Rahmetli dedem 1989 yılında 52 yaşında kalp krizi sonucu vefat ettiğinde, kolunda bu saat vardı. Saat yıllarca saklandı ve bir kaç sene önce Anaannem'den saati aldım ve bir kaç yıldır benim dolabımda duruyordu, yaklaşık 2 ay önce Hasan ustama 2 adet mekanik Seiko mu rutin bakıma götürdüğümde bu yadigar saatide götürdüm, -ustacım saati yapabilirmiyiz diye sorduğumda hali ile -neyi var dedi, bende -ustacım yaklaşık 25 yıldır içi açılmamıştır, 23 yıldır sandık, dolap saklanıyor dedim. Cevabı; bu saat tamir edilmez oldu, bende kendisine saatin manevi değerinden bahsettim ve cevabı; o zaman bir bakalım oldu

pilli bir saat yaklaşık 25 yıldır içi açılmamış, pili akmış ve saat su almış durumdaydı, hatır üzerine bu saat üzerine uzun bir mesai harcadığı için Hasan ustamdan Allah razı olsun, saat şu anda çalışıyor. Saati Hasan ustamdan aldığımın ertesi günü soluğu Anaannemin yanında aldım, saati kolumda gösterdim -bak Anaannem çalışıyor, dediğimde Anaannem ağlıyordu, pamuğum benim. Rahmetli dedem şık giyinmeyi sever kıyafetlerine çok özen gösterirdi, pantalonu, gömleği hep ütülü ve tiril tiril idi, markete dahi inerken özenle giyinir, parfümünü sıkar öyle evden çıkardı. Kendisi bir işçi idi ama maddi olarak sahip olduğu sosyal statüsünün üzerinde bir şıklığa sahip idi. Rahmetlidinin bu özelliklerine hep özenmişimdir. Dedem aslen Afyonludur, hep Efe gibi takılır, racon usulü yaşardı, çok merhametli ve iyilik severdi, haksızlığa hiç katlanamazdı, tevekkeli çok vukuatı olmuş Anaannemin anlattığı kadarı ile biliyorum tabiiki. Bir hatıra; Dedem Almanya'ya işçi olarak ilk gittiğinde kendisini tren garında Annemin dayısı karşılamış, hava çok soğuk ve karlı imiş, dedem elinde bir valiz ve üzerinde beyaz bir gömlek varmış, rahmetli dayım -hayırdır bizim oğlan bu ne hal, mont, ceket birşey giyseydin demiş. Dedemde -ya evden çıkarken mont giymiştim ama yolda çok gariban birine rastladım, ona verdim demiş. Canım dedem, Allah taksiratını affetsin, mekanın cennet olsun. Anlatılacak çok şey var ama hali hazırda başınızı ağrıttım.

Saatin solundaki fotoğraf Dedem ile Anaannem in evlendiği gün. Sağındaki fotoğrafda ise Dedem ve kardeşleri bir Bayram sabahında.

Saatin kozmetik olarak durumu çok iyi değil, dedemin kullandığı son durumda kalsın diyerek kaplama yaptırıp, camını değiştirmedim bilhassa ama bu konuda görüşlerinizi almak istiyorum sonuçta her iki koşulda da hatıraya saygıda kusur etmiyoruz.

Saatin üretim yılını bilmiyorum ama '70lerin sonu '80lerin başı olabilir.

Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

Zamana and olsun ki.....