tachyon yazdı:Saatin tasarımına diyecek yok gerçekten harika,

hayırlı olsun.
Ancak...
Ne yazıkki tasarım her şey demek değil. Nasıl ki piyasada armani, gucci, tommy gibi güzel tasarımlı fakat modacı ürünü olan saatler genel itibarla saatten anlayanlar tarafından pek hoş karşılanmıyorsa 550 $ gibi ciddi bir rakama mal olmuş miyota mekanizmalı saatte benim gözümde pek hoş değil. Aslında miyota,orient,seiko hepsi japon ve hepsi aynı segment makineler ve belli fiyat aralıkları var...
Şubat ayında markafoni kampanyasından mağazalarda 350 tl civarında satılan şu saati
http://www.saatinadresi.com/Momentus-MC114C-01AC-15886-urun.html 150 tl'ye 6 taksitle aldım. Saatin gerçek hali resimdeki görüntüsünden çok daha güzel. Saatte yanlış hatırlamıyorsam miyota 8215 mekanizma
http://xcen3.com/watch/citizen-promaster/Miyota8215.jpg vardı. Saatten genel itabarla çok memnundum günlük sapması +12 sn civarıydı. Ancak daha önce kullandığımdan biliyorum eta makinalarda olmayan rahatsız edici bir rotor sesi var. Bu sebeble saati çok beğenen kardeşime verdim. Şunu söylemek istiyorum. İyi bir saate sahip olmak tasarımı güzel bir saate sahip olmak değildir. Yinede Miyota mekanizmalarda bulunan bana göre çok rahatsız edici rotor sesi sizin umurunuzda değilse saatten memnun kalacağınızı düşünüyorum. Güzel zamanlarınınızı göstersin.
@tachyon; Öncelikle iyi bir saate sahip olmak rotoru dönerken sessiz olan bir saate sahip olmak değildir..
Yeni Zellanda'dan kapı teslimi 550,00 USD'ye mal olmuş, butik bir markanın limitli üretimi olan ve aynı zamanda üretildiği ülkenin otantik özelliklerinden de izler taşıyan bir saatin değerlendirilmesinde dikkate alınacak parametre içindeki kalibrenin 100,00 USD'lık bir Momentus'ta kullanılmış olması hiç değildir..
Dünyada pek çok marka kendi dizaynları olmayan kalibreleri kullanarak saat üretir ve bu aslında saatin birim fiyatı açısından çoğu zaman alıcı lehine bir durumdur.. Aynı tabanda çalışan fakat içerdiği işçilik ve detay itibarıyle farklı sınıf ve fiyatlarla pazarlanan pek çok İsviçre ve Asya menşeili kalibre mevcuttur ve bu zengin ürün gamı içerisinden üretici kendisine en uygun olanı seçmek ve kullanmakta serbesttir..
Bugün 1500,00 CHF değerinde Hamilton marka bir saatin içinde yer alan Valjoux 7750, 8000,00 CHF etikete sahip bir IWC içinde de kendisine yer bulabilir.. Üstelik bahsi geçen her iki saatin de rotoru en ufak harekete adeta bir rulet masası gibi tepki verir..

Şimdi biz IWC'ye fazla para verdiğimizi mi düşünmeliyiz yoksa dönerken ses yapan rotorundan ötürü her iki saatin de aslında iyi saatler olmadığını mı..?
Dubois Depraz modüler kronografları ( ETA ) son derece sessiz ve ince mekaniklerdir.. Bu nedenle çalışma alanı zayıf kasalarda çok tercih edilirler.. Valjoux 7750'nin yanında o kadar sessiz ve titreşimsizdirler ki çalışmadığını bile düşünebilirsiniz.. Bu onları Valjoux 7750'den daha mı iyi yapar..? Diyelim ki evet.. Peki.. Rolex Daytona'nın içinde yer alan Calibre 4030'un rotoru Dubois Depraz'a göre daha gürültülü döner.. Üstelik daha da sesli çalışır.. Bu durumda 6000,00 CHF'lik TAG Heuer Monza 18240,00 CHF'lik Rolex Daytona'dan daha iyi bir saat oldu değil mi..?
'' Dönerken ses yapan rotor '' mevzusu eğer size rahatsızlık veriyorsa kendi tercihlerinizde bundan olabildiğince uzak durmaya çalışmanız gayet doğru ve doğaldır ancak bunu bir kusur kabul ederek genel anlamda saatlerin kalitesi hakkında tespitte bulunurken gözönüne alınması gereken bir parametre olarak göstermek malesef biraz acemiliğe girer..