öncelikle fotoğrafları tam olarak görebilmek için iki kere f11'e basınız.
dün yeni bir amphibian daha geldi.
ilan fotolarında rezil durumdaydı diyebilirim
camı çizik içindeydi ve bezeli boğazına kadar kirlenmişti. Dolayısıyla hareket etmiyordu.
yaşadığı o hayattan çekip kurtarmaya karar verdim onu
ilan fotoğrafı:

fotolara dikkatlice bakınca kadranda herhangi bir leke olmadığı anlaşılıyordu. ayrıca kolları da değişmemiş ve işlem görmemişti. arka kapak neredeyse tertemizdi. dolayısıyla defalarca açılıp kapanmadığı, belki de hiç açılmadığı anlaşılıyordu. nitekim, ilk fotolarında da mekanizma görünmüyordu. isteğim üzerine içi açılıp fotoğraflandı.
saat dün elime geçti. öncelikle bezeli inceledim. tahmin ettiğim gibi kanalları tıkanmıştı. güzelce temizledim ve hareket etmeye başladı. bezel üzerindeki kırmızı boyalı bölümün boyası silinmiş sanıyordum ama temizleyince altından orijinal kırmızı boyası çıktı.
ardından, cama ne yapabilirim diye düşünürken geçenlerde alet kutusunda elime gelen metal parlatıcı aklıma geldi. önce eski bir swatch'un camında denedim. sonuç gayet başarılı oldu. amphibianın akrilik kristalini yaklaşık 5 dakika dikkatlice temizledim. derin çizikler dışında pırıl pırıl oldu. derin çizikler için daha sonra 1200 grit zımpara kullanacağım. o işlemi de fotoğraflamayı düşünüyorum. ayrıca elim değmişken kasasını da parlattım.
saat tonneau kasa ve antimanyetik. muhtemelen 70'lerin son yarısından kalma. arkasında antimanyetik kalkanı bulunuyor. bu kadar zaman içinde pek çok saatte o kalkan kayboluyor. ama bu saatte yerinde. bir başka tercih sebebi de bu oldu zaten.
zaman tutması diğer 2209 kalibrelerde olduğu gibi harika. gurcaglar hocam bu kalibrenin 2809 ile akraba olduğundan bahsetmişti. 2809'un dakikliği de meşhurdur. kronometre sınırlarında çalışır.
neyse, sonuçta ortaya şöyle bir saat çıktı.

vostok amphibian tonneau antimagnetic
late 70's
öd tengri aysar; kişi oglı kop ölgeli törümiş.