Tekrar bir kaç şey yazayım. TCDD saatleri dışında şimdiye kadar benim de gördüğüm Osmanlı dönemine ait OMEGA demiryolcu saatleri İzmir/Turgutlu-Aydın demiryolu hattını 1893-1932 arasında işleten Fransız şirketi Société Ottomane du Chemin de fer de Smyrne-Cassaba et Prolongements'e (S.C.P.) ait saatlerdir. "intime"nin verdiği bilgi de buna uyuyor. Bu saatler 6-7 cm. yarıçaplı (Goliath da denilen) open-face saatlerdir. Makineleri kasaya bir menteşe ile bağlıdır. Arka kapaklarında kabartma bir lokomotif deseni ve altında S.C.P. harfleri bulunmaktadır. Ancak bu saatlerin kadranlarında bugün kullandığımız avrupa-arabik rakamlar yer alıyor. Bu da OMEGA'nın 1926 yılında bu şirkete saat imal ettiğine uyuyor. Bu bölgede S.C.P. nin önceli İngiliz şirketi The Smyrna Cassaba Railway (S.C.R) ve Orient-Ottoman Railway Company (O.R.C.) gibi başka demiryolu şirketleri de var. Ancak bunlara ait bir saat hiç görmedim. Bunun dışında normal arap rakamlı (ki Osmanlı'da da bu rakamlar kullanılıyordu, şu meşhur Osmanlı rakamları! aslında sadece saat kadranlarında bulunan stilize edilmiş rakamlardır, ama kim tarafından bilemiyorum - Brequet olabilir mi?) ZENITH demiryolu saatleri de var (sanırım bunların bazılarının kadranlarında da Arap harfleriyle "İzmir Kasaba ve Temdidi Demiryolu" vb. bir şey yer alıyor) . Avcı kasalı (Savonette) yine stilize Osmanlı! kadranlı ve kadranlarında lokomotif figürleri yer alan ROSKOPF PATENT saatler de var ama bunların demiryolları ile gerçekten bir ilgisi var mıdır, bu konuda bilgi sahibi değilim.
İnternette saat forumlarında yine stilize Osmanlı! rakamlı kadranı olan ve Mısır'da tramvay çalışanları için yapılmış MOERIS marka bir saat görmüştüm. Belki de OMEGA da daha çok İstanbul ve Anadolu'ya uzak Osmanlı coğrafyasında saat satmıştır. Ya da OMEGA saatlere rastlayamamamızın bir nedeni de Osmanlı'nın gümüş ve süslü avcı kasalı, yalancı padişah tuğralı, makineleri sahte ve işlevsiz ama gösterişli kırmızı kapak taşlarıyla bezenmiş, anahtarla kurulan, süslü köstek/zincirleri olan ve hala "Vayyyy köstekli Serkisoff!" diyebildiğimiz BILLODES ve benzeri diğer İsviçre saatlerine daha düşkün olmasıdır. Çok daha bilgili Forum arkadaşlarım kusuruma bakmasınlar ve yanlışlarım varsa lütfen düzeltsinler derim. Selamlar