TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

TSF Sci-Fi / Hi-Tech

Forum Kurallarına Uygun Farklı Konular Üzerine Sohbet ve Paylaşımlar
Forum kuralları
Sevgili Üyeler Forum Kurallarında Tartışılması Uygun Olmadığı Belirtilen Konular Hakkında Bu Bölümde Paylaşım ve Fikir Bildirimi Yapmayınız. İnançlar, Politika, Fanatizm, Irkçılık Vb. İçeriklerde Konular Açmayınız. Ayrıca Kişisel Mahremiyet ve Ailesel Durumlarınızı İçeren Konuları Burada Paylaşmayınız. Birbirinize Saygılı Olunuz Lütfen.

Re: TSF Sci-Fi / Hi-Tech

Mesaj punk » 08 May 2013, 16:09

asymptote yazdı:
altanos yazdı:2. yasa göz kırpıyor,

Yani..

Doğadaki bütün hal değişimleri bildiğimiz gibi termodinamiğin 2. yasasına uymak zorundadır. Bu o kadar doğrudur ki bu konuda kimse kuşku duymaz, matematik gibi kesindir.. Hatta Sir Arthur Stanley Eddington'a ait bu konuda veciz bir söz var:

"If someone points out to you that your pet theory of the universe is in disagreement with Maxwell's equations—then so much the worse for Maxwell's equations. If it is found to be contradicted by observation—well these experimentalists do bungle things sometimes. But if your theory is found to be against the second law of thermodynamics I can give you no hope; there is nothing for it but to collapse in deepest humiliation."

Termodinamiğin ikinci yasası entropinin artışı ilkesidir. Kahvenin soğuması entropiyi artırdığı için kahve soğumaktadır. Çünkü zamanın akışı (arrow of time) entropinin artışı yönünde ilerler. Aşağıdaki video "entropy for dummies" tadında hoş bir video, izleyelim:

Peki, madem dedik ki doğadaki bütün hal değişimleri (kahvenin soğuması dahil) 2. yasaya uymak zorunda, o halde kahvenin ısınabileceğini de nereden çıkardık? İşte bu soruya verilecek cevap entropinin olasılıksal-istatistiksel bir olgu olduğu. Yani doğadaki hal değişimleri entropiyi azaltacak yönde de gelişebilir ancak bu o kadar düşük bir olasılıktır ki hiç bir zaman gerçekleşmez, gerçekleştiğine de şahit olunmamıştır. Bizim kahve örneğine geri dönelim:

Bilindiği gibi sıcaklık dediğimiz şey atomların ve moleküllerin hareketlilik düzeyiyle ilgilidir. Sıcaklığı yüksek olan bir molekül daha geniş bir genlikte ve hızda titreşirken, düşük sıcaklıktaki molekül dar bir genlikte ve düşük bir hızda titreşimini sürdürür. Farklı genlik ve hızlarda titreşen iki sarkaç düşünelim: bir tanesinin hızı ve genliği (dolayısıyla momentumu-yani sıcaklığı) yüksek, diğerininki düşük olsun. Bu sarkaçları rastgele bir halde yan yana getirirsek ne bekleriz? Bir momentum aktarımı olmasını ve bir süre sonra her iki titreşim genliğinin birbirine yaklaşmasını bekleriz elbette. Termal denge dediğimiz şey aslında budur. Ancak burada düşük de olsa genliği az olan sarkacın genliği yüksek olan sarkaca momentum aktarması olasılığı söz konusudur. Biz bu sarkaçlardan trilyon kere trilyon tanesini mikro ölçekte düşünelim ve bunları birbirleriyle temas ettirelim (ısı transferinin gerçekleştiği cidar yüzeyi..) Bu yüksek sayıdaki mikro sarkaçların hepsinde (ya da birçoğunda) yukarıda bahsettiğim düşük olasılığın gerçekleştiğini düşünelim. İşte böyle bir durumda kahvenin sıcaklığı artabilir, ya da sıcaklığını bir süre koruyabilir (hiçbir yalıtım olmadan). İşte bu hal değişimi olası bir hal değişimidir ancak o kadar düşük bir olasılığa sahiptir ki olması düşünülemez.

Bir de karadelik termodinamiği var, o konulara da inşallah Space Odyssey başlığımızda bir ara değineceğiz.. ;)

Videoyu akşam izleyeyim. Şimdilik mesajım bulunsun burada :D
Kullanıcı avatarı
punk

Mesaj nickynick » 08 May 2013, 16:25

asymptote yazdı:
altanos yazdı:2. yasa göz kırpıyor,

Yani..

Doğadaki bütün hal değişimleri bildiğimiz gibi termodinamiğin 2. yasasına uymak zorundadır. Bu o kadar doğrudur ki bu konuda kimse kuşku duymaz, matematik gibi kesindir.. Hatta Sir Arthur Stanley Eddington'a ait bu konuda veciz bir söz var:

"If someone points out to you that your pet theory of the universe is in disagreement with Maxwell's equations—then so much the worse for Maxwell's equations. If it is found to be contradicted by observation—well these experimentalists do bungle things sometimes. But if your theory is found to be against the second law of thermodynamics I can give you no hope; there is nothing for it but to collapse in deepest humiliation."

Termodinamiğin ikinci yasası entropinin artışı ilkesidir. Kahvenin soğuması entropiyi artırdığı için kahve soğumaktadır. Çünkü zamanın akışı (arrow of time) entropinin artışı yönünde ilerler. Aşağıdaki video "entropy for dummies" tadında hoş bir video, izleyelim:

Peki, madem dedik ki doğadaki bütün hal değişimleri (kahvenin soğuması dahil) 2. yasaya uymak zorunda, o halde kahvenin ısınabileceğini de nereden çıkardık? İşte bu soruya verilecek cevap entropinin olasılıksal-istatistiksel bir olgu olduğu. Yani doğadaki hal değişimleri entropiyi azaltacak yönde de gelişebilir ancak bu o kadar düşük bir olasılıktır ki hiç bir zaman gerçekleşmez, gerçekleştiğine de şahit olunmamıştır. Bizim kahve örneğine geri dönelim:

Bilindiği gibi sıcaklık dediğimiz şey atomların ve moleküllerin hareketlilik düzeyiyle ilgilidir. Sıcaklığı yüksek olan bir molekül daha geniş bir genlikte ve hızda titreşirken, düşük sıcaklıktaki molekül dar bir genlikte ve düşük bir hızda titreşimini sürdürür. Farklı genlik ve hızlarda titreşen iki sarkaç düşünelim: bir tanesinin hızı ve genliği (dolayısıyla momentumu-yani sıcaklığı) yüksek, diğerininki düşük olsun. Bu sarkaçları rastgele bir halde yan yana getirirsek ne bekleriz? Bir momentum aktarımı olmasını ve bir süre sonra her iki titreşim genliğinin birbirine yaklaşmasını bekleriz elbette. Termal denge dediğimiz şey aslında budur. Ancak burada düşük de olsa genliği az olan sarkacın genliği yüksek olan sarkaca momentum aktarması olasılığı söz konusudur. Biz bu sarkaçlardan trilyon kere trilyon tanesini mikro ölçekte düşünelim ve bunları birbirleriyle temas ettirelim (ısı transferinin gerçekleştiği cidar yüzeyi..) Bu yüksek sayıdaki mikro sarkaçların hepsinde (ya da birçoğunda) yukarıda bahsettiğim düşük olasılığın gerçekleştiğini düşünelim. İşte böyle bir durumda kahvenin sıcaklığı artabilir, ya da sıcaklığını bir süre koruyabilir (hiçbir yalıtım olmadan). İşte bu hal değişimi olası bir hal değişimidir ancak o kadar düşük bir olasılığa sahiptir ki olması düşünülemez.

Bir de karadelik termodinamiği var, o konulara da inşallah Space Odyssey başlığımızda bir ara değineceğiz.. ;)

Gün boyu çalıştım yorgunluk yok, yazıyı okudum, kafam allak bullak oldu eve gidip uyumak ve dinlenmek istiyorum :D
Time is a great teacher, but unfortunatelly it kills all its pupils.
Kullanıcı avatarı
nickynick

Mesaj altanos » 08 May 2013, 16:30

Sevgili Asymptote, yedin bütün öğlen mesaimi :champ:

1. yasa izin veriyor, 2. yasa hop diyor ama ikinci yasa aslında gözlemsel..

ve kedi çiftiği sahibi adnan hoca'dan, ilim çiftliği sahibi akademik gurulara kadar herkes hakkında konuşabiliyor. :D

Teşekkür ediyorum, iyi bir jimnastiğin yanında, taner derbentli'den AA ile geçen arkadaşımın suratını "faruuuk eczanesiii faruk eczanesi, faruk kıraathanesi olmasın :idea: " havasında görme fırsatı da buldum :lol:
"A theory is something nobody believes, except the person who made it. An experiment is something everybody believes, except the person who made it."
Kullanıcı avatarı
altanos

Mesaj Thevenin » 08 May 2013, 16:32

Did you mean entropy adeta :D

altanos yazdı:Teşekkür ediyorum, iyi bir jimnastiğin yanında, taner derbentli'den AA ile geçen arkadaşımın suratını "faruuuk eczanesiii faruk eczanesi, faruk kıraathanesi olmasın :idea: " havasında görme fırsatı da buldum :lol:
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj asymptote » 08 May 2013, 16:35

Taner Derbentli, Yunus Çengel, İbrahim Dinçer.. Bizim guru(r)larımız bunlar.. :champ:
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj ZubFB » 09 May 2013, 09:10

benim bu yazıdan anladığım kahveyi bırakıp sıcaklığının artmasını beklemekle, yine bir odaya patlıcan, pirinç, su ve kıyma bırakıp bunların kendiliğinden patlıcan dolmasını oluşturmasını beklemek arasında bir fark yok. doğru mudur?
Kullanıcı avatarı
ZubFB

Mesaj asymptote » 09 May 2013, 09:25

Kesinlikle.. :thumbup: Çok doğru anlamışsın ZubFB. Dediğin şekilde o malzemelerden patlıcan dolmasının oluşması düzenin artması demektir. Düzen artması da entropinin azalması anlamına gelir. Biz canlılarda biz düzen vardır, bu düzen oluşumu da ancak dışarıdan bir güç ile olur. Bu gücü bize güneş sağlar. Nasıl ki patlıcan, pirinç, su ve kıymadan patlıcan dolması oluşturmak için bir aşçının çalışması ve sisteme iş girmesi gerekiyorsa dünyadaki canlılığın oluşup devam etmesi için de dünyaya dışarıdan bir iş girilmesi gerekir. Bu işi sağlayan güneştir. Bizim aşçımızdır güneş..

Evrende her zaman entropi artar dedik. Bunun en güzel kanıtlarından biri de "ölümdür". Bildiğimiz gibi çeşitli elementler ve mineraller vücudumuzda bir düzen içinde bulunurlar, ancak biz ölünce bunlar rastgele bir şekilde doğaya karışırlar. Dolayısıyla düzensizlik yani entropi artar.. Nasıl her canlının bir sonu varsa evrenin de bir sonu vardır, çünkü evren de ayrık bir sistemdir ve entropinin artışı ilkesinden muaf değildir..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj fuurkann » 10 May 2013, 01:11

Cengiz hocam, Termodinamiği bana siz anlatsaydınız dersi sevebilirdim :) Tabi böyle jimnsatiği bol tuttuğunuz sürece :D
Kullanıcı avatarı
fuurkann

ÖncekiSonraki

Dön TSF Sohbet - Off Topic Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 43 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners