Saatin Mark Gordondonun koleksiyonundaki bir örneği:http: http://www.ussrtime.com/cgi-bin/details.pl?id=1012
1945 te Birinci Moskova Saat Fabrikası (BMSF) yeni bir mekanizma üretmeye hazırlanır, bu mekanizma Sovyetlerin fransız Lip firmasından satın aldığı mekanizmaydı.Mekanizma BMSFsının o güne kadar ürettiği Dueber Hampden mekanizmaların aksine oldukça modern ve tamemen makine üretimi için tasarlanmış bir mekanizmaydı.Ortaya çıkan ilk dizaynı Stalinin şahsen onayladığı ve adınıda zafer anlamına gelen Pobeda koyduğu rivayet edilir.

İlk Pobeda.
Sovyetler bu mekanizmanın 15 ve 17 taşlı (bağızı mekanizmalarda 16 taşlı) versiyonunu birçok saate kullandı (ZIM, Pobeda 2602, Vostok 2603, 2605, Raketa 2603, Start, Kama, Mayak vs.) aynı zamanda bu mekanizmayı baz alarak yeni mekanizmalar geliştirdi bu mekanizmalar arasında BMSFsının ürettiği ilk insanlı uzay uçuşunda Yuri Gagarinin kolunda bulunan pilot saati Shturmanskie ve onun sivil versiyonu Sportivnie de vardır bu mekanizmalar da saniye göstergesi ayrı olmayıp akrep ve yelkovanla merkezii bir şekil de yer alır. Bu saatler de ki mekanizmanın bir diyer özelliği ise kurma kolu çekildiğinde saniye göstergesinin durmasıydı yani hack özeliği bu özellik sayesinde saat kronometre olarak kulanılabildiği gibi oldukça titiz bir şekilde ayarlanabiliyordu.Fabrika hack özellikli bu mekanizmayı ilk kez yine bir Pobedada kulandı.

Mark Gordonun koleksiyonundan.
Bütün büyük Sovyet fabrikaları milyonlarca sayıda ve sayısız çeşitte Pobeda üreterek Sovyet saat endüstrisinde bir Pobeda familyası oluşturmuş oldu.
Bendeki Pobeda Maslennikower Watch Factory üretimi 17 taşlı 2602 kalibre ZIM mekanizmaya sahip.Diyer Sovyet fabrikaları zamanla başka mekanizmalara geçerken ZIM faaliyetlerinin sonuna kadar bu bir çok Sovyet mekanzmasının babası sayılan ve Sovyet saat sektörünün endüstrileşmesinde köprü görevi görmuş mekanizmaya sadık kalmış.

Diyer pobedam.
Birazda benim Pobedanın hikayesinden bahsedeyim.Saati babam 1990 yılında rus bir tücardan drek pazar yerinden satın alıyor ozamanlar bu saatlerden heryerde var tabi daha sonrasında Bulgaristanın Rusyayla alıcağı vericeği kalmadığından ve dahada sonrasında Sovyetler birliğinın dağıldığını göz önünde bulundurursak babam famrika çıkışı son Sovyet saalerinden birini alma şerefine nail olmuş oluyor. Saati 1996 yılına kadar takmış sonrada çekmeceye kaldırmış bende bu saati 2 yıl önce uykusundan uyandırdım.Bu mekanizmayı gerçek anlamda gündelik kulanmak gerçekten bir zevkti ama zamanında onu aşındırmasına izin veremezdim 1 yıll kadar taktıktan sonra bende saati emekliye ayırdım ve oda saat kutumda ki şerefli yerini almış oldu.
Not: Yazi çeşitli saat forumlarından derlenen bilgilere dayanmaktadır.
Karınca kararınca fukara türkçemle birşeyler yapmaya çalıştım arkadaşlar umarım çorbada tuzum bulunmuştur saygılarımla.