TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Rolex Bekleme Sırası ve Saat Seçimi Hakkında

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Rolex Bekleme Sırası ve Saat Seçimi Hakkında

Mesaj manevra » 11 Eki 2026, 23:30

Gerçekten aydınlanma yaşadım : )
elinize sağlık muhteşem açıklamışşınız.

dipçe: Ayrıca ''x'' şahıs ''y'' şahıstan üstündür; yada benim şu kadar takipçim var/ünlüyüm ben almalıyım! fikri gerçekten çok itici.

bunun ile birlikte algıda seçicilikmi bilmem ama gercekten ''bazı'' ünlülerde bekleme sırası 3-4 yıl olan hatta lansmanı yeni yapılmış bir çok modeli görebiliyoruz. Buda bizlere butiklerin bu ''nadir'' insanlara öncelik verdiğini düşündürüyor.
Hadi diyelim yurt dışından bulup alıyor? bence o da iki sebepten çok mümkün değil. çünkü bizim STARlarımız dünya için LOCALstar seviyesinde. (istisnalar hariç). ve malum markanın belirli modellerde bekleme süreleri tüm dünyada aynı gibi görünüyor.

BigCrown yazdı:
Umutt yazdı:Rolex son 10 yıldır, giderek artan oranda , sistematik olarak modelleri dünya genelinde enderleştirdi, talebe cevap vermedi, böyle yaptıkça modellerin fiyatları gray markette arttı, böylece liste fiyatı pratikte iskontolu oldu.

Böyle olunca retail den alım talebi daha da arttı ve hem gray market ve hem de yazdığınızın aksine retail fiyatları yükselegeldi.. Tüm modeller, Avrupa’daki enflasyonun çok üzerinde yükseldi. (son 10 yılda çelik modellerde kabaca %35 , two tone modellerde ise kabaca %50 civarı artışı söz konusu)

Bana sorarsanız, işletme literatürüne geçecek muazzam bir başarı hikayesi..

Bayilerle ilgili yazdıklarınıza gelecek olursak; neticede firmanın stratejik politikası gereği bilinçli olarak arzın daraltılması söz konusu. Teslim politikasında, illaki bir takım subjektif kriterler de söz konusudur, burada butikteki çalışanın da, yöneticinin de, butik işletmecisinin de illaki bir inisiyatif alanı vardır. Bu bazen bazen bilinen bir sporcu, bazen taşlı pırlantalı kadın modellerinden, ya da çok talep edilmeyen başka modellerden alan başka bir ağır müşteri için kullanılır. Özetle, benim de dahil olduğum bir çok saatseverin aleyhine de olsa, lüks tüketimin gerçekleri olarak görüyorum ben tüm bunları
Merhaba Umut Bey. Öncelikle nasılsınız, iyisinizdir umarım?

Fiyatların artmadığından kastım, liste fiyatları. Grey market fiyatlarını baz alarak herhangi bir yorumda bulunmadım. Zira grey market fiyatlarının elle tutar bir yanının mevcut olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca grey market fiyatlarının objektif olarak takip edilebilmesi de mümkün değil. Çünkü: takdir edeceğiniz üzere bir standardı mevcut değil. (Land-Dweller örneği burada güzel bir örnek aslında.)

Rolex modellerinin dünya genelinde enderleştirildiği hususunda evet size katılıyorum ancak bu noktada şu şerhi düşmem lazım: Üretim arttı. Bunun yanında salt horoloji meraklılarına saatler verilmemeye başlandı. (Morgan Stanley Raporlarında, Rolex forumlarında vs. ayrıntılı tahmini ciro ve üretim adetleri paylaşılıyor her yıl.) Bu noktadaki ‘’enderleşmeden’’ kastınız üretim adetleri değil zaten anladığım kadarıyla.
(Rolex’in üç ayrı üretim tesisi üzerinde çalıştığı ve bu tesislerin 2025 yılı içerisinde tamamlandığı / tamamlanacağı böylece üretimin daha da artırılacağı konuşuluyordu. Bahse konu tesislerde üretime başlanıp başlanmadığı hususunda net bir bilgim yok. Yorumları baz alarak yanıltıcı bilgi vermek de istemiyorum elimde net kaynak olmadığından ancak üretimin artırıldığı hususu yadsınamaz bir gerçek.)

Sarı altın bir saat üzerinden gidelim. Day-Date’i örnek verdiğim için yine Day-Date üzerinden örneklemede bulunmak suretiyle Rolex fiyatlarının esasında artmadığını (liste fiyatlarının reel anlamda artmadığını aksine düştüğünü) izah ve dahası ispat edeyim. 228238 seri numaralı, 3255 mekanizmalı Day-date 40 modeli 2015 Baselworld’de tanıtıldı. Referansın ilk çıkış fiyatı 30.850 Euro idi. (Bkz. https://timetransformed.com/2015/06/24/ ... y-date-40/)
Günümüzde ise ilgili referans, 46700 eur liste fiyatı üzerinden satılıyor.
Saatin 40mm versiyonu 210 gram ağırlığında. 40 gram mekanizmayı çıkardığımızda 170 gram 18 ayar altın mevcut saatte. Bu da 170/4‎ =  42,5x3‎ = 127,5 gram 24 ayar altın eder.
Fuarın ilk günü olan 19 Mart 2015 perşembe günü, altının ons fiyatı, 1.169,10 usd imiş. İşbu mesajı kaleme aldığım tarihte ise altının ons fiyatı 4.194,24 usd.

Şimdi bu veriler ışığında hesaplama yaparak ilgili modelin liste fiyatı gerçek anlamda artmış mı veriler ışığında hesaplayalım. Öncelikle eur cinsinden eriştiğim liste fiyatını, usd cinsine çevirelim hesaplama daha kolay ve daha net olsun. 19 Mart 2015’te EUR/USD Paritesi 1,0668. Dolayısıyla 30.850 Euro, o dönem 32.910,78 USD’ye eşit oluyor.
İşbu mesajı oluşturduğum tarihte ise EUR/USD paritesi 1,1202. Dolayısıyla 46700 eur 52.313,34 USD eder.
O zaman yaklaşık 10 yıllık süreçte USD cinsinden ilgili saatin liste fiyatı ne kadar artmış? 52.313,34/32.910,78‎ = 1,59 yani %59 artmış.
Peki buna karşılık altının onsu ne kadar artmış? 4.194,24/1.169,10‎ = 3,588yani %258.8 oranında artmış :)
(Burada pek tabii dolar enflasyonu da mevcut ancak altını da ons cinsinden hesapladığımdan dolar enflasyonunu hesaba katmıyorum.)
258.8/59=4,3864
Dolayısıyla ilgili modelin liste fiyatı şu anda 2015 yılına göre oldukça ucuz kalıyor. Hatta neredeyse bedava kalıyor.

Daha açıklayıcı olması adına şöyle bir hesaplama daha yapayım: 19 Mart 2015 tarihinde ilgili seri numarasının satış fiyatı 32.910,78 usd. Ons altın ise o dönemde 1.169,10 usd. Onsu grama çevirelim. 1.169,10 USD / 31,1034768 = 37,5874 USD; gram altının o dönemki USD cinsinden fiyatı. Saatte 127,5 gram 24 gram altın var demiştik. 37,5874x127,5‎ = 4.792,394 USD yapar. 4.792,394/32.910,78‎ = 0,146 yani 2015 yılında SAATİN LİSTE FİYATININ YALNIZCA %14.6’SI, SAATTE KULLANILAN ALTININ DEĞERİYMİŞ.
Günümüzde durum ne? 4.194,24/31,1034768‎ = 134,848USD; gram altının günümüzdeki USD cinsinden fiyatı. Saatte 127,5 gram 24 gram altın var demiştik. 127,5x134,848‎ = 17.193,12 USD yapar.
17.193,12/52.313,34‎ = 0,329 yani günümüzde (bugün itibarıyla) SAATİN LİSTE FİYATININ %32,9’U SAATTE KULLANILAN ALTININ DEĞERİNE EŞİT.

Tüm bu izah etmeye gayret gösterdiğim nedenlerle, reel anlamda (bilhassa altın modeller özelinde) liste fiyatlarında bir artış mevcut değil.
Ha talep artmış mıdır bu süreçte? Pek tabii artmıştır ancak liste fiyatları babında vaziyet bu şekilde.

Açıklayıcı olması adına çok fazla veri paylaştım, neticeten konu uzadı kusuruma bakmayın.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
manevra

Mesaj BigCrown » 11 Eki 2026, 23:59

@manevra, Estağfirullah. Faydalı olmasına sevindim.

Aslen konuşulması gereken başkaca birçok husus mevcut esasında lakin başka bahara kalsın.

‘’X şahıs bile’’ minvalindeki cümlelere karşı hoşgörüm yok maalesef. O nedenle çok fazla paylaşım yapmak durumunda kaldım işin iç yüzünü anlatabilmek adına.
Kimseye ikinci sınıf insan muamelesi yapılmasına tahammülüm yok. Kendi işimi yaparken nasıl özen gösteriyorsam; insanlarla nasıl muhatap oluyorsam, dürüst davranıyorsam, parasıyla bir malı / bir ürünü alacağımda da tabii olarak aynı özeni / samimiyeti görmek isterim.
Dolayısıyla bu tavır / yaklaşım / satış stratejisi (artık adına ne derseniz deyin) benim meşrulaştırabileceğim ve dahası içselleştirebileceğim bir durum değil.
Marka açısından durumun mahiyeti de markayı ve marka temsilcilerini bağlar. Ben nihai müşteriyim.

Tüm dünyada durum benzer maalesef ancak başka forumdaşların da belirttiği üzere bu devran bu şekilde sonsuza dek dönmez. Talebi artırmak adına kârı kısmak da geçici bir çözüm olarak kalır. Daimi müşteriler günün sonunda elbet er ya da geç bilinçlenecektir

Kullanıcı avatarı
BigCrown

Mesaj manevra » 12 Eki 2026, 00:12

BigCrown yazdı:@manevra, Estağfirullah. Faydalı olmasına sevindim.

Aslen konuşulması gereken başkaca birçok husus mevcut esasında lakin başka bahara kalsın.

‘’X şahıs bile’’ minvalindeki cümlelere karşı hoşgörüm yok maalesef. O nedenle çok fazla paylaşım yapmak durumunda kaldım işin iç yüzünü anlatabilmek adına.
Kimseye ikinci sınıf insan muamelesi yapılmasına tahammülüm yok. Kendi işimi yaparken nasıl özen gösteriyorsam; insanlarla nasıl muhatap oluyorsam, dürüst davranıyorsam, parasıyla bir malı / bir ürünü alacağımda da tabii olarak aynı özeni / samimiyeti görmek isterim.
Dolayısıyla bu tavır / yaklaşım / satış stratejisi (artık adına ne derseniz deyin) benim meşrulaştırabileceğim ve dahası içselleştirebileceğim bir durum değil.
Marka açısından durumun mahiyeti de markayı ve marka temsilcilerini bağlar. Ben nihai müşteriyim.

Tüm dünyada durum benzer maalesef ancak başka forumdaşların da belirttiği üzere bu devran bu şekilde sonsuza dek dönmez. Talebi artırmak adına kârı kısmak da geçici bir çözüm olarak kalır. Daimi müşteriler günün sonunda elbet er ya da geç bilinçlenecektir

Açık konuşmak gerekir ise pandemi döneminde malum kriz yüzünden tüm saatlerimi ( hepsi rolex idi) elden çıkarmak zorunda kaldım. çokta sevdiğim modellerdi.
ne olduysa sonrasında bu hype oluştu ve hala devam ediyor. (ne olduğunu siz açıklamışsınız tabi)

Tekrar bir Rolex almak için butiğe gittiğimde pandemi öncesinde (2013-2019 arası) deneyimlediğim alışverişi beklerken neredeyse yüzümüze dahi bakmıyorlardı.

gerçekten insanı hem bu zevkinden mahrum ediyorlar hemde markadan soğutuyorlar.
manevra

Mesaj BigCrown » 12 Eki 2026, 00:29

Benzer durumu pandemi döneminde ben de X marka bir araç bayisiyle yaşamıştım. Birçok bahane sundular. Neticeten aracı bana vermedikleri gibi bir de gelecek diyerek beklettiler. Sonrasında araç geldi dediler ancak liste fiyatı üzerinden ekstra ödeme talep ettiler. Pek tabii bu teklifi reddettim. Aracı da almadım yahut alamadım / satmadılar ne denirse artık.
Bu hadisenin üzerinden bir yıl dahi geçmeden aradılar, bayiye çağırdılar, ilgili araçtan ellerinde mevcut olduğunu, hem de özel olarak istediğim tüm kombinasyonlara sahip olduğunu, hemen teslim yapabileceklerini söylediler. Açıkça önceki tavırlarından rahatsız olduğumu belirterek reddettim. Diğer ay (yanlış hatırlamıyorsam yıl sonuna denk gelen bir zaman diliminde) yeniden arayarak ciddi bir indirim teklif ettiler yine aynı cevabı vererek reddettim satış temsilcisini.

Bilmiyorum bazen insanlar ‘’benim tepkimden ne olacak’’ şeklinde düşünebiliyor ancak böyle böyle kümülatif bir bilinç oluştuğu kanaatindeyim.

Neticeten siz müşteri olarak X marka araç yerine Y marka aracı tercih edebilirsiniz yahut X marka saat yerine Y marka saat tercih edilebilir. Burada müşterinin kaybedeceği hiçbir şey yok ancak kaybedilen müşteri geri kazanılamıyor yahut zamanla oluşan önyargılar ve olumsuz düşünceler silinemiyor maalesef. Marka imajı da bu şekilde yaratılıyor yahut tam tersi yüz yılı aşkın sürede yaratılan imaj bu şekilde zedeleniyor

Kullanıcı avatarı
BigCrown

Önceki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: BigCrown, Majestic-12 [Bot], manevra, Okanito ve 159 misafir

RGY Globak Golden Visa Yunanistan

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners