Ankthas yazdı:canzdmr yazdı:Ankthas yazdı:Omega ya da başka bir İsviçreli'nin seçilmesinde politik bir durum olduğunu hiiç sanmıyorum. Bildiğiniz gibi aya çıkılmadan önce başka bir uçuşta pilotun kuralları delip speedmasterı koluna takmasıyla ilk kez speedmaster dikkatleri çekiyor. Daha sonra testleri de en yüksek başarıyla o geçiyor ve NASA ay görevi için Speedmaster'ı seçiyor. Uzaya çıkan saatler arasında Alman, Sinn(gerçi swiss made) ve Seiko - Pogue da vardır.
Ayrıca dünya saat endüstrisinin en eski ülkesi de İsviçre değil. İsviçre, Fransa ve İngiltere'nin 17. ve 18. yüzyıllarda Çin gibi fason parça üretimi yaptırdığı bir ülke konumunda.
Fransa ve İngiltere daha mi eski İsvicre den ?
Ogrenmek adina soruyorum hangi ulke en eski diyebiliriz bilinen bir bilgi mi Deniz ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Abi saatçilik olarak daha eskiler, İsviçre saatleri 19. yüzyıldan önce şu anki Çin saatleri gibi. Alplerin dibinde karlı kış aylarında eve kapanıp deli gibi saat parçası yapıyorlar. Daha sonra Le Locle'da saat üretimi kurulduktan sonra şimdiki gücünü alıyor yavaş yavaş. Bunun en iyi kanıtı da Dolmabahçe sarayındaki saat müzesi. Müzede bütün saatler 19. yüzyıl ve öncesi doğal olarak, Türk yapımı saat bile var ancak bir adet bile İsviçre saati yok müzede. Tavsiye ederim mutlaka gitmeni. Bu arada ben bunları hafızamdan söylüyorum ama ya gene bu forumda ya da başka forumlarda okudum bu bilgileri, şu an bir kaynak bulamadım malesef
Marka konusunda ise bildiğim kadarıyla tescillenmiş en eski marka Longines. Ama İngiliz ve Fransız saatlerinin meşhur olduğu yıllarda marka diye bir olay yoktu tabi ki.
Longines WIPO’da tescilli olan ve değişmeksizin halen kullanılan en eski marka adıdır.
Peki WIPO nedir? WIPO,Dünya fikri mülkiyet örgütüdür.
''Dünyada fikri mülkiyet haklarının korunmasını ve yaratıcı etkinliği teşvik etmek amacıyla" 1967 yılında kurulmuştur.
Longines markası,WIPO'nün öncülü olan, Fikri mülkiyetin korunması için birleşik Uluslararası Büro’da 1893 yılında tescillenmiştir.(WIPO ile aralarındaki ilişkiyi Milletler cemiyeti,BM ilişkisine benzetebiliriz).
Uzun lafın kısası 1832 yılında kurulan Longines markasi 1893 yılında tescillenmiştir. Blancpain markası 1735 yılında Vacheron Constantin ise 1755 yılında kurulmuştur. Bunlar gibi Longines markasından daha önce kurulmuş olan birçok İsviçre menşeli saat markası vardır ancak bu markalar yukarıda zikrettigim örgüt tarafından tescillenmemistir.