fbolukbas yazdı:asymptote yazdı:İkinci haftasonu benim için uygun.
Ok Asym. Bu şekilde de belirlemiş olalım.
Ekipmanlarını temin edebilirsen daha iyi olur. 300mm gibi lensin de varsa süper olur.
Zfr ister sabah turuna, ister olası sonraki saatlerdeki buluşmaya memnuniyetle katılımını isterim.
Miriel, daha önce sorduğun bir soruya cevap vereyim. Öncelikle ben fotoğraf üstadı ya da profesyoneli değilim.
Sadece bir hobi. Çok başarılı amatörler var (para için yapmayan anlamında), ben de onlar gibi olabildiğince ilerletmeye
çalışan ama son zamanlarda aksatmış biriyim.
Yorumum sadece kendi tecrübelerime göredir.
Sen de gördüğüm özetle şu : ilk okulu bitirmeden üniversiteye seviyesinde olmak istiyor gibisin.
İşin teoriğini öğrenmeden, pratiği öne çıkartmaman lazım. Tabiki pratik, hem de bol bol şart.
Bu işi ben biraz enstruman çalmayı öğrenmeye çalışıyorum. En pahalı aleti de alsan çalamazsın.
Bu bir iki ekipmanla,yazlımla, ya da bir iki ipucu ile olmuyor maalesef.
Sorularına kendi bildiğimce yazayım. Lensin mm seçimi tarzınla alakalı bir şey. Ne tür çekiyorsan ona uygun objektif alman gerekir.
Elinde 18-55 varsa 50 1.8 şu an için alma. Sana 70-300mm tamron ya da sigma iyi olabilir. Ucuzluğu, tele olması ve fena olmayan makro özellikleri dolayısı ile.
Objektiflerde fiyatı belirleyen belkide en önemli etken diyafram açıklığı. Genelde ne kadar açıksa o kadar pahalı olur.
Bu da düşük ışıkta daha az bulanık resimler, daha düşük iso kullanma avantajı sağlar.
200 tl gibi fiyatlara 1.8 bir lens tabiki herkesi cezbeder. Ama herkesin en çok kullandığı lens değildir. İhtiyaç durumunda çok işe yarar.
Birde fullframe makinelere uygundur ve gerçek 50mm olarak çalışır. Sendeki ve bendeki makinelerde 75mm olur. Bu da geniş açıdan kaybetmene sebep olur ve kullanım alanın azalır.
Fotoğraf konusunda bir saat forumunda yeterli desteği bulamayabilirsin. O yüzden konusu fotoğraf olan sitelere üye olmanı, forumları okumanı ve bol bol fotoğraf izlemeni şiddetle öneririm.
Şimdi yazlımla fotoğrafa müdahale etmek gerçekten çok şey katıyor. Ama fotoğrafın teknik yönü zayıfsa yazılımla müdahale de bir yere kadar.
Her zaman söylüyorum fotoğrafın kalitesini belirleyen en büyük etken bence ışık. Kötü ışık, iyi objektif olacağına iyi ışık kötü objektif olsun.. Fotoğraf emek istiyor. Biz niye yukarda sabah altıda diye konuştuk? saat dokuzdan, ondan sonra ışık sert ve dik gelmeye başlıyor
ve zaman ilerledikçe çekim yapmaya değmeyecek hale geliyor.
Gözle bile net olmayan bir manzara (ışık ve atmosfer şartlarından dolayı) çeksen de iyi sonuç alamazsın. Işık için ygun saatlerde ve nem, hava kirliliği olmayan bir durumda çekmen dramatik şekilde çok şey farkettirir. Tabi kamera arkasında da yapıalcaklar var. Doğru diyafram, iyi stabilite (tripod) gibi.
Bilmiyorum her soruna cevap oldumu..
Ferhat abi teşekkürler.
Benim hakkımda ki tespitiniz doğru
70-300 lensler hakkında internette yorumlar olumsuz IS olmadığı için çok eleştiriliyor..