Bilgilendirme için öncelikle teşekkürler Clk. Bu karmaşık olma kavramı neye göre belirleniyor anlayamadım? Mekanizmaya göre ise nette aradığınızda çoğunlukla sonuç "The Breguet Marie Antoinette" veya "Vacheron Constantin Tour de l'Ile" ya da "Patek Caliber 89" çıkıyor. "Frank Müller"i ise sayenizde öğrendim. Kullanım açısından ise eğer, "bence" örneğin "Tag Heuer Monaco V4"'te karmaşık görünen bir saat ya da "Uhr Kraft Dual Chrono" hem beğenmediğim hem de okuması güç bir model hele de tasarımlarını çok beğensemde "Urwerk"in hiç bir saatini kısa süreli oryantasyon almadan anlamak mümkün değil gibi görünüyor

. "Frank Müller"in mekanizması muhteşem görünüyor ama tasarımı son derece itici ama sanmıyorum ki tasarımında öncelik estetik kaygısı olsun, saat üretiminde gelebildikleri ya da gelinebilecek noktayı göstermek daha baskın görünüyor. Yazmayı unuttum, güzellikte göreceli bir kavram olduğu için güzel ya da çirkin demekte bence doğru olmaz, misal "'70 - Dodge Charger" kimilerine göre çok güzel iken pek çok insana itici geliyor.