Uzun uzun yazmaya gerek yok gerçi, ancak Ponzi scheme, yani bir saadet zinciri değil. Burada referansla adam getirip, getirdiklerinizden dolaylı para kazanmıyorsunuz

Benzer tek tarafı, erken davrananların para kazanmış olmaları o kadar. O da saadet zinciri demek değil.
Ancak, Bitcoin in artışı balon. Grafikler de zaten bu trendi destekliyor, dünyanın ileri gelen ekonomistleri de aynı görüşteler. Zaten kontrolsüz bir şişme var, balon dedikleri şey de bu.
Balon dedik ama, bu hileli falan olduğunu göstermiyor tabi. Emlak balonu da vardı, işi bilenler iyi para kazandılar. Bitcoin de böyle, çok güzel paralar kazandırdı bazı insanlara, ama bir gün patlama olasılığı "çok yüksek". O yüzden yatırım yapılacaksa biraz düşünceli ve akıllıca davranmak lazım.
Blockchain, blok zinciri olayında ise ben umutlu değilim. Dün bir yazı da okumuştum, 10 senedir var Blockchain ve geleceğin teknolojisi diyorsunuz, hani ne ürettiniz demiş adam. Evet, ortalıkta ciddi bir şey yok. Zaten çoğu kişi "evet çok güzel çünkü merkez yok" gibi düşünüyor ancak blockchain çalışma prensibi gereği mining e dayanıyor, dolayısıyla minerlara da yaptıkları emek karşılığında verilmesi gereken karşılıklar var. Bu yüzden ekonomik prensipler olmadan blockchain in çalışması çok mantıklı durmuyor.
Bununla beraber hala araştırılan bir şey. Biraz popüler olduğu için insanlar kullanıyorlar bunu ama aslında çözeceği pek bir şey de yok. Yani blockchain in yapabileceği her şeyi biz de yapabiliyoruz şu an bir merkez kullanarak. Bu merkezin iyi olmadığı düşünülüyor ancak neden böyle düşünüldüğü belli değil

Bir kişinin güvencesi ile yapılmıyor, rekabet de var, dolayısıyla bir merkez yok ortada aslında. Ve buna alternatif merkezsizlik olmamalı.
Belki de getirdiği en büyük yenilik, "dapp" denilen Decentralized App ler. Bunlar da Bitcoin blockchain i üstünde değil de Ethereum blockchain i üstünde çalışıyorlar Smart Contract lar aracılığıyla. Ancak eğer açıp bakarsanız çok ciddi bir bölümünün aslında "kumar" olduğunu görebilirsiniz. Adamlar piyango programları, kumar programları yapıyorlar, çünkü aklımız bu tarz şeylerde hep "para"da.
Ben belli yerlerde işe yarayabilir diye düşünsem bile, çok işe yarayacağını sanmıyorum. Bununla beraber ilerleyen yıllarda Quantum bilgisayarlar mevzuları ile ilgili de blockchainler (bitcoin de) güvenlik sıkıntıları yaşayacak. Bunlarla ilgili de çalışan vardır tabi.
Demem o ki, bu iş tutmaz

Ha, şu an tuttu diyorsanız eğer; hayır tutmadı. Şu an Bitcoin ve diğer cryptoparalar tamamen "yatırım" mantığı ile çalışıyor. Halbuki bunların çıkış amacı falan yatırım gibi olması değil, kullanılması. Aslında o da değil

Bilimsel bir çalışma. Merkezsiz bir yönetim yoktu Blockchain den önce, Satoshi denilen adam güzel bir teknik kullanarak (ki bu da başka çalışmalardandır) bu sistemi merkezsiz bir sistem haline getirdi. Zaten en çok parayı da kendisi kazanıyor şu an, muazzam sayıda Bitcoin e sahip olduğu söyleniyor.
Ben bu paraların önemli olduğunu, geleceklerinin parlak olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Ha unutmuşum, en önemlisi de şu. İnanılmaz bir elektrik tüketimi var Bitcoin in. Ülkeler bazında elektrik tüketiyor bu sistem. Daha da fazla tüketecek zaman geçtikçe. Yeşil enerji falan dediğimiz bir dönemde bu denli elektrik tüketiminin olması bana çok doğru gelmiyor.