TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

TSF Sci-Fi / Hi-Tech

Forum Kurallarına Uygun Farklı Konular Üzerine Sohbet ve Paylaşımlar
Forum kuralları
Sevgili Üyeler Forum Kurallarında Tartışılması Uygun Olmadığı Belirtilen Konular Hakkında Bu Bölümde Paylaşım ve Fikir Bildirimi Yapmayınız. İnançlar, Politika, Fanatizm, Irkçılık Vb. İçeriklerde Konular Açmayınız. Ayrıca Kişisel Mahremiyet ve Ailesel Durumlarınızı İçeren Konuları Burada Paylaşmayınız. Birbirinize Saygılı Olunuz Lütfen.

Re: TSF Sci-Fi / Hi-Tech

Mesaj ZubFB » 11 Şub 2013, 17:21

burda sormak istediğim bir şey var. uzay mekiklerinde astronotlar yer çekimsiz ortamda dolaşıyorlar ya. nasıl oluyor da yer çekimsiz deniyor oraya? yani çok zayıf ta olsa çekimsiz olması imkansız geliyor bana???
Kullanıcı avatarı
ZubFB

Mesaj ZubFB » 11 Şub 2013, 17:29

asymptote link harika. eve gidince tamamını izleyyim :champ:
Kullanıcı avatarı
ZubFB

Mesaj asymptote » 11 Şub 2013, 17:40

zub123 yazdı:burda sormak istediğim bir şey var. uzay mekiklerinde astronotlar yer çekimsiz ortamda dolaşıyorlar ya. nasıl oluyor da yer çekimsiz deniyor oraya? yani çok zayıf ta olsa çekimsiz olması imkansız geliyor bana???

Aslında çekimsiz ortam yoktur, haklısın. Yerçekimini Newton'un çekim yasasından farklı (ve daha doğru olarak) uzay-zaman dokusunun bükülmesi olarak düşünebiliriz. Büküm ne kadar fazla ise cismin büküm noktasına hareket isteği o kadar fazla olur (biz de bunu çekim kuvveti olarak algılarız - gerçekte bir kuvvet söz konusu değildir, yer çekimi dediğimiz şey aslında uzay-zaman dokusunun bükülmesinden başka bir şey değildir- Einstein mekaniği bunu söylüyor.. ) Şimdi senin soruna tekrar dönecek olursak uzay-zaman dokusunun bükümsüz, düz çarşaf gibi olduğu yerlerde kütle çekimi sıfıra çok yakındır, bükümün çok fazla olduğu ve karadelik gibi tekillik oluşturan yerlerde ise en yüksek değerdedir.

Aslında sen sorduğum sorunun nasıl'ına doğru cevabı verdin ama nedeni belirtmemiştin, onu da videodan hep beraber izledik.. ;)
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj mrbars » 11 Şub 2013, 18:38

zub123 yazdı:burda sormak istediğim bir şey var. uzay mekiklerinde astronotlar yer çekimsiz ortamda dolaşıyorlar ya. nasıl oluyor da yer çekimsiz deniyor oraya? yani çok zayıf ta olsa çekimsiz olması imkansız geliyor bana???

çekim olmasa yörünge de olmazdı :D
yerçekimi eşittir merkezkaç dengesinde durduklarından dolayı yerçekimsiz ortam oluşmakta.
g ile düşen biri için de yerçekimi yok (please do not try at home).
Kullanıcı avatarı
mrbars

Mesaj cavro » 11 Şub 2013, 21:38

yan yana 50 km hızla giden iki aracın bir birini duruyor gibi görmesi gibi :)

yer çekimi seni yere çekerken (mantıklı :)) aynı hızla uzaklaşmaya çalışırsan olduğun yerde kalırsın :)
yörüngede dönen mekiklerin dairesel yörüngeleri sonucu oluşan merkezkaç kuvveti ile yer çekimi kuvveti bir birine eşit oluyor :)
Kullanıcı avatarı
cavro

Mesaj brckk » 11 Şub 2013, 22:01

Baran yazdı:Asymptote zevkle okudum yazını teşekkürler :thumbup:

Burçak neye dayanarak o cevabı verdiğinizi acıklarsanız sevinirim ;)

Baran şimdi gördüm.. ironik bir cevaptı ;) düşündüğümüz bir çok şeyi imgeleyerek kendi çapımızda gerçekleştiriyoruz aslında, burada 'gerçek nedir?' sorusu akla geliyor ki o soru zaten herşeyin cevabı ve o kadar çok cevabı var ki..

Hatta kutunun içinde gerçekleşmediği ne malum diyerek kuantum esintileri katayım ;)
Kullanıcı avatarı
brckk

Mesaj asymptote » 11 Şub 2013, 22:10

mbars soruyu benden daha iyi anlayıp, daha güzel cevaplamış..

Kütle çekimi olmasaydı neler olurdu sorusunu biraz daha genişletirsek: yörünge olmayacağı gibi yörünge merkezinde yer alacak bir yıldız ya da gezegen de olmazdı.. Ağır metaller de oluşmazdı, bütün evren belki de yalnızca hidrojen atomlarından oluşurdu..
En son asymptote tarafından 11 Şub 2013, 22:58 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj Baran » 11 Şub 2013, 22:48

brckk yazdı:
Baran yazdı:Asymptote zevkle okudum yazını teşekkürler :thumbup:

Burçak neye dayanarak o cevabı verdiğinizi acıklarsanız sevinirim ;)

Baran şimdi gördüm.. ironik bir cevaptı ;) düşündüğümüz bir çok şeyi imgeleyerek kendi çapımızda gerçekleştiriyoruz aslında, burada 'gerçek nedir?' sorusu akla geliyor ki o soru zaten herşeyin cevabı ve o kadar çok cevabı var ki..

Hatta kutunun içinde gerçekleşmediği ne malum diyerek kuantum esintileri katayım ;)

Eyvallah üstad ;)
Kullanıcı avatarı
Baran

ÖncekiSonraki

Dön TSF Sohbet - Off Topic Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 44 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners