıl önce uykusundan uyandırdım.Bu mekanizmayı gerçek anlamda gündelik kulanmak gerçekten bir zevkti ama zamanında onu aşındırmasına izin veremezdim 1 yıll kadar taktıktan sonra bende saati emekliye ayırdım ve oda saat kutumda ki şerefli yerini almış oldu.

Not: Yazi çeşitli saat forumlarından derlenen bilgilere dayanmaktadır.

Karınca kararınca fukara türkçemle birşeyler yapmaya çalıştım arkadaşlar umarım çorbada tuzum bulunmuştur saygılarımla.
Kullanıcı avatarı
uzaktaki

Re: Pobeda 2602 ve Pobeda Üzerine Genel.

Mesaj KKarakuş » 28 Kas 2012, 19:50

Bilgiler ve inceleme için ellerinize sağlık :thumbup: İlk Pobeda'nın lacivert renginden de bir adet bende mevcut. Gerçekten güzel ve benim gözümde değerli saatler. :champ:
" İnsanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse, öbürüne sağır..! " / İsmet ÖZEL
Kullanıcı avatarı
KKarakuş

Re: Pobeda 2602 ve Pobeda Üzerine Genel.

Mesaj movement06 » 28 Kas 2012, 20:36

İnceleme için teşekkürler. Güzel bir inceleme olmuş. En son resimdeki popeda kadran itibariyle enfes bir saatmiş. Bir sorum olacak bu hack özelliği vostoklardada aynı mı acaba. Bende bir vostok var kurma kolunu geri çekince durmuyor fakat çok az geriye çevirir gibi yaptımı anında mekanizma duruyor bırakınca bir beş saniye ileri fırlayarak tekrar çalışmaya başlıyor bu hack özelliğimidir.
Kullanıcı avatarı
movement06

Re: Pobeda 2602 ve Pobeda Üzerine Genel

Mesaj uzaktaki » 28 Kas 2012, 22:21

Hayır bu hack özelliği deyil.Hack olunca kurma kolunu çektiğin anda saniye göstergesi hangi konumdaysa orda duruyor kolu kasaya sürüncede aynı yerden çalışmaya devam ediyor.Ben hack özellikli Vostok bilmiyorum ama oladabilir tabi.Sende nasıl bir Vostok var ?
Kullanıcı avatarı
uzaktaki

Mesaj Hsnmrycl » 29 Kas 2012, 02:10

uzaktaki, ellerine sağlık.

tesadüfe bakın ki bugün rusyadan bir paket aldım. içinde satın aldığım amphibian ve bir de hediye vardı. bu hediye bir 2602 pobeda idi. bu benim ilk pobedam. doğrusu saatin geçmişiyle birlikte bir inceleme yapabilmek için bir pobedaya ihtiyacım vardı. sıra incelemeyi yazmaya gelmişti ki eve gelince bu yazıyı gördüm. üstümden bir yük kalktı :) forumda pobeda incelemesi olduğuna göre artık sadece benim blog için yazacağım. onun da acelesi yok :)

movement06, bildiğim kadarı ile vostoklarda sadece 2234 mekanizmalarda hack var. o mekanizmalar da 3AKA3 MO CCCP saatlerle satılmakta. Sovyet Savunma Bakanlığı için üretilmiş saatlerdir. Başka bir hack özellikli mekanizma varsa da ben bilmiyorum. Bahsettiğiniz olay hacking değil, ancak "poor man's hacking"dir :) ayrıca meşhurdur...
öd tengri aysar; kişi oglı kop ölgeli törümiş.
Kullanıcı avatarı
Hsnmrycl

Mesaj KKarakuş » 29 Kas 2012, 10:05

Hsnmrycl yazdı:uzaktaki, ellerine sağlık.

tesadüfe bakın ki bugün rusyadan bir paket aldım. içinde satın aldığım amphibian ve bir de hediye vardı. bu hediye bir 2602 pobeda idi. bu benim ilk pobedam. doğrusu saatin geçmişiyle birlikte bir inceleme yapabilmek için bir pobedaya ihtiyacım vardı. sıra incelemeyi yazmaya gelmişti ki eve gelince bu yazıyı gördüm. üstümden bir yük kalktı :) forumda pobeda incelemesi olduğuna göre artık sadece benim blog için yazacağım. onun da acelesi yok :)

movement06, bildiğim kadarı ile vostoklarda sadece 2234 mekanizmalarda hack var. o mekanizmalar da 3AKA3 MO CCCP saatlerle satılmakta. Sovyet Savunma Bakanlığı için üretilmiş saatlerdir. Başka bir hack özellikli mekanizma varsa da ben bilmiyorum. Bahsettiğiniz olay hacking değil, ancak "poor man's hacking"dir :) ayrıca meşhurdur...

Şu hediyeyi bugün görsek güzel olacak :) Nedir ne değildir :thumbup:
" İnsanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse, öbürüne sağır..! " / İsmet ÖZEL
Kullanıcı avatarı
KKarakuş

Mesaj Hsnmrycl » 29 Kas 2012, 10:13

esasen pek içaçıcı bir durumda değil gibi :)
öd tengri aysar; kişi oglı kop ölgeli törümiş.
Kullanıcı avatarı
Hsnmrycl

Mesaj Remre » 29 Kas 2012, 10:16

İnceleme için teşekkürler :champ:
Eski kullanıcı adı: e155159
Kullanıcı avatarı
Remre

Sonraki

Dön TSF Rus Saatleri - Russian Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 48 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners