Aslında Görkem Beyle hemen hemen aynı minvalde konuşuyoruz ancak konuyu farklı acılardan ele alıp,konuya farklı perspektiflerden yaklaşıyoruz.
Bence 2 markadan biri ''kaba tabirle'' daha kaliteli mal satip daha ucuza satabiliyorken diğeri yine kaba tabirle daha dandik mali daha pahalıya satabiliyorsa bunun tek bir göstergesi vardır o da marka algısı. Bu hangi ürün,mal,hizmet sektörüne bakarsanız bakın böyledir,değişmez.
(Buradan oris markasına dandik dediğim anlamı çıkmasın. Zira birçok hususta longines markasinin üstünde görüyorum orisi. Keza daha evvel de görüşümü belirtmiştim.
Su anda olayı Görkem Bey'İn kıymetli görüşü üzerinden değerlendiriyorum sadece. Daha ucuz işçilikle neden daha pahalıya satıldığını kendimce izah etmeye çalışıyorum bir nevi.)
Şimdi yine kaba bir örnek vereyim,nike mağazasında 10 tl ye tişört satsa zaten nike olmaz. 300-400 E tişört satacak ki nike olabilsin. Zaten 10 tl ye tişört satsa ne nike olabilir (yani ne marka algısı dediğimiz şeyi yaratabilir) ne de kimse o 10 tl ye satılan tişörtü alır. Ama 300 tl olunca alır tüketici. Bu is boyle. Haaa 300 TL eder mi bir tişört sorusuna gelince e etmez,ama marka algısı böyle bir şey işte yine daha önce de dile getirdigim gibi.
O nedenle orisin hemen hemen aynı özellikteki modellerinin longines markasına nazaran nispeten daha yüksek fiyatla satmasinin nedeni de marka algısından başka bir şey değildir. Yani bir nevi benim görüşümü desteklemiş oldunuz verdiğiniz örnekle. Aynı paralelde düşünüyoruz dememin asıl nedeni de buydu.
Grand seiko-rolex örnekleri verilmiş. Bence çok çok güzel bir örnek.
Çünkü:Gs ile rolex arasındaki işçilik farkını ve mekanizma farkını kıyaslamam,kıyaslamaya gerek dahi duymam. Grand seiko işçilik ve mekanizma hususunda rolexin, bir değil birkaç adım önündedir.
Ama is marka algısına geldiğinde de yine iki markayı kıyaslama gereği dahi duymam. BU sefer rolex,gs nin 100 yıl önündedir reklam,pr çalışması konusunda ve dolayısıyla marka algısı babında.
Çünkü:gs nin önünde maalesef seiko ibaresi vardır bir kere. rolexin ise kral tacı.

Sızım verdiğiniz parametrelere göre (Yani işçilik,mekanizma fiyat üçgeninde) gs nin fiyat olarak rolexten uygun olmasından ve daha iyi mekanizma üretmesinden mütevellit daha iyi bir marka algısına sahip olması gerekirdi ki bu hususun böyle olmadığı konusunda forumca hemfikiriz galiba.

(Zaten halihazirda seikonun fiyat yükseltme politikasına gitmesinin nedeni de bu,''marka algısını yükseltebilmek.'' Yeni çıkan seiko5 lerin fiyatlarından hepimiz haberdarız. Koskoca markalar dahi artık marka algısının fiyat yükseltmekten geçtiğinin farkındalar. Öyle isçilikmis,mekanizmaymis vs. Bunlar sizin,benim gibi birkaç bilinçli tüketicinin bilincinde olduğu şeyler sadece.)
--------->>>>>>BU grand seiko rolex mukayesesi yeterince acık olmuştur diye düşünüyorum.
Çok özlemişim forumda bir konu hakkında seviyeli bir şekilde tartışabilmeyi.
Fikir beyan eden herkese tekrardan teşekkürlerimi sunarım.