Clk, her hukuki konuda oldugu gibi tabiki mensei konusu da tartismaya acik, ve hareket edilebilecek noktalari var.(eh olsun tabi, benim de bi yerden ekmek yemem lazim ki saat alabiliyim). Fakat, parcalarin montaji mense kriterlerini saglamaz. Bu noktada beyan onemlidir, firmanin urununun mensei ni kontrol altinda tutup beyan etmesi gerekir. Burda da cok cok detayli kurallar olmakla beraber, daha once yazdigim %30 onemli bir kuraldir, ve bu kuralin tamamen yikilip %50 sinin Cinden geldigine inanmak hakkaten zor. Bu demek degil ki hic yabanci parca olmasin, tabiki olacak. Ama esas olan firmanin kendi ic kontrol sistemi cercevesinde mevcut yasal zorunluluklar icinde davrandigini varsaymak. aksine ciddi bir delil olmadigi surece bu tarz ithamin tutmayacagini dusunuyorum, ki burda bahsedilen sadece itibar riski degil.
Uzun lafin kisasi, sadece montaj yaparak isvicre menseli diyemez. Detay istersen Pan Avrupa Mense Kumulasyonu cercevesinde de tartisirim.
Ayrica gunumuz uretim teknolojisinde, onemli olan unsurlardan biri kalip, digeri de hammadde kalitesi. Ozellikle de kasa ve bilezik gibi komponentlerde nerde yapildigi beni hic ilgilendirmiyor. Makenizma icin ayni seyi soylemem. Hani swatch grubun kendi fabrikasini acmasi ancak uretim maliyetlerini dusurdugunu gosterir, ki bi sekilde daha ucuza saat almam demektir. (tamam tartismaya acik)
Ozellikle fason urettirmemesi, kalite olgusunun onemli oldugunun gostergelerinden biri. Ayrica Cin de de ozellikle sahil seridinde uretim maliyetleri giderek artiyor, eskisi kadar ucuz iscilik demek cok da mumkun degil. Ayrica moduller uretim giderek artiyor, saat sektorundeki durumunu bilmiyorum ama yayginlasmasi beni hic sasirtmaz.
Acikcasi, tartismalari zevkle okusam da, Omega Rolex karsilastirmasini hic dogru bulmuyorum. Farkli segmette farkli saatler. 700.000 - 1.000.000 adet hassas uretimde tabiki hatalar olacaktir. Bu kadar para veriyoruz mukemmel olacak diye birsey yok. Alirken dikkat etmek onemli.
Ayrica bir cok rolex kullandim, hepsinden cok memnun kaldim, Omega da kullaniyorum, gayet memnunum. Alim listemde her iki saatden de var. Kesinlikle taraf degilim. Illaki araba dunyasindan ornek vermek gerekirse, limozinle 911 gibi bir abuk karsilastirma yapiyoruz. Ama her iki markaya da cop, kotu demeyelim. Aslinda bence bir sakincasi yok ama, millet olarak, herseyi kisillestirme egilimiz cok yuksek, takim tutmaya bayiliyoruz, kendimizi sahip olduklarimizla ozlestiriyoruz. Bu da, Clk nin ince uslubu ile birlesince

tartismaya yatkin hale geliyor.
Belirtmeden edemeyecem, rolex de ciddi bezel sorunu var, omega nin da bilezikleri kotu...

Time is too precious to be measured by a cheap instrument...