Solar konusunda en büyük konu sistemlerin soğutulması. O yüzden bazı bölgelerde güneş seviyesi fazla olmasına rağmen verimlilik düşüktür. Özellikle Van bölgesi ülkemizin en verimli yeri kabul edilir. Yani basitçe iyi güneş alacak ve rakım yüksek olacak..
Ama terör gibi unsurlar bu verimli yerlerin değerlendirilmesinde problem yaratıyor.
En verimli yerler şu son dönemde kapış kapış gidiyor. Tabi her işte olduğu gibi siyasi yatırımcılar yerleri kapıp proje firmalarına ciddi rakamlara satıyorlar..

Yatırım maliyetleri devlet teşvikleriyle de ciddi seviyede mantıklı durumlara geliyor.
Solar panelleri (PV) tek düşünmeden bu panelleri birleştirerek stringler (PV String) ve stringler birleştirilerek tarlalar oluşturulur.
stringlerden gelen DC gerilimin MPPT yöntemiyle beraber 3 faz invertörler ile AC ye çevrimi yapılmaktadır. Belli güçlerde devlet de sizden satın alır. Verimlilik ve veya kaçak analizinde devlet bu invertörlerde oluşan miktarı ve invertör öncesindeki DC seviyeyi izlemek ister.
paneller güneş takip yöntemleri ile (solar tracker) daha verimli çalıştırılabilir. Güneş takibi de dünyanın dönüşü ile güneşin yeri gibi konularda azumut açıları hesaplarıyla gün içinde hangi zamanlarda hangi açıda olduğu bilindiği için servolu bir sistemle panel eğimleri değiştirilerek takip yapılır.
Son projelerimizden biri de yabancı bir firmaya PV stinglerin invertörlere bağlanmadan önceki DC akımın monitör edilip scadaya bağlayan cihazı geliştirmek.Özellikle ülkemizde yerli proje olarak ürün geliştirilmediğini, yapılan projelerin hazır sistemler, cihaz ve endüstriyel ekipmanların birleştirildiğini fark ettik. Dünyada ciddi anlamda alternatif enerji sistemlerine rağbet var iken ülkemizde nükleere büyük yatırımlar yapılmasını ibretle izliyoruz. Ama ciddi bir hareketlenme var. Bir kaç seneye lisans sayıları, solar tarla izinleri arttıkça solar ar-ge firmalarının da artacağını düşünüyorum.
Açıkçası bu projemiz ile solar konusuna bağlandık ve bu konunun çok zevki olduğunu söyleyebilirim.