Bugun ozel bir saatin incelemesini yapmaya karar verdim. Birkac modern saatin incelemesini yaptiktan sonra artik ''ozume'' donup guzel bir vintage saatin incelemesini yapiyim diye dusundum.

Inceledigim saatin markasi Record Geneve ve 1954 yilina ait bir saatir. Sahsen koleksiyonumda bulunan en guzel parcalardan.
O doneme gore cok normal olan altin kasalardan biraz daha farkli olan bu saatin kasasi Rose Gold. Ozellikle son yillarda bircok koleksiyoncunun ilgisini cekmeye baslayan Rose Gold kasalar, ozellikle komplikasyonlu mekanizmalar ile kombine edildiginde cok farkli bir segment icine giriyor.
Minute Repeater, Tourbillon ve Perpetual Calendar komplikasyonlarini saymadigimiz zaman o donemin en komplike mekanizmalarindan biri olan Landeron 186 kullanilmis. Bir ust kademe olan Tri-Comax-Triple Calendar-Moonphase (Valjoux 88) saatlerden sonra en cok komplikasyona sahip mekanizma budur. Aslinda bakarsaniz Landeron o donemlerde Valjoux mekanizmalarina daha uygun fiyatli bir alternatif olarak un kazanmis bir mekanizma ureticisi imis. Tabi 60 yil sonrasinda oldugumuz icin Landeronlar en az Valjoux kadar deger kazanmis durumda.
1954 yilinda uretilmis bu saat benim elime gecmeden once sadece 14 (!) defa takilmis. Ozel gunlerde kullanan ilk sahibi neredeyse 60 yil boyunca saklamis ve sonra baska bir saatcinin eline gecmis. Eski ve komplike saatlerdeki en buyuk sorun genelikle parca degisimleri ve kadran yenilenmeleri oldugunu soylemekte ayrica fayda var. Fakat bu saatin 1 parca bile yenilenmemis durumda, kadran dahil. Calisirligi 100%.
O donemlere buyuk olan 38mm kasa capi bu donemde en cok ilgi goren vintage kasalardan biri. Fakat tabi Chronograph Suisse markasida yuzbinlerce 38mm capinda kasa uretmistir gunumuzde cokca bulunan Landeron 48/248 mekanizmali saatler mesela. Elimde saati taktigin zaman gercekten 40mm gibi hissetiriyor.
48 saat boyunca taktim saati ve sapmasi tam 4 saniye. Resimlerdede goruldugu gibi mekanizmasi neredeyse yep yeni. Tabi herzaman dogru bir sekilde bakimida yapilmis.
Tabi boyle kasa ve mekanizmalarda marka nekadar onemli olsada, benim gozumde hic birsey fark etmiyor. Ornek Rolex'te zamaninda Valjoux 88 mekanizmasi kullanmistir. Suanda o Rolexler €150.000/€200.000 ediyor. Fakat uzerinde Heuer yaziyo ise fiyati hemen €10.000 civarina dusuyor. Hatta Onsa, Record, Wittnauer gibi markalarda kullanmistir ayni mekanizmalari ve onlarin fiyatlari €5000-€8000 arasi degisiyor.
Ben bunu cok buyuk bir kayip olarak goruyorum. Yani marka isminin bu tur vintage mekanizmalarda cok fark etmemesi gerekir diye dusunuyorum. Fakat koleksiyoncularin istegi ve tabiki butceye gore fiyatlar cok degisiyor.
Herkeze selamlar