Saati bir aile büyüğüne hediye etmek üzere 30 Ocak'ta ebay'den Zenitar nickli Victor'dan sipariş ettim. Sorduğum her soruya kısa zamanda cevap vererek bana oldukça yardımcı oldu. 34 dolar saat için, 15 dolar da kargo için ödedim. Toplamda 90 Tl civarı bir ücrete maloldu. Saat dün itibari ile elime geçti. Doğrusu beklediğimden daha hızlı bir kargo süreci bu. Çinden 21 günde gelen kargolara fazla alışmışım sanırım.

Satıcı, saati oldukça güzel paketlemiş. Paketi elime aldığımda neredeyse yastık gibi dolu olduğunu farkettim. Kargoyu açtığımda saatin zarar görebileceği her açıdan sarılıp sarmalandığını görünce de oldukça sevindim.

Saat elime geçtiğinde beklediğimden daha kaliteli ve hoş oluşu dikkatimi çekti. En azından fotoğraflarında gördüklerimden daha güzel bir saat. 90 Tl gibi bir ücrete mekanik bir saat alıp o saatin insanın içine sinmesi oldukça önemli bir kıstas bence. Saat kasa şekli itibari ile de oldukça orijinal ve dikkat çekici. Kullanan kişinin etrafındakilerden pek çok soru alacağına eminim.

Gelelim saate: 2414A mekanizması 17 taşlı, elden kurmalı, saatte 19800 vuruş yapan ve en az 38 saat işleyebilen bir yapıda. İlk kurulumdan itibaren geçen süre yaklaşık olarak 24 saat ve şu andaki sapma +35 saniye civarında. Bu sapma miktarı belirlenen limitler içinde olmakla birlikte zamanla daha da makul seviyelerde gezineceğini umuyorum. Gezinmezse de canı sağolsun. Bu haliyle de tatmin edici.

Saatin kadranı oldukça oldukça okunaklı. Kullanılan renkler güzel bir zıtlık oluşturmuş ve bu zıtlık kullanıcının işini oldukça kolaylaştırıyor. Ayrıca kadran deseni "ben bir rus'um!" diye bağırıyor dersem yanlış olmaz sanırım. Bu durum saate ayrı bir karakter katmış. Saatin luminasyonu pek iç açıcı değil ama saatin böyle bir iddiası da yok zaten.

Saatin kasası -eğer yanılmıyorsam- pirinç üzerine krom kaplama. Fotoğraflarda daha mat durmasına karşın kaplaması ışıl ışıl parlıyor. Saatin arka kapağı paslanmaz çelikten imal edilmiş. Kurma kolu ise vidalı. Saati ayarlamak için vida açıldığında kurma kolu boşa düşüyor hissi yaşanıyor. Daha önceki incelemeleri okuduğum için bu duruma hazırlıklıydım. Bilmesem elimde kaldı sanabilirdim. Bezel çift yöne dönüş yapıyor ama dönüş esnasında herhangi bir ses ya da direnç yok. Buna rağmen kendi kendine dönebilecek kadar da gevşek değil.

Saatin kordonunda kullanılan deri ise ilginç bir şekilde çok hoşuma gitti. Oldukça yumuşak ve kaliteli. Saatin kasa şekli itibari ile kısa kalan lug aralığı nedeniyle ince kordon kullanılmış. Bu sebeple kordon biraz uyumsuz görünüyor. Bunun dışında bir sorun yok. Toka ise oldukça kötü. Bakır teli eğip bükerek şekil verilmiş hissi var ve pek güvenli durmuyor. Belki de bu saatin en kötü tarafı olarak bu toka gösterilebilir.

Genel olarak Vostok gerek kalitesi gerekse fiyatıyla mekanik saate giriş için oldukça uygun bir marka. Özellikle Amphibia modelleri bu iş için ideal. Muhtemelen bir sonraki incelemeyi de Amphibia üzerine yaparım. Generalskie ise kasa şekli ve buram buram rusya kokması ile gerçekten kendine özgü ve karakterli bir saat. Bu fiyata alınabilecek saatler arasında sağlam bir yeri olduğuna eminim. Mekanik saate ilgisi bütçesi ile sınırlı olanlara tavsiye ederim.