Yıllardır evde nem ölçer ve barometre var. 3-4 tane...Soğuk, yağışlı ve nemin çok arttığı günlerde bir çok sefer ev camlarının buğulandığını gördüm.
Bir saat kullanıcısı için çok sıra dışı şartlar oluşsa gerek ki bu olay başlarına geliyor. -20/-30 derecelerde belki bu yaşanabilir... Çok sıra dışı şartlar gerekir. Ani ısınma ani soğuma....Evde bu olayı gözlemlemek çok kolay, bahsi geçen kolumuzdaki saat.
Saat açma kapamada veya ilk üretimde %50 nem üzeri buna neden olabilir. İstanbulda yaz aylarında nem %90 üstüdür. Muğla Fethiyedeyim geneli ile nem %30 ve 40'larda....
Bazı insanlar sahile yakın yerlere nemli derler ama tamamiyle yalan....
İstanbulda saatinizin pilini değiştirip Hakkari Yüksekovada kışın kullanırsanırsanız bu olay saatinizde de yaşanabilir. Ben saatçi değilim fakat hava olayları ile çok haşır neşirim.
Acaba hangi saat firmaları ortamdaki nem miktarını %10 altı yapıp saatleri o şekilde üretiyor veya siz hiç gördünüz mü? Hangi saatçi saatinizin pilini değiştirken ortamdaki nem miktarını gözledi. Hydrometer var mı odalarında? Nem giderici var mı?
İnanın her pil değişiminde bende dikkat etmedim. Çünkü çok sıradışı şartlar lazım. Bu sıradışı şartlar sırasında Sn. Cengiz usta daha iyi bilir ama saatinizi bozacak olan bence nem değil ani ısı değişiminde parçaların aşınmasının hızlanması olacaktır.
Ayrıca çok düşük nemlerde kuru hava diyelim... %30 altında vücutta static elektrik birikiyor... Daha fazla. %30 üstünde sorun yok... Acaba bu static elektrik saatte de birikir mi? Parçaları bozar mı? Bu nedenle mi sıradışı şartlarda saatlerde nem görülür. Acayip detay bir konu....
Konuyu okudum da incecik pimden nemi atmaya çalışmışlar. O saatler o şekilde normal şartlarda nem yapıyor, içinde su yok deniyor..

Pimi açın nem gitsin he

Sn. Cengiz Bey ne güzel açıklamış, espriler ile...
Benimde bir tavsiyem var

Pim ile pompa içerde havayı döndürür daha iyi atar nemi:) Tabiki şaka.
Saygılar.