Big Date (Büyük Tarih) ve Day Date (Gün - Tarih) :
Birler ve onlar basamağını 2 ayrı disk üzerinden gösteren Big Date saatler, görme kolaylığı sağlamak amacıyla üretilmeye başlamıştır. Day date ise tarihi hem rakamsal olarak hemde hangi gün içinde bulunduğunu göstermektedir.
Perpetual ve Semi-Perpetual :
Ay ve günü gösteren takvimlerde hangi ayın 30 ya da 31 gün sürdüğünü ve Şubat ayının 4 yılda bir 29 çekmesini otomatik olarak ayarlandığı saatlerdir. Sene içinde sadece Şubat ayı sonunda ayar gerektiren saatlere de semi-perpetual denir.
Power Reserve (Güç Göstergesi) :
Mekanik (Otomatik) saatlere has bir özellik olan güç göstergesi zembereğin ne zaman kurmanız gerektiği ya da zemberekte ne kadar enerjinin kaldığını gösterir.
Retrograde :
Bir saatin üzerinde gün, takvim veya ikinci bir saat göstergesi gibi göstergelerin son noktasından geriye doğu başa dönmesini sağlayan sisteme denir.
Tourbillon :
Mekanik saatlerde kurma direncini boşaltarak saatin işlemesini sağlamakla görevli elemana balans denir. Sürekli olarak sağa ve sola hareket eden bir tekerleğe benzer. Sağa ve sola döndükçe kurma direncini boşaltarak saatin ilerlemesini sağlar. Balansın yerle yaptığı açı saatimizin ileri gitmesine ya da geri kalmasına sebep olur, mesela; balans yere paralel iken daha hızlı hareket ederken, yere dik olduğu pozisyonlarda ise daha yavaş hareket eder. Mekanik saatler; 4 farklı pozisyonda kalibrasyon işlemine tabi tutularak en uygun şekilde ayarlanır. Duvar, masa ya da cep saatleri genelde hep sabit durduklarından balans ile yer arasında ki açı da sabit olduğu için ayarı bozulabilir ve ileri gitmesi ya da geri kalması gayet doğaldır.
Fakat kol saatlerinde durum bundan biraz farklıdır, zira kolun sürekli hareket halinde olması balansla yer arasında ki açının sabit olmayışı saatin ileri gideceği veya geri kalacağı süreler birbirini nötrler. Bu ön bilgi sonrası tourbillon tanımına gelelim: tourbillon, bu sorunu gidermek için balansın sabit kalmasını önleyen bir sistemdir. Balans sağa sola doğru hareket ederken aynı zamanda ya komple mekanizma olarak kendi etrafında döner ya da 90 derecelik ileri geri yapar. Bu sayede, duruş açısı değiştirmemekten etkilenmez. Saat sektöründe günümüzün en büyük buluşlarından biri olarak literatüre geçmiştir. Genellikle saat kadranları tourbillon hareketi gözükecek şekilde tasarlanır. Fakat her içi gözüken sisteme de tourbillon denmez.
Döner çerçeve :
Tek yönlü döner çerçeve 60 dakikalık periyotları ölçmeye yarar. Ölçüme başlandığı anda, yelkovan ile çerçevenin sıfır noktası eşitlenir ve geçen sürenin ne kadar olduğu rahatlıkla okunabilecektir. Böylelikle başlangıç noktasını ezberde tutmaya gerek kalmayacaktır.
Kronograf :
Herhangi bir olayın başlangıcı ve bitişi arasındaki süreyi ölçmeye yarayan, bağımsız süre tutma özelliğine kronograf denir. Kronograf saatlerde salise sayacı, dakika sayacı, saat sayacı bulunmakla beraber bazılarında ise salise ya da saat sayacı bulunmaya da bilir.
Tachymeter (Takimetre) :
Takimetre özelliği sayesinde; aracın 1 km. mesafeyi kaç saniyede geçtiğini ölçerek saatte ki ortalama hızı bulunur. Bu özelliğe sahip saatlerin çerçevesinde km/s cinsinden hız değerleri belirtilmiştir. Örneğin 1000 metrelik mesafeyi aracınız 22 saniyede kat ediyorsa; aracınızın o an ki ortalama hızı takimetre tablosunda 22 saniyenin karşılığı olan 160 km/s dir.
Split Time (Zaman Bölünmesi) :
Aynı anda başlayan ve farklı sürelerde sonlanan birden fazla olayın sürelerinin ölçülmesine yarayan bir özelliktir.
Flyback :
Flyback özellikle pilotlar tarafından kullanılır ve ardışık süre tutabilme imkânı sağlamaktadır. Birinci düğmeye basarak sayaç başlatılır, ikinci düğmeye basıldığında sayaç hızlıca en başa dönüp, yeniden başlar. Pilotlar; uçağın 2 yön değiştirme manevrası arasında sabit uçacağı süreyi flyback özelliği sayesinde ölçüp, doğru rotada uçabilmeleri amacıyla kullanılır.
2. Saat Özelliği :
Önceleri, farklı bir coğrafyada bulunan bir bölgenin yerel saatini aynı kadran üzerinde rahatlıkla okumaya yarayan bir özellik olarak düşünülen 2. Saat fonksiyonu, daha sonraları buna ilave olarak 6 ay gece 6 ay gündüz olan kutuplarda saatin o anda gündüz mü gece mi olduğunu kavramak için 24 saat üzerinden okuma imkânı da eklenmiştir.
Ay Göstergesi :
Dünya’nın her yerinde her gün Ay’ın durumu aynıdır. Tek fark hilalin kuzey ve güney yarım kürelerde zıt yönlere doğru bakmasıdır. Ay göstergesi olan bir saati doğru ay konumuna ayarladığınız takdirde, saat durmadıkça ayin evrelerini doğru olarak göstermeye devam eder. Doğru ayar için; ay konumu ayarı bilinen ve içinde bulunulan tarihe en yakin geçmiş tarihe göre ay ayarı ayar yapılır ve saat o günden bugüne kadar ileri alınır. Bu güncelleme kimi modellerde tek bir butonla da yapılabilir. Doğru ay evrelerini bilebilmek için saatin kullanım kılavuzundaki tabelalara başvurmak gerekir.