Gayet güzel bir bütçeniz var, ikinci el de almayacağınıza göre sakın acele etmeyin.
Ben de benzer bir bütçe ile saat satın almak için yola çıkmıştım, bu yüzden bu fiyat aralığındaki çoğu saati inceledim, tasarım olarak sevdiğim için de Omega üzerine oldukça yoğunlaşmıştım.
Oris hakkında çok bilgim yok, bu yüzden doğrudan Omega ve Tag için konuşayım.
razz zaten Tag Heuer Carrera'yı gayet detaylı şekilde açıklamış. Ben saati kullanmadım, ancak bir süre önce almayı ciddi şekilde düşünmüştüm. Benim için saatin en ciddi dezavantajı bu fiyat aralığında olan bir saatin COSC sahibi olmamasıydı.
Tag Heuer'de bütçem dahilindeki saatlerden Carrera Chronograph dışında ilgimi çeken model yoktu, bu yüzden Omega'ya yönelmiştim.
Omega oldukça çeşitli bir model yelpazesi sunuyor. İncelediğim modelleri kısaca yazayım.
Omega Speedmaster Moonwatch: Tasarım olarak çok sevdiğim bir saattir. En büyük eksileri ise hesalit cam (safir cam opsiyonu da mevcut ama fiyat çok artıyor, ayrıca safir camlı model stoklarda bulunmayabiliyor. Bu da pazarlık gücünüzü sıfırlıyor.) ve COSC olmaması.
Omega Aqua Terra: Beyaz kadran ve mavi akrep - yelkovan - indeksli versiyon kronograf ile de düz model ile de bence çok hoş. Düz olanı COSC'lu Co-Axial 2500 makineye sahip. Kronograflı model de COSC'lu ama makinesini bilmiyorum. Kronograflısı bütçemi aştığından düşünmedim. Düzünü çok beğenmiştim, sonra onu almasam da tarz olarak benzer bir saat satın aldım.
Omega Railmaster: Özellikle kronografsız modeli bence çok güzel. Hatırladığım kadarıyla makine olarak düz AT'nin tarihsiz versiyonunu kullanıyor. Bilezik ile de deri kordon ile de çok güzel bir saat. Tarz olarak AT ile benziyorlar, ikisi de şık saatler. En can sıkıcı yanı tarih özelliğinin olmaması. Bir de kadrandaki indeksler eski Rolex kadranlarındaki gibi çelik ya da beyaz altın içinde luminova şeklinde değil. Luminova doğrudan kadranın üzerinde. İndekslerin etrafında bir çerçeve yok ve bence bu can sıkıcı bir görüntü oluşturuyor.
Omega Planet Ocean: En çok beğendiğim dalgıç saatlerinden biri. Makine olarak yine Co-Axial 2500 kullanıyor. 42 mm, 45.5 mm, turuncu ve siyah bezel, birkaç renk deri, silikon, kauçuk, çelik bilezik derken pek çok farklı kombinasyona sahip geniş bir model ailesine sahip. Bence en büyük eksisi ise çift taraflı antirefleye sahip olan camın, darbe aldığı zaman antifeflesinin kolaylıkla çizilmesi. Çok can sıkıcı bir durum gerçekten. Yabancı forumlarda dıştaki antireflenin kazınması gibi alternatiflere yönelen insanları görmüştüm ama ne kadar sağlıklı bir çözüm bilemiyorum.
Omega'da bir çok kronograf da beğenmiştim, ama bu saatlerin hepsi bütçemi aşıyordu. Makinesi yeni olsun, COSC olsun, çapı da biraz büyük olsun derseniz bu bütçe ile içinize sinecek bir kronograflı Omega bulmanız zor görünüyor. Yukarıya resimlerini eklediğiniz Omega modellerine ben de bakmıştım ancak içime sinmemişti.
Son sorunuz olan Tag vs Omega sorusuna ise şöyle bir cevap vereyim: Bu soru da yabancı forumlarda hep tartışılıyor ancak somut bir cevap görebilmiş değilim. Bence denk markalar, birbirlerini ikame edebilirler. Tag iyidir Omega kötüdür ya da tam tersi yerine beğendiğiniz modeller bazında artı ve eksileri belirleyip (artı ve eksiler ne olabilir derseniz aklıma ilk gelenleri sıralayayım: tasarım, makine, kasa ve bilezik - kordon kalitesi, kadran işçiliği, COSC, ikinci el değeri gibi ve aklıma gelmeyen onlarca değişken) buna göre bir karar vermeniz daha yerinde olacaktır diye düşünüyorum.
Başka sorunuz olursa cevaplamaya çalışırım.
Kolay gelsin.