TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Evrendeki Kozmik Saatler

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Evrendeki Kozmik Saatler

Mesaj asymptote » 21 Ara 2011, 15:15

Zamanı gösteren cihazlarda hassasiyet konusu birçoğumuzun hassas olduğu bir konu. Mekanik saatlerde hassasiyet için geliştirilmiş birtakım sertifikasyonlar var, COSC bunlardan önemli bir tanesi biliyorsunuz. Bizlerdeki kronometrik hassasiyet isteği ve beklentisi kabul edeceğiniz gibi pratik bir kaygıdan kaynaklanmıyor, daha çok bir mükemmellik arzusundan kaynaklanıyor. Ancak pratik bir gereksinimle daha doğru zaman ölçümlerine ihtiyaç duyan kimseler de var, bilim insanları gibi.. Uydu ve haberleşme gibi teknoloji uygulamalarında ve rölativitenin önem kazanabildiği hassas bilimsel deneylerde vs. COSC standardının çok daha ilerisinde bir hassasiyet gerekiyor :) Bunlar için zamanı çok hassas ölçen atom saatleri yıllardır geliştiriliyor. Aşağıda son geliştirilenlerden birinin fotoğrafını(chip düzeyinde) görüyorsunuz:
Resim
30 milyon yılda bir saniyelik belirsizliğe(bizim deyimimizle sapmaya :) )sahip bir atom saati.

Son yıllarda ise en hassas atom saatinden çok daha hassas zaman ölçümü yapmamızı sağlayacak bir araç keşfedildi: Pulsar.. Bilmeyenler için biraz bahsedelim nedir Pulsar?

Güneşin nasıl ışıma yaptığını birçoğumuz biliyoruz: Hidrojen atomları çekim kuvvetiyle bir araya geliyor ve çekirdekte inanılmaz bir basınç oluşturuyor, oluşan bu basınca güneş çekirdeğindeki nükleer birleşme(füzyon) tepkimeleri karşı koyuyor ve bu şekilde bir denge söz konusu oluyor. Füzyon tepkimeleriyle hidrojen atomları sürekli Helyum atomlarına dönüştüğünden bu durum güneşin ışıma yapmasına yol açan şeyin yani yakıtının belli bir zaman sonra sona ereceği anlamına geliyor. Peki güneşin yakıtı bitince (hidrojen atomları büyük oranda helyum atomlarına dönüşünce) ne olacak? Güneş büyüklüğündeki bir yıldız için bunun yanıtı beyaz cüceye dönüşeceği şeklinde. Daha büyük yıldızlar içinse durum farklı.
Hintli bir yüksek lisans öğrencisi olan Subrahmanyan Chandrasekhar seneler önce güneşin 2.5 katı büyüklüğünde bir yıldızın ömrünün sonunda Süpernova patlaması sonucunda kütle çekiminin etkisiyle içe çökerek bir karadeliğe dönüşeceğini hesaplamış ve yayınladığı bir makalesinde bunu açıklamış.
Resim
Toprağı bol olsun, huzur içinde yatsın..

Bilim çevrelerince pek ciddiye alınmamış bu kara yağız delikanlı, hatta kendisiyle alay edenler de olmuş. Fakat onun seneler önceki bu makalesi kendisine 1983 yılında Nobel Fizik ödülünü kazandırmış. Peki Güneşten daha büyük olup karadeliğe dönüşmeyen yıldızlara ne oluyor? Güneş'in 1.4 katından daha büyük olup 2.5 katından daha küçük olan yıldızlar ömürlerinin sonunda yine çekim kuvvetiyle içe çökerek "nötrino" yıldızlarını meydana getiriyorlar. Bu yıldızların çekim kuvvetiyle içe çökmeleri bir noktada duruyor, daha fazla devam edip bir tekil nokta (karadelik) oluşturmuyorlar. Manhattan büyüklüğünde (20-25 mil çapında) çok yoğun bir yıldıza dönüşüyorlar, o kadar yoğunlar ki bir santimetreküpü 100 milyon tonluk bir kütleye sahip olabiliyor. Çok yüksek basınç altında atomik yapıda elektronlar çekirdek etrafında toplaşarak protonları yüksüz hale getiriyor, bu sebeple tüm kütle nötronlardan oluşuyor ve bundan ötürü nötron yıldızı adını alıyorlar. Gelelim Pulsar adının nereden geldiğine. Bu nötrino yıldızları çok küçük bir hacme sıkıştıkları ve çapları küçüldüğü için açısal momentumun korunumu ilkesi gereği dönüş hızları artıyor (bir buz dansçısının kollarını ve dizini içe çekerek kendi ekseni etrafında daha hızlı dönmesi gibi). Saniyede 1.3 kez dönen olduğu gibi saniye 642 kez dönen nötrino yıldızları da var. Çok yüksek kütle yoğunluğuna sahip oldukları için uzay-zaman dokusunu bükerek çevrelerinde zamanı %30 'a varan oranda yavaşlatıyorlar. Yüksek yoğunluklarıyla birlikte ayrıca çok yüksek manyetik alana sahipler. Bu yüksek manyetik alandan ötürü sürekli parçacık yayıyor ve elektromanyetik ışıma yapıyorlar.
Resim
Temsili resim.
Resim
Mavi (X-ray) ve kırmızı (optik) fotoğrafların süperimpoze edilmesiyle oluşturulmuş kompozite resim.
Resim
Eksenleri etrafında sürekli dönen ve elektromanyetik ışıma yapan bu nötrino yıldızları ancak bizim görüş eksenimizi kestikleri zaman görünür oluyorlar.

Animasyonda görüldüğü gibi ışıma bize atım(pulse) şeklinde yansıyor. Bu nedenle nötrino yıldızlarına Pulsating Star(kısaca Pulsar) deniyor.
Türkçede ise bunlara vuruşlu yıldız yada atarca(biliyorum kuş ismi gibi) deniyor.

Bir Pulsarın zaman ölçümünde kullanılması için ise gelişmiş radyo teleskopları kullanılıyor. Video anlatımı ile zamanı en doğru ölçen araç ==> http://www.channel4000.com/news/The-most-accurate-tool-to-measure-time/-/131188/4831610/-/x801ly/-/index.html

Bir Pulsarın sesi:

Bu arada Pulsar bir saat markası için çok doğru ve aynı zamanda çok iddialı bir isim olmuş, sizce de öyle değil mi?..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote
 
Mesajlar: 12140
Kayıt: 11 Ara 2010, 14:28

Re: Evrendeki Kozmik Saatler

Mesaj bozok » 21 Ara 2011, 15:42

kendimi fringe izler gibi hissettim eline sağlık hocam :champ:
Kullanıcı avatarı
bozok
 
Mesajlar: 296
Kayıt: 06 Mar 2011, 13:09

Re: Evrendeki Kozmik Saatler

Mesaj mucadeleci » 21 Ara 2011, 16:03

Bu saat breguet tourbillon 72.000 vph den daha hassas oluyor galiba :) :D :lol:

Anladığım kadarıyla dünyaya ait olmayan bir zamanın dünyaya uyarlanması oluyor galiba. ve tahminim odur ki Seiko Spring Drive balansı gibi bir balans bu pulsar dönüşünü radyo dalgaları ile alıp mekanik saatin sapmasını bu videodaki hassaslıkta dengeleyecektir ileride. tabi öncelikle bu radyo alıcılarının kol saatine sığacak kadar küçülmesi gerekir. ;)
Zamana and olsun ki.....
Kullanıcı avatarı
mucadeleci
 
Mesajlar: 7271
Yaş: 44
Kayıt: 23 Kas 2011, 07:18
Konum: İzmir / İstanbul

Re: Evrendeki Kozmik Saatler

Mesaj asymptote » 21 Ara 2011, 20:02

mücadeleci :D spring drive ın hassasiyeti yeterli bence, pulsara neyim ihtiyacı yok ;)
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote
 
Mesajlar: 12140
Kayıt: 11 Ara 2010, 14:28

Re: Evrendeki Kozmik Saatler

Mesaj DenizKSK » 21 Ara 2011, 20:45

Asymptote güzel bir konu, sağol.Resim
Sesine kurban be.. Ürkütücü bir sesi var.Resim
"A Samurai always wears two swords."
Kullanıcı avatarı
DenizKSK
 
Mesajlar: 1415
Yaş: 38
Kayıt: 24 Ağu 2010, 17:20
Konum: KARŞIYAKA / Mecidiyeköy

Re: Evrendeki Kozmik Saatler

Mesaj herofb » 21 Ara 2011, 21:07

Asymptote tesekkurler konu icin
Kullanıcı avatarı
herofb
 
Mesajlar: 9376
Yaş: 44
Kayıt: 11 Nis 2010, 16:12

Re: Evrendeki Kozmik Saatler

Mesaj drk » 21 Ara 2011, 21:24

Bu tip konular hep ilgimi çekmişti önceden de, çok teşekkürler asymptote :champ: Sayende çok güzel bilgiler edindim.

Artık pulsar denilince seikonun alt markasında çok daha fazlasını ifade edecek benim için. Bu arada bu tür konulara(uzay-zaman-rölativite) başka meraklılar varsa paylaşımlarını bekliyorum :) Yazacak kadar bilgili değilim ama okuması çok zevkli ;)
Kullanıcı avatarı
drk
 
Mesajlar: 11874
Kayıt: 20 Nis 2010, 23:24

Re: Evrendeki Kozmik Saatler

Mesaj mlm » 21 Ara 2011, 21:46

Adaşım konu için teşekkürler. Yazdıkların aklıma çok sevdiğim manidar bir parçayı getirdi. :)

Instagram:
watchtron
anatoliastraps
Kullanıcı avatarı
mlm
 
Mesajlar: 23880
Yaş: 44
Kayıt: 03 Ağu 2010, 02:59
Konum: Ankara

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: şimendifer ve 226 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners