dogodenizli yazdı:Öncelikle merhabalar. Uzunca bir süre yazmayayım dedim ama kanaatimce ''marka algısı'' kavramının yanlış idrak edildiğini fark ettim.
Daha başından söyle bir açıklama yapayım:Bu tartismada diğer görüşlere de pek tabii saygı duymakla birlikte,ben Ümit Bey'in görüşüne daha yakınım.
Nedenine gelecek olursak,
Gunumuzdeki kapitalist sistemde ''marka algısı'' dendigi zaman işin içine çok farklı unsurlar giriyor. Ama bu unsurlarin içinde ne CİRO hacmi var ne satış rakamları ne kullanılan malzeme,mekanizma vs. ne de instagram takipçi sayisi var. Bunlar sadece sayılardan ibaret olan hususlar.
Marka algısı dediğimiz şey bunlardan tamamen soyuttur. Reklamla,tanıtımla vs. Kazanılır ve devamı gelir. Kazanılmıştır bir kere tüketici artık sorgulamaz bu neden ''marka'' diye. İşte marka algısı da budur zira. Tüketici o markayı gördüğü zaman ''e o markaysa eder canım'' demeli ve hicbir şeyi sorgulamamalıdır.
Argümanlarımı somutlaştırmak adına örnek vereyim.
Örneğin,rolex marka algısı olarak patek'in fersah fersah üstündedir. Ancak bu mekanizma,işçilik vs. İle açıklanamaz. Bunun açıklaması reklamdır. Sokaktan 5 yaşındaki çocuğu çağır rolex de bilir. Jlc de patek de ap de bilmez. Ama bu demek degildir ki rolex; patek,jlc vs. markalardan daha iyi mekanizma kullanıyor ve daha iyi işçilik üretiyor. Tam tersine pp ile rolex arasındaki işçilik,mekanizma farkını tartışmaya gerek dahi duymam.(anlaşılabilir olması adına bilindik markaları tezahür ediyorum.) Ama tekrardan belirtmek gerekirse rolex marka algısı olarak patek'in önündedir.
------>>>>>Bu suna benzer:Aşağı mahallemizde el yapımı deri ayakkabı ureten bir ustamız var. Ayakkabılara 600 tl dediği zaman pahalı diyormuş müşterileri. Ama nike en dandiginden plastik,polyester,kaucuk ayakkabının üstüne kd logosu lb logosu basar çarpı 10'a satar. Marka böyle bir şeydir. Fazla sorgulamaya gelmez. Kalite ile,işçilik ile izah edilemez. İnstagram takipçi sayisi,CİRO vs. Konularına girmiyorum dahi.
(Girmiyorum dedim ama gireyim hadi

Şöyle ki:Paylaşılan CİRO listesinde omega 2. Sırada. İnstagram takipçi sayisi 2.8 milyon.
--------Jlc sıralamada yok. İnstagram takipçi sayisi 900 bin kusur.
--------İWC CİRO sıralamasında 8. Sırada. İnstagram takipçi sayisi,1.4 milyon.
---------TİSSOT CİRO sıralamasında 7. Sırada. İnstagram takipçi sayisi,1.2 milyon.
------------ VEEEE SON OLARAK Patek, CİRO sıralamasında 5. Sırada. Ve sıkı durun instagram takipçi sayisi 900 bin kusur. Şimdi biraz daha sıkı durun,bu listedeki en az takipçi sayısına sahip olan ve sosyal medyada bu markalar arasında en az etkileşim alan marka da patek

[emoji38]
Deniz beyin yaklaşımına göre patek listede marka algısında son sırada kalıyor. Tissot ve longines ise patek 'in üstünde yer alıyor.

Bu şekilde bir yaklaşımın yersiz olduğu hususunda daha birçok çürütücü örnek verilebilir ancak mevzunun açıkça anlaşıldığı kanaatinde olduğumdan ötürü daha fazla irdelemiyorum.
Power rezerve yazmış görkem bey. Oris'in 10 gün rezervli pilot saatleri de var. Bu da gösteriyor ki pr de marka algısında belirleyici faktör değil.
İşçilik demissiniz,bir çırpıda oris'in longines markasının birçok modeline nazaran çok daha iyi işçilik çıkarttığı modelleri de hali hazırda mevcut. Dolayısıyla işçilik de marka algısında belirleyici etken değil.(zira bunu yukarıda da belirttim.)
Ha söyle bir şey de var,her markanın uzman olduğu bir alan var. Şahsen ben bir pilot saati alacaksam ve orisle longines arasinda kalsam orisi tercih ederim.
E tam tersi dress alacak olsam longines'ten yana olur tercihim. Oris aklıma dahi gelmez dress modellerde.
Ayrıca oris tüm modellerinde sw kullanmıyor. Birçok üst segment modeli de mevcut. Yazımı fazla uzatmamak adına yine bir örnek serpiştireyim.
Yine herkesin bildiği bir markadan gelsin örnek:Mercedes. Eee,ben mercedes konforlu ya da konforsuz diyebilirim. Stabildir veya değildir diyebilirim. Yol tutuşu iyidir,değildir diyebilirim. Ama hangi mercedese göre? A segment mi? Maybach mi mesela? Ya da s serisi mi?
Tartışma benim gözümde bu kadar yersiz açıkçası. Bir şeyi bir şeyden üstün görebilir her insan. Ama iki şeyi mukayese ediyorsak ya bu mukayese somut modeller üzerinden yapılmalı yahut ''marka algısı'' kavramı çerçevesinde kalinmalı diye düşünenlerdenim.
İlla bir şeyi bir şeye üstün tutmamıza gerek de yok

ikisi de iyi markadır,güzel markadır,hoş markadır. Fanatiklikten ziyade keyfini çıkaralım,hala iki marka da görece düşük rakamlara satıldığı icin.