TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Helium Valve - Helyum Vanası ve İşlevi Hakında Bilgi

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Helium Valve - Helyum Vanası ve İşlevi Hakında Bilgi

Mesaj Clk » 31 Eki 2010, 21:13

Yasa kyha. Benim anlatamadigimi sen teknik olarak cok güzel bir sekilde aciklamissin. Tesekkürler ;)
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj kyha » 01 Kas 2010, 21:14

ben teşekkür ederim esas:)
Kullanıcı avatarı
kyha

Mesaj bf109 » 02 Nis 2011, 12:38

umarım yanlış düşünmüyorumdur. saatin içindeki havanın yüksek basınçta helyum moleküllerine dönüşmesi ve bunun yapacağı basıncı önlemek için helyum vanası yapılmış burda sormak istediğim iki soru var;

1. saatin içinde atıyorum x miktar hava var bu helyuma dönüşse yine x birim olmazmı basınç nerden kaynaklanıyor. (tabi helyum gazının contalardan geçip saatin içine su dolması diye düşünmüştüm ben)

2. Asıl sormak istediğim soru ise saatin içinde var olan hava vakumlansa veya (bi marka böyle bi model üretse) bu sayede saatin içinde helyum gazı oluşmasının önüne geçilmiş olmazmı ayrıca hava sürtünmesindende kurtulunmuş olmaz mı?

umarım kaçırıdğım bi nokta üzerine soru sormamışımdır.
Kullanıcı avatarı
bf109

Mesaj odeon » 03 Nis 2011, 00:17

drk yazdı:Bilgilendirme için çok teşekkürler. Bir sorum olacak, manuel vidalı helyum vanası nasıl kullanılıyor? Suyun altında mı açmak gerekiyor ve eğer öyleyse açınca saatin içine su kaçmasını engelleyicek bir conta veya benzeri bir sistem mi var acaba?

Arada bu soru kaynamış.
Manuel helyum çıkış vanalı saatlerde su kaçmasını engelleyecek mekanizma bulunuyor, bu konuda içiniz rahat olsun.

Benim de aklıma takılan bir soru var: "Manuel helyum çıkış vanası ne zaman açılmalı?"
Dalışı gerçekleştirmeden önce mi, dalışta suya girdikten sonra mı, dalışta 200 metre kritik sınırına yaklaşıldığında mı? Açıldıktan sonra ne zaman kapatılmalı?
odeon

Mesaj drk » 03 Nis 2011, 01:53

Teşekkürler odeon. :)
Kullanıcı avatarı
drk

Mesaj bf109 » 04 Nis 2011, 00:32

benim soruda kaynadı arada :D
Kullanıcı avatarı
bf109

Mesaj bladey » 28 Nis 2011, 12:06

Merhaba

Dalış yapan biri olarak birkaç bilgiyi düzeltmek istedim konuyu okuyunca :) Dalış tüplerine helyum koyulma durumu sadece çok derin dalışlarda olur.Bu da 52 mt üzeri dalışlardır.Bu tip dalışlarda özel amaçlarla yapılır sadece.200 mt sportif amaçlı dalış için çok ama çok derindir.Birçok dalgıç için zaten 30 mt civarı max derinliktir.Çünkü kandaki azotun genleşmesinden dolayı derinlik sarhoşluğu olur.Eğer vücudunuzda helyum varsa (saati geçtim zaten :D) tek set tüple yukarı çıkmanız zaten imkansızdır.Çünkü vermeniz gereken deco aralıkları çok uzun olur.Arada mutlaka tüp değiştirmeniz gereklidir.
Saatin valfine gelirsekte dalış sırasında açılabilir elbette.Ama kimin aklına gelir o anda bilemiyorum :D
Kullanıcı avatarı
bladey

Mesaj mvurucu » 24 Tem 2011, 23:51

bu konu birazcık karışmış toparlamakta fayda var
saatin içindeki havanın yüksek basınçta helyuma dönüşmesi gibi bir durum yok
derin deniz dalışlarında(genellikle endüstriyel) boru hattı tamiri, batık çıkarma gibi dalışlarda dagıçlar standart hava tüpleri yerine tri mix denen özel karışımlı gazlar kullanırlar tri mix içeriğindeki helyum saatin contalarından ve diğer mevcut aralıklarından içeri girer(burada kafanız karışmasın saat yine su geçirmezdir çünkü su molekülü büyük ve karmşık yapılıdır.Ancak helyum doğadaki en küçük moleküllü gazdır ve bu yaramaz helyum molekülleri saatinizin içine girebilir)
Dalgıç derinden yükseğe çıktıkça çıkış hızına bağlı olarak içerideki halyum yüzünden basınç farkı oluşur ve helyum camı fırlatma ve mekanik parçalara zarar verme gibi hoş olmayan sonuçlar doğurur,
vurgun kandaki azotun derinden yukarı hızlı çıkıldığında kanda çözünememesi nedeniyle baloncuk yapmasıdır
helyum ise aynı kandaki azot gibi saatin içerisinde basınç yaparak saatinizi öldürür
helyum valfi oluşan basınç farkı kritik düzeye ulaşmadan otomatik ya da elle açılarak saat içindeki helyumun minik yaramaz baloncuklar halinde dışarı atılmasını sağlar...

pek tekniğe girmek istemedim ancak bilgi kirliliği önlensin ve maksat insanlar merak ettikleri şeyi doğru öğrensin istedim..
"He' s winding watch of his wit; by and by it will strike..." W. Shakespeare
Kullanıcı avatarı
mvurucu

ÖncekiSonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 56 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners