copycat » 04 May 2023, 09:35
Replika ve kaçak getirme olayları malûm. Bunun dışında bugüne kadar gördüğüm iki farklı kaynağı da söyleyeyim.
Birincisi, zamanında telefon mağazam varken, hemen her gün sıfır, kutusunda jelatini açılmamış zamanın popüler telefonlarından gelirdi bana. Olay şu ki, kredibilitesi olmayan sicili bozuk vatandaşlar, senetle satan yerlerden fahiş fiyata telefon alıp, aynı gün telefonculara satıyorlar. Sözgelimi o dönem Nokia N95'in piyasa fiyatı 600 TL ise 700'e alıp 400'e satıyorlar. Bir nevi senetle borçlanarak nakit alıyorlar. Gölge factoring gibi. Belki saat de kolay satılabildiği için benzer olayı yapanlar hâlâ vardır.
İkincisi, yine bundan 8-10 sene önce Ankara'dan bir vatandaş sarı sitede 0 Hamilton satıyordu uygun fiyata. Hamilton'ın o zaman replikası olmadığı için o ihtimali eledim. Bir arkadaşa rica ettim sağolsun gitti Ankara'da adamla buluştu, saati teyit etti ben de aldım. Çok memnun kaldım hâlâ saati kullanıyorum.
Sonra aynı satıcı bana bir Tag, bir Maurice LaCroix, bir üst düzey Tissot (skeleton), bir de şu an hatırlamadığım iyi bir saati piyasa fiyatının bu hayli altına teklif etti ben cesaret edip alamadım bu sefer. Ancak bir hafta sonra saatleri Çanakkale'den bir saatçinin ilanlarında iki katı fiyatlara gördüm. Anladığım kadarıyla bu saatler de Ankara'da bir AVM'deki mağazanın vitrinde uzun süre kalmış teşhir ürünleriydi.
Kısaca söylemek gerekirse bazen farklı durumlar da olabiliyor. Hepsi replika olacak diye kesin düşünmemek lazım.
Ancak bana göre replikadan da kötüsü hırsızlık malı çıkabilir. Ben şahsen o vebalden korkuyorum en çok.
CPH2113 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi