TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

ETA 2824 Mekanizma Bilgi ve Grade Opsiyonları

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

ETA 2824 Mekanizma Bilgi ve Grade Opsiyonları

Mesaj Certus » 25 Kas 2009, 16:51

ETA, İsviçre saatlerinin %80’inin mekanizmasını tedarik eden şirkettir. Kendi mekanizmalarını (in-house mekanizmalar) üreten saat markalarını çıkarttığımızda, geri kalan markaların neredeyse hepsine mekanizma tedarik eden şirket ETA’dır. SWATCH GROUP’a bağlı bir şirket olan ETA bu anlamda mekanizma dünyasında neredeyse tekel kurmuş durumdadır.

ETA’nın belki de en çok kullanılan mekanizması “2824-2” numaralı mekanizmadır. Bu mekanizmanın tarihsel gelişimi 1950’lere kadar geri götürebilir. Yani mekanizmanın neredeyse 50-60 yıllık bir geçmişi vardır. Dolayısıyla 2824’ün yıllar içerisinde kendisini kanıtlamış ve güvenirliliği, dayanıklılığı herkesçe onaylanmış bir mekanizma olduğu söylenebilir. ETA 2824; 25 taşlı bir mekanizmadır ve tarih göstergesine sahiptir. ETA 2824’ün değişik bir versiyonu olan ETA “2836-2” ise hem tarih hem de ek olarak gün göstergesi barındırır. Onun dışında 2824 ile 2836 arasında herhangi bir fark mevcut değil bildiğim kadarıyla. Boyutlarına gelecek olursak 2824’ün çapı 26,5 mm, kalınlığı ise 4,6 mm’dir.

Bu mekanizma o kadar popüler ki, 500 dolarlık Hamilton ve Tissot’lar da, 2500 dolarlık Longines ve Tag Heuer’lar da ETA 2824’ü kullanır. Dolayısıyla mekanizmanın geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Mekanizmanın bu kadar geniş fiyat aralıklarında kullanılmasının en önemli sebeplerinden birisi, 2824’ün farklı derecelere, seviyelere (grade) sahip olmasıdır. Diğer bir sebep ise kuşkusuz markanın sahip olduğu isim ve prestijdir.

ETA 2824, dört farklı dereceye sahiptir. Bunlar sırasıyla standart, işlenmiş (elaborated), üstün(top) ve kronometre (chronometer). Bu seviyeler işçiliğe, kullanılan malzemeye ve mekanizmanın değişik aşamalarda sınanmasına göre değişir. Bu anlamda diyebiliriz ki, biraz daha pahalı olan saatler (Tag Heuer, Longines gibi) 2824‘ün daha üst ve modifiye edilmiş seviyelerini kullanır. Dolayısıyla saat alırken mekanizmanın modeli yanı sıra aynı zamanda bu mekanizmanın seviyesine de bakılmalı. Şimdi kısaca ETA 2824’ün dört farklı seviyesinin özelliklerine bakalım.


1.Standart seviye: Bu seviyede mekanizma 2 konumda dakik çalışması için ayarlanmıştır. Ortalama sapması günlük +/- 12 saniyedir. En fazla ise günlük +/- 30 saniye sapma gösterebilir. Kullanılan malzemeler ise şunlardır:

Ana yayda Nivaflex No kullanılıyor.
Darbeye karşı Etashock kullanılıyor.
Saatin balansında Nikel kullanılıyor.
Mekanizmanın halkalarında Nivatronic kullanılıyor.
Saatin ince yayında Nivarox 2 kullanılyor.

Bu seviyeyi kullanan markalara örnek olarak şunlar verilebilir: Tissot Prs-516, Hamilton Viewmatic, Certina Ds-1 vs.



2.İşlenmiş (Elaborated) seviye: Bu seviyede mekanizma 3 konumda dakik çalışması için ayarlanmıştır. Ortalama sapması günlük +/- 7 saniyedir. En fazla ise günlük +/- 30 saniye sapma gösterebilir. Kullanılan malzemeler ise standart seviye ile aynıdır.


3.Üstün (top) seviye: Bu seviyede mekanizma 5 konumda dakik çalışması için ayarlanmıştır. Ortalama sapması günlük +/- 5 saniyedir. En fazla ise günlük +/- 10 saniye sapma gösterebilir. Kullanılan malzemeler ise şunlardır:

Ana yayda Nivaflex NM kullanılıyor.
Darbeye karşı Incabolic kullanılıyor.
Saatin balansında Glucydur kullanılıyor.
Mekanizmanın halkalarında Nivatronic kullanılıyor.
Saatin ince yayında Anachron kullanılıyor.


4. Kronometre (Chronometer) seviyesi: Bu seviye; üstün (top) seviyeyle aynı özelliklere sahiptir. Tek fark ise saat markasının COSC’a müracaat edip saati için kronometre sertifkası alması. Süreç şu şekilde işler: Şirket kendi saatini COSC’a yollar. Orada, saat 16 gün boyunca farklı ısı derecelerinde, farklı konumlarda test edilir ve dakikliği ölçülür. Bu test aşamalarını başarıyla geçen ve dakikliğini kanıtlayan saat, kronometre sertifikası almaya hak kazanır. Her sertifika özel olarak numaralandırılır ve saatin sahibine verilir. COSC sertifikasına sahip olan bir saat 5 farklı konumda ayarlanmıştır ve günlük -4 / +6 saniyelik bir sapma aralığına sahip olmalıdır.

Bu seviye mekanizmayı kullanan markaya örnek olarak Stowa gösterilebilir. Stowa, aldığınız 2824 mekanizmalı saate isteğiniz doğrultusunda chronometer sertfikası ekleyebiliyor. Yani mekanizmayı en üstün malzemeyle donatıp COSC'a yolluyor. Stowa'da COSC bedeli ise 200 euro'dur.


Her ne kadar bu 4 seviye kesin çizgilerle ayrılmış olsa da pratikte durum her zaman böyle olmuyor olabilir. Mesela bazı saatler, hem standart seviyede hem de üstün seviyede olan malzemelerden kullanıyor olabilir. Bu durumda bu saatler, arada bir yerde yer alabilir seviye olarak.

Bu seviyelerde kullanılan mekanizmaların özelliklerini gördükten sonra bazı markaların 2824 seviyesi aşağıdaki tabloda gösterilmeye çalışılmıştır. Bu tablo yabancı bir forumdan alınmıştır.

Saat------------------------------------------------Standard---Elaboré---Top---Chronomètre
Longines HydroConquest L3.642.4.56.6 --------------------------x
Sinn 657 ---------------------------------------------------------------------x*
Louis Erard mit entspr. Kalibern -----------------------------------x
Eterna Kontiki fourhands--------------------------------------------x
Hamilton Khaki King Scuba-----------------------------------------x
Stowa Flieger Automatik--------------------------------------------x
Certina DS 1------------------------------------------x
Steinhart "Ocean 1" Black---------------------------x
Hamilton Jazzmaster --------------------------------x
Tissot PRS 516 Gent---------------------------------x
Archimede Outdoor Sport --------------------------x
Marcello C. Nettuno 3-----------------------------------------------x
Tissot Le Locle Automatic Gent----------------------x
Tissot Le Locle Automatic Power Reserve----------x
Mido All Dial Gent---------------------------------------------------x


ETA 2824'ten görüntüler:

Resim


Dekore edilmiş bir eta 2824. Tudor'da kullanılan versiyonu:

Resim


Rotoru çıkarılmış bir 2824:

Resim

Son olarak da Oris'in kullandığı bir 2836 serisi versiyonu:

Resim
Operari sequitur esse
Certus
 
Mesajlar: 123
Yaş: 41
Kayıt: 21 Eki 2009, 10:05

Re: ETA 2824

Mesaj nickynick » 25 Kas 2009, 16:58

Certus çok teşekkür ederim, benim için çok faydalı oldu.
Time is a great teacher, but unfortunatelly it kills all its pupils.
Kullanıcı avatarı
nickynick
 
Mesajlar: 7292
Kayıt: 16 Kas 2009, 22:44

Re: ETA 2824

Mesaj tagci34 » 25 Kas 2009, 17:42

Örneğin 5 konumda dakik çalışması ne anlama geliyor ?
Zamana paha biçemeyiz ...
Kullanıcı avatarı
tagci34
 
Mesajlar: 133
Kayıt: 15 Kas 2009, 00:48

Re: ETA 2824

Mesaj peugeot206wrc » 25 Kas 2009, 17:51

Hangi markaların hangi grade mekanizma kullandığını bulma şansımız var mıdır acaba?
Bu arada bilgiler gerçekten mükemmel teşekkürler.
Saat Kaç?
Kullanıcı avatarı
peugeot206wrc
 
Mesajlar: 54
Yaş: 44
Kayıt: 20 Eki 2009, 22:59

Re: ETA 2824

Mesaj Certus » 25 Kas 2009, 20:18

Rica ederim arkadaşlar, başlığı zaman içinde daha da zenginleştirmeye çalışacağım, bu böyle bir giriş olsun. Mekanizmalar konusunda öğrenmem gereken çok şey var daha.

@tag_ci_34
mekanik saatler yer çekiminden ciddi derecede etkilenirler, eğer mekanizmaya ayar yapılmazsa bu durumda saat örneğin yana yatık olduğunda ileri gider, ya da camı üste gelecek şekilde bırakıldığında yavaşlar ve geri kalır. Kısaca, dik olduğunda başka yatay olduğunda başka çalışır. İşte bu durum saatin dakikliğini çok etkiler.
Saat örneğin 5 konuma göre ayarlanırsa, saat hangi açıyla yere bakarsa baksın dakikliği hiç etkilenmez. 2 konuma göre ayarlanırsa, o zaman da sadece ayarlandığı konumlarda dakik çalışır, diğer 3 konumda ise dakiliğinde sapmalar meydana gelir.

@peugeot206 wrc
Valla bir ara nette dolaşırken görmüştüm kim hangi seviye mekanizma kullanıyor diye ama şimdi unuttum yerini.Bulursam paylaşırım.

Bildiğim kadarıyla tissot, certina ve hamilton standart mekanizmalar kullanıyor. Ama hamilton'un yine de bir adım önde olduğunu okumuştum certina'ya ve tissot'a göre. Mido'nun bildiğimi kadarıyla saatleri elaborated ve top grade. Longines en kötü mekanizmada bile elaborated kullanıyor, top grade mekanizmaları da var. Tag Heuer'ın mekanizmaları top grade diye biliyorum. Ama mesela çok merak ettiğim Oris ne yapıyor hiç bilgim yok. Kırmızı rotordan ibaret ise modifiye o zaman standart grade bile olabilir.
Operari sequitur esse
Certus
 
Mesajlar: 123
Yaş: 41
Kayıt: 21 Eki 2009, 10:05

Re: ETA 2824

Mesaj toro5 » 25 Kas 2009, 20:48

Konuya ek olarak Mido elaborated grade kullanmasına rağmen darbeya karşı Incabloc(top grade te kullanılan) yay kullanıyor.
Kullanıcı avatarı
toro5
 
Mesajlar: 12
Kayıt: 24 Eki 2009, 20:36

Re: ETA 2824

Mesaj tagci34 » 26 Kas 2009, 01:15

Certus yazdı:@tag_ci_34
mekanik saatler yer çekiminden ciddi derecede etkilenirler, eğer mekanizmaya ayar yapılmazsa bu durumda saat örneğin yana yatık olduğunda ileri gider, ya da camı üste gelecek şekilde bırakıldığında yavaşlar ve geri kalır. Kısaca, dik olduğunda başka yatay olduğunda başka çalışır. İşte bu durum saatin dakikliğini çok etkiler.
Saat örneğin 5 konuma göre ayarlanırsa, saat hangi açıyla yere bakarsa baksın dakikliği hiç etkilenmez. 2 konuma göre ayarlanırsa, o zaman da sadece ayarlandığı konumlarda dakik çalışır, diğer 3 konumda ise dakiliğinde sapmalar meydana gelir.

Tatmin edici teknik bilgi için teşekkürler sn.Certus ..
Zamana paha biçemeyiz ...
Kullanıcı avatarı
tagci34
 
Mesajlar: 133
Kayıt: 15 Kas 2009, 00:48

Re: ETA 2824

Mesaj krytime » 30 Kas 2009, 14:41

Tag Heuer'de kullanılan 2824 mekanizmalar da İşlenmiş (Elaborated) seviye mi yoksa Üstün (top) seviye mi kullanılmakta? Ya da seviye 2824 mekanizmalı saatin modeline göre farklılık mı göstermekte?
krytime
 
Mesajlar: 114
Yaş: 56
Kayıt: 10 Kas 2009, 22:26

Sonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 63 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners