Tgm yazdı:Evet ustam. Tepeyi kilitleyemediğinizde kadranda yazan 1000 metrenin hiç bir önemi yok. Bir sorum daha var ustam. Bu duruma benim saati fazla kurmam mı sebep oldu yoksa bizzat ben elimle mi bu duruma sebep oldum?
Fazla kurmadan değil tepeyi kilitlerken dişlilerin oturmadan rasgele sıkılmaya çalışılmasından ve diş kaptığı halde zorlamadan dolayı bir yada iki sırasını bozulmasından kaynaklanıyor.
Civata ve somun düşünün , saatinizde su borusu civata ayar kolu ise somun rolündedir.
Genellikle ayar tepesinde sorun olur ancak bazan su borusundaki dişlerde sıyırabilir ki; su borusu değişimine hatta bazan kasa değişimine kadar gidebilir.
Otomatik saatlerde "Fazla kurma" diye bir şey yoktur,zemberek tam güce ulaşır ve sonra yeniden ve kısmen boşalır kurmaya devam ederseniz yine boşalır.Yani kurmalı saatlerde olduğu gibi otomatiklerde kurma sonu diye bir şek yoktur.Tahliye sisteminde olduğu gibi fazlasını boşaltır.
O tık sesi elinizlede hissedersiniz eliniz alışırsa diş kaptırmadan kapatmaya alışırsınız ki böyle olursa epey dayanır yeterki zorlamayın bu Bu arada bu kural sadece saatler için geçerli değil.
Örneğin musluk,kavanoz kapağı bir kutu yada başka bir şey ne olursa olsun vidalı yada geçmeli bir malzemeyi hiç bir zaman zorlamayın eğer kapanmıyorsa illaki bir nedeni vardır,bu nedeni ve nasıl önlenebileceğini düşünün ve bulmaya çalışın ,çevrenize danışın.
Gerçek olan şey vidalı,kapaklı yada benzeri malzemeler kapanmıyorsa sebebi vardır ve zorlandığında genelde bozulur...