Derin bir mevzuya girdiniz Macit bey.
Giyim markalar覺n覺n b羹y羹k bir 癟ounluu, kalitesiz saatlerin 羹zerine isimlerini yazd覺rarak, 癟ok d羹羹k maliyetli saatleri y羹ksek karlarla satmak i癟in bu ii yap覺yorlar. 襤svi癟re saat end羹strisinde ise durum karmakar覺覺k. Mesela Hublot. Hay覺r i癟indeki en iyi mekanizma deil, hatta bir癟ok saatinde (b羹t羹n big bang serisi) valjoux 7753 tabanl覺 (saatin fiyat覺na oranla 癟ok ucuz bir mekanizma, bu fiyata yedek kay覺 bile al覺namaz) mekanizma kullan覺yor ancak kulland覺覺 egzotik materyeller, karbon, tungsten, tantalum, seramik gibi, maliyeti art覺r覺yor. Sadece malzeme maliyeti olarakta bakamay覺z olaya. Sonu癟ta bu iin arkas覺nda ar-ge 癟al覺malar覺 yap覺l覺yor, saat ustalar覺 yetitiriliyor, 癟al覺t覺r覺l覺yor ve tabiki en 繹nemlisi reklamlara ciddi boyutta paralar harcan覺yor. Eer sadece maliyet hesab覺 yaparsak, 繹rnek olarak, bir submariner'覺n maliyeti ne kadar olabilirki? 500tl hadi abartalal覺m 1000tl olsun ki y覺lda milyonlarca saat 羹reten bir firma i癟in par癟a ba覺na 1000tl maliyet 癟ok fazla. Bata fabrika olmak 羹zere, arac覺lar ve vergi sitemleri bu paray覺 羹lkemizde yakla覺k 12000tl seviyesine kadar getiriyor. Baka sekt繹rlerde de durum farkl覺 deil. Bir dergide okumutum Porsche Carrera'n覺n fabrikaya adet ba覺 maliyeti-u an rakam覺 net hat覺rlayam覺yorum- 15000euro diyelim, turbo modeli daha da ucuzmu. 繹yle bir araba i癟in b繹ylesine komik bir rakam 羹lkemizde turbo modeli i癟in san覺yorum yakla覺k 280000euro. Nereden nereye. Tabi turbo durup dururken de turbo olmuyor, onu o seviyeye getirene kadar harcan覺n paran覺n kar覺l覺覺 ve tabiki yine vergiler. Bu 繹rnek 癟ok say覺da 羹retim i癟in, birde 繹zel 羹retimler var. Mesela Patek Skymoon gibi. yukar覺da yaz覺yor etiket fiyat覺, 羹stelik almak i癟inde 癟ok uzun bir zaman beklemek gerekiyor. Ger癟i ebayde varm覺. Bu saati yapabilen usta say覺s覺 癟ok az ve tamamen el i癟ilii. Kuyumculukta el i癟ilii 羹r羹n羹 al覺rken fiyat覺n覺 art覺r覺r ancak satarken el i癟ilii daha az yada olmayan 羹r羹ne g繹re ayn覺 oranda deerli olmas覺n覺 salamaz deil mi? 襤te saatte de el i癟ilii yani bir nevi k羹癟羹k sanat eserleri. Kukusuz marka ad覺n覺n da 癟ok 繹nemi var. Ayn覺 seviyede hatta daha kaliteli markalar tan覺nmam覺l覺覺n dezavantaj覺 olarak d羹羹k fiyatlara sat覺l覺yorlar, yaln覺z burada kiisel beeniler daha 繹n plana 癟覺k覺yor. Yani 羹reticinin istedii fiyattan 癟ok, t羹keticinin 羹r羹n i癟in uygun g繹rd羹羹 fiyat. Baka bir konu ise pazarlama teknikleri. Yani markay覺 aran覺l覺r yapmak. Mesela 癟elik Rolex Daytona veya 癟elik Patek Nautilus bu duruma g羹zel 繹rnekler. 襤steseniz alamazs覺n覺z, paray覺 pein vermeniz gerekir, aylarca beklersiniz, indirim m羹mk羹n deil 癟羹nk羹 saat yok. Bu saatler 癟ok iyi olduklar覺ndan m覺 peki? Bence hay覺r. Sonu癟ta Rolex daha fazla Daytona 羹retse daha 癟ok satar, belki daha 癟ok kazan覺r ama efsane olamaz. Bu, epey derin bir konu asl覺nda ancak l羹ks t羹ketim mant覺k s覺n覺rlar覺n覺n biraz d覺覺nda.