Sevgili Baran,
Motorda çoğunluğu uzun yolda olan 20K üzeri tecrübeye sahibim. Motorla ilgili bi iki tavsiye vermek isterim.
1-) Başlangıç motoru olarak 250 cc ve üzerini ilk başta tavsiye etmem. Tork, ivmelenme ve bunlardan daha önemlisi kendini kontrol altında tutabilme en zor şey.
2-) Umarım dediğim olmaz ama motosikleti olduğu yerde düşürmek de dahil olmak üzere (bu tuhaf kaçmasın, her zaman olur) kesinlikle ve kesinlikle ilk 2 yıl içinde önemli - önemsiz kaza yapacaksın. Bunu göz önüne al.
3-) Full koruma her zaman en iyisi. Burada yanlış bir algı var ve hiç kimse kendine bi şey olmayacak sanıyor, motorda yerden kesildiğinde ya da ne bileyim darbe sonucu uçtuğunda altındaki motorun aslında çok güçlü bir makine olduğunu idrak ediyorsun. Bunu kesinlikle aklından çıkarma.
4-) Oynak eklemlerin ve yere ilk temas edecek diz, el, ayak gibi uzuvların olabildiğinde korumalı olması gerekir. buradan alacağın en ufak yaralanma bile seni minimum 2-3 hafta motor kullanamaz hale getirir.
5-) Eğitim zorunluluk. Tavsiyem Honda Akademi olacaktır. Oraya gittiğinde motoru olabildiğince zorla hatta cesaret edersen kendini düşük hızda kukalarla oluşturulan virajlarda motorun üzerinden at, yere düş ve o hissiyatı yaşa.
6-) İnternette abuk sabuk dolaşan stopie, wheelie gibi videoları izleme. onlar safi gazdır. Omurlarında olacak bir ezikliği ömrün boyunca yaşarsın.
7-) İlk alacağın 250 cc motorun ömrü max 1 yıl olacak. ona göre temiz ikinci el al.

kendini fazla racinge kanalize ettiğini görüyorum. Böyle yapmaman lazım bence. hız tatmini değil sadece olay. vücudunun rahat etmesi lazım. Anatomin de motora uygun olacak. O sebeple chopper, enduro, super moto bütün tarzları denemelisin.
9-) imkanın varsa, alacağın motora ek olarak, toplama-çıkma malzemeden yapılmış çin malı kros al ve toprakta adeta pert et. Sana kazandıracakları emin ol, verdiğin paradan daha fazla olacak.
10-) Motorda ilk hızdan ziyade, düşük hızlarda dönüşe çalış. Bunu en iyi Honda Akademi, GİS v.s. de yaparsın.
11-) Şehiriçinde minibüs, taksi, doblo, osmanlı tuğralı ya da bayan şoförün kullandığı herhangi bir araçtan uzak dur. İlk yazdıklarım kasaptır, sonuncusu kararsız sürdüğü için sana kaza yaptırır. Yoksa başına iş alırsın.
12-) Şimdilik özetle, 250 CC Commuter motor. (Yamaha uygun) + fazla iddialı olmayan standart kask + eldiven + Mont + ayakkabı.
13-) Kurumsal bir yerden eğitim ve bu eğitimde limitleri zorlaman hatta aşman.
daha çok şey yazardım da, aklıma geldikçe ve ihtiyaç oldukça belirtirim.
Motor, bir insanın binebileceği en zevkli ulaşım aracıdır. Heves etmişsen %99 bineceksin gözüyle bakıyorum.
“Some people feel the rain. Others just get wet.”
Bob Marley