Bu saatleri diğer kurmalı saatlerden ayıran en önemli özelliği kurma işleminin zemberek yayı yerine yine fiziğin temel kurallarından biri olan makara mantığı ile çalışmasıdır. Şöyleki biz kurma zincirinin boş tarafını çekerek ağırlığı yukarı kaldırır ve ağırlığa uygulanan yerçekimi kuvveti ile zincirin bağlı olduğu çarklar dönmeye başlar.

Mekanik saatlerde beni en çok heyecana sürükleyen olaylardan biridir aslında bu. Mekanizmalar ne kadar karışık olursa olsun aslında ortaokulda öğrendiğimiz temel fizik kuralları kullanılarak çalışırlar. Yani bizim verdiğimiz kinetik enerjiyi yay yada ağırlık üzerinden potansiyel enerjiye çevirir daha sonra bu enerjiyi tekrar kinetiğe çevirirler ve biz çok basit iş ve enerji formülleri ile depolanan enerjiyi ve yapılan işi çok kolay hesaplayabiliriz.
Konuyu fazla dağıtmadan guguklu saatimize geri dönelim. Bu tip saatlere adını kimin verdiğini internet (google


Saatlerin tarihi ile ilgili yine google üzerinden yaptığım araştırma 1738 yılında (kaynak ekşi) Almanya'nın Schwarzwald bölgesinde (kaynak satış yapan biri) ortaya çıktığı ve o zamandan beri üretilerek evlerin duvarlarını süslediği yönünde. Bugün bol ve ucuz bulunan bu saatler benim çocukluğumun geçtiği 80'li yıllarda biraz da modasının geçmesi sebebi ile olsa gerek çok az bulunurdu ve tamiri çok zordu. Çinliler sağolsun (mu demek gerekir acaba) şimdi bit pazarlarında hemen hemen her pasaj saatçisinde kalitesiz olmasına rağmen bolca bulunabiliyor.
Benim saat ile ilgili bilgilerim bu kadar. Yanıldığım ve eksik kalan yerleri bilgili birileri doldurur ve düzeltirse ne mutlu bana.
Unutmadan bu tip saatlerin hepsinde kuş olmak zorunda değil. Bazen çekiçle demir döven bir demirci, bazen dans eden bir çift hatta buz pateni yapan çocukların işlendiği saatler bile gördüğümü anımsıyorum.