TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Diver Saatim Yüzmeyi Biliyor Mu?

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Diver Saatim Yüzmeyi Biliyor Mu?

Mesaj asymptote » 21 Haz 2012, 19:10

Sıcak ortamdan aniden soğuk ortama geçişin sızdırmazlık üzerinde yukarıda bahsettiğim menfi etkisi var, bunun dışında sürekli sıcak suda kalmasının contalar üzerinde olumsuz etkisi olabilir, çok yüksek sıcaklıklar için söylüyorum bunu tabi.. G-shock u bilimiyorum da Rolex'ini bulaşık makinesine atan bir manyak vardı galiba :D Orada da sıcaklık yüz dereceye falan çıkıyor sanırım, düşün artık :)
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj nbmc » 21 Haz 2012, 19:31

asymptote,

"Genel olarak sıcak bir ortamda bulunan saatin aniden soğuk ortam ile teması saatin içinde genleşmiş halde bulunan havanın aniden büzüşmesi ve bunun sonucu olarak yüksek basınç farkının oluşması anlamına gelir. Yüksek basınç farkı da nem ve suyun saatinizin içine girmesini son derece kolaylaştırır, 300-500 m diver olsa bile farketmez.."

demişsiniz.

Bu söylediğiniz sıcaklık farkı olan ortamlar sadece su, ya da sadece hava için mi? Mesela saatlerimiz plajlarda, havuz kenarlarında güneşe maruz kalıyorlar. Yeri geliyor güneşlenirken hiç kıpırdamadan, yeri geliyor plaj yollarında seyir halinde güneşe maruz kalıyorlar. Temmuz ayının ta ortasında, 40 küsür derecelik güneşin altında 1-2 saat kavrulan saatlerimiz bir anda buz gibi deniz suyuyla temas ediyorlar. Bu durumun bir sakıncası yoktur herhalde değil mi?

Saçma bir soru mu oldu? :D
Kullanıcı avatarı
nbmc

Mesaj Baran » 21 Haz 2012, 19:37

Hayır bence cok mantıklı.Ben korkudan guneslenirken cıkartıyorum havuza girerken takıyorum neyin kafasıysa bu :lol: Birtürlü şöle kuma denize havuza diver hakkını veremiyoruz..El sürekli tepeyı kontrol ediyor bilmemne...
Kullanıcı avatarı
Baran

Mesaj asymptote » 21 Haz 2012, 19:56

nbmc saatinizi güneşin altında, kızgın kumun üzerinde bekletir ve hemen sonra bileğinize takıp denize dalarsanız elbette sorun olabilir. Ancak normal kullanımda sahildeki hava sıcaklığı ile deniz suyu sıcaklık farkı bir sorun oluşturmaz, zaten pratikte de oluşturmuyor. Bunun dışında sızdırmazlık konusundan ayrı olarak saatlerimizi güneşten korumamız gerektiğini de hatırlatmış olalım. Uzun süre doğrudan güneş ışığı alan bir ortamda kalırsa (araba içinde, kumsalda vs.) kalıcı hasarlar oluşabilir, özellikle kadranda..

Baran yazdı:Birtürlü şöle kuma denize havuza diver hakkını veremiyoruz..El sürekli tepeyı kontrol ediyor bilmemne...

Diverını vitrine kaldır demiyorum ama, bir öneri:
Clk yazdı:Arkadaslar merhaba,
kaldigim otelde ki su parkinda cocuklar gibi eglenirken, saatimin zarar gorecegi (cizilecek v.s.) endisesi ile baska bir saat almak icin alisverise gittim. Sans eseri internette gordugum ve fotograflarini begendigim bir Seiko 5 gordum ve denemeden aldim :D

konunun linki :arrow: http://forum.saatforumu.com/viewtopic.php?f=13&t=2393#axzz1yRrKRmiS
Konudaki fotoğraflar silinmiş, ama tahmin edersin herhalde. Korunmak istenen saat Sub.. :D
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj altanos » 21 Haz 2012, 22:40

Sevgili asymptote,
Böylesi bir durumda, birbirleri ile karmaşık bağlantıları olan metal mekanizmanın genleşme sonrası doğurabileceği sıkıntılar olabilir. Zira genleşme oranları eş bile olsa mutlak boyut değişimleri parçaların boyutlarına göre değişeceğinden 0.1 mm genleşen ufak bir parçayı, 0.5 mm genleşen daha büyük bir parça yataklandığı yerden çıkartmaya zorlayabilir.
Yine sıcak suyun contalar ve diğer sızdırmazlık elemanları üzerinde olumsuz etkisi de yadsınamaz, diğer yandan benzer bir etki aslında tuzlu su için de geçerli.
Basınç değişimlerine gelirsek, söz konusu farklar, diver sınıfındaki saatler için sıkıntı olmayacaktır, elbette viskoz etkiler sebebiyle hava veya nemin sızma kabiliyeti ile suyun sızma kabiliyeti arasında farklar var ama söz konusu basınç farkları böylesi bir sızma için önemsiz seviyede kalacaktır.

Şöyle ki;
Kullanıcı, deniz seviyesinde, 20 C [293K] sıcaklıkta, tepeyi açıp saatini ayarlamış ve tepeyi kapatmış olsun. Bu durumda saat içi mutlak basınç ~100000 Pa, yani atmosfer basıncına eşit olacaktır. Ardından kaynayan suya atılan saat da yeteri kadar bekletilerek saat içi sıcaklık 100C [373K] ‘e çıksın ve bir an için contaların gaz kaçırmadığını düşünelim:
Basınç * Hacim (sabit) = n(sabit)* R (sabit)* Sıcaklık[K] genel denklemimiz.

Sıcaklık 293 K’den 373K’ çıkıyor. 373/293= 1.273
Bu durumda: Basınç da 1.273 kat artıyor
Kaynayan suda saat içi basınç ~127300 Pa
Atmosfer basıncı ile aradaki fark: 27300 Pa = 2.78 mSS
200-300m pressure ressistant değeri olan bir saat için, 3m’den az bir basınç farkı, hava için dahi olsa sorun çıkarmayacaktır.
"A theory is something nobody believes, except the person who made it. An experiment is something everybody believes, except the person who made it."
Kullanıcı avatarı
altanos

Mesaj asymptote » 21 Haz 2012, 22:50

Bak bu güzel bir örnek, havayı da ideal gaz kabul edebiliriz, zira temel bileşeni olan azot kritik sıcaklığının çok üzerinde. İyisi mi ben bunu soru şeklinde hazırlayıp öğrencilere sorayım :D
altanos yukarıdaki uyarı ve tavsiyeler aslında benim burada saat ustalarından okuduklarım. Örneğin eski konuları araştırırsanız bengisaat'in benzer uyarılarda bulunduğunu görürsünüz. Teorik hesaplamalara falan gerek yok, onlar adı üzerinde teorik. Biz saat ustalarının onlarca yıllık deneyimlerine güvenelim. ;) :thumbup:
Kullanıcı avatarı
asymptote

Diver Saatim Yüzmeyi Biliyor Mu?

Mesaj herofb » 21 Haz 2012, 23:26

Beyler biri özet geçse :) guneslendikten sonra giriyor muyuz ? :)
Kullanıcı avatarı
herofb

Mesaj asymptote » 21 Haz 2012, 23:33

herojd11 yazdı:Beyler biri özet geçse :) guneslendikten sonra giriyor muyuz ? :)

Saatin de senin kadar güneşlendiyse evet herojd :)
Kullanıcı avatarı
asymptote

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: recklesstr ve 115 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners