TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Gümrük Sınırı 30 Euro'ya Düşürüldü

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Gümrük Sınırı 30 Euro'ya Düşürüldü.

Mesaj Eterna » 09 Ağu 2024, 14:39

Hocam söylediklerizniz doğrudur. Bence de öyle olacak zaten bir itirazım yok.

Ama bu bildiğiniz mala çökme.

Bugün kurallara ve kanunlara uyarak alışveriş yaptınız. 60 euro ödediniz. Kargo yola çıktı ve yaklaşık 20-25 gün de gelecek. Her şey kanuni ve doğru. Yasaklı değil, sınırı aşmıyor. Bir vatandaş olarak görevinizi yaptınız.

Yatıyorsunuz kalkıyorsunuz gece kanun değişti 30 euro oldu sınır. 15 güne gelmez ise kargo geçmiş olsun.

En az en kötü 1 ay süre vermeleri gerekirdi insanlar mağdur olmasın diye.
Kullanıcı avatarı
Eterna

Mesaj sasuta » 09 Ağu 2024, 15:08

MacGyver yazdı:
LynXMaSTeR yazdı:
sasuta yazdı:
MacGyver yazdı:@sasuta

itiraz edilecek bir durum yok. mevzuatta sipariş tarihi diye bir şey yok. mal yoldayken uygulama değişirse, mal TR gümrüğüne girdiğinde yeni uygulamaya tabi olur. bu tartışmaya açık bir şey değil, itiraz edecek bir şey de yok. profesyonel olarak gümrük işlerinde çalıştım, ezbere konuşmuyorum.

sizin yaşadığınız durumda gümrük memuru size bir güzellik yapmış, bunları (ertesi aya kaydırma) bazen yapıyorlardı zaten. ama yapmam derse yapabileceğiniz hiçbir şey yok. isterseniz yıllarca itiraz edin.

Madem bu kadar biliyor ve hakimsiniz ilgili mevzuatı paylaşın bakalım ne yazıyormuş görelim.

Hocam ben de arkadaşa katılıyorum. O gün hangi yönetmelik yürürlükteyse ona göre işlem yapılır. Geçenlerde yurtdışı çıkış harçlarına zam gelecek diye millet fazladan pul almak istediğinde de böyle bi durum olmuştu. Mevcut pullar geçersiz olacak, hangi gün yurtdışına çıkılacaksa o günün pulu geçerli olacak denildi. Yok ben önceden almıştım bunu kullanıcam, aha da fişi faturası deseniz bile faydası olmuyor.
Bu olay da aynı şekilde olacaktır.
Arkadaşın dediği gibi gümrükte size iyi niyetli davranıp kolaylık sağlamışlar, ancak herkese aynı şekilde davranmak zorunda değiller.
İlgili mevzuata da bakabilirsiniz, sipariş verilen tarihle ilgili herhangi bir ibare geçmiyor.
1 Ağustosta verdiğiniz sipariş, 25 Ağustosta ülkeye girerse mevcut düzenleme üzerinden ekstra vergiyi alabilirler.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/10/20091007-2.htm

hocam zaten mevzuatta sipariş tarihi diye bir şey yok, olamaz da ayrıca... benim bir malım gelsin, üretim süresi uzun olduğu için ben o malı geçen sene sipariş etmiş olayım, gümrükte de: "ben bunu geçen sene sipariş etmiştim, geçen seneki mevzuata göre işlem yapın" diyeyim. adama gülerler.

kargolama tarihi için de aynısı geçerli, denizyoluyla 2-3 ayda gelen mal var. kargo yavaş geldi diye gümrüğe 3 ay önceki mevzuatı uygulatmak mümkün olabilir mi?

mevzuatı bilmeyen biri bile bu basit mantıkları kurabilir.

Hocam, kanunda "kazanılmış hak" tabiri bulunmaktadır. Hukuki bağlamda, bu tabir, bir kişinin mevcut yasal düzenlemeler, bir yargı kararı veya idari işlem sonucunda elde ettiği ve artık geri alınamayan, değiştirilemeyen veya sınırlanamayan bir hakkı ifade eder. Bu hak, ilgili kişinin elde ettiği tarihte yürürlükte olan yasal düzenlemelere göre kazanılmış olup, sonradan değiştirilen yasalar veya yönetmelikler bu hakkı geriye dönük olarak ortadan kaldıramaz.

Bu bağlamda, sizin ifadenizle, üç ay önceki mevzuatı uygulamak zorundalar. Toplum olarak yaptığımız en büyük yanlışlardan biri, kendi haklarımızı savunmak yerine, üst düzey yetkililerin yerine düşünüp kendimizi onların yerine koyarak kararlar veriyor olmamızdır.

En temelinden düşündüğümüzde, neden kendi paramızı istediğimiz gibi harcayamıyoruz sorusunu tartışmak yerine, hükümetin yanlış politikaları sonucu ortaya çıkan durumun faturasını halka kesen kararları savunur hale gelmişiz.
"Bir fırıldak rüzgar olmadan dönüyorsa mutlak bir üfleyen vardır"
Kullanıcı avatarı
sasuta

Mesaj MacGyver » 09 Ağu 2024, 15:26

sasuta yazdı:
MacGyver yazdı:
LynXMaSTeR yazdı:
sasuta yazdı:
MacGyver yazdı:@sasuta

itiraz edilecek bir durum yok. mevzuatta sipariş tarihi diye bir şey yok. mal yoldayken uygulama değişirse, mal TR gümrüğüne girdiğinde yeni uygulamaya tabi olur. bu tartışmaya açık bir şey değil, itiraz edecek bir şey de yok. profesyonel olarak gümrük işlerinde çalıştım, ezbere konuşmuyorum.

sizin yaşadığınız durumda gümrük memuru size bir güzellik yapmış, bunları (ertesi aya kaydırma) bazen yapıyorlardı zaten. ama yapmam derse yapabileceğiniz hiçbir şey yok. isterseniz yıllarca itiraz edin.

Madem bu kadar biliyor ve hakimsiniz ilgili mevzuatı paylaşın bakalım ne yazıyormuş görelim.

Hocam ben de arkadaşa katılıyorum. O gün hangi yönetmelik yürürlükteyse ona göre işlem yapılır. Geçenlerde yurtdışı çıkış harçlarına zam gelecek diye millet fazladan pul almak istediğinde de böyle bi durum olmuştu. Mevcut pullar geçersiz olacak, hangi gün yurtdışına çıkılacaksa o günün pulu geçerli olacak denildi. Yok ben önceden almıştım bunu kullanıcam, aha da fişi faturası deseniz bile faydası olmuyor.
Bu olay da aynı şekilde olacaktır.
Arkadaşın dediği gibi gümrükte size iyi niyetli davranıp kolaylık sağlamışlar, ancak herkese aynı şekilde davranmak zorunda değiller.
İlgili mevzuata da bakabilirsiniz, sipariş verilen tarihle ilgili herhangi bir ibare geçmiyor.
1 Ağustosta verdiğiniz sipariş, 25 Ağustosta ülkeye girerse mevcut düzenleme üzerinden ekstra vergiyi alabilirler.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/10/20091007-2.htm

hocam zaten mevzuatta sipariş tarihi diye bir şey yok, olamaz da ayrıca... benim bir malım gelsin, üretim süresi uzun olduğu için ben o malı geçen sene sipariş etmiş olayım, gümrükte de: "ben bunu geçen sene sipariş etmiştim, geçen seneki mevzuata göre işlem yapın" diyeyim. adama gülerler.

kargolama tarihi için de aynısı geçerli, denizyoluyla 2-3 ayda gelen mal var. kargo yavaş geldi diye gümrüğe 3 ay önceki mevzuatı uygulatmak mümkün olabilir mi?

mevzuatı bilmeyen biri bile bu basit mantıkları kurabilir.

Hocam, kanunda "kazanılmış hak" tabiri bulunmaktadır. Hukuki bağlamda, bu tabir, bir kişinin mevcut yasal düzenlemeler, bir yargı kararı veya idari işlem sonucunda elde ettiği ve artık geri alınamayan, değiştirilemeyen veya sınırlanamayan bir hakkı ifade eder. Bu hak, ilgili kişinin elde ettiği tarihte yürürlükte olan yasal düzenlemelere göre kazanılmış olup, sonradan değiştirilen yasalar veya yönetmelikler bu hakkı geriye dönük olarak ortadan kaldıramaz.

Bu bağlamda, sizin ifadenizle, üç ay önceki mevzuatı uygulamak zorundalar. Toplum olarak yaptığımız en büyük yanlışlardan biri, kendi haklarımızı savunmak yerine, üst düzey yetkililerin yerine düşünüp kendimizi onların yerine koyarak kararlar veriyor olmamızdır.

En temelinden düşündüğümüzde, neden kendi paramızı istediğimiz gibi harcayamıyoruz sorusunu tartışmak yerine, hükümetin yanlış politikaları sonucu ortaya çıkan durumun faturasını halka kesen kararları savunur hale gelmişiz.

hocam son defa tekrar ediyorum: "zorundalar" diye bir şey yok, isteğiniz üzerine yukarıda mevzuatı da paylaştım sizinle, lütfedip yorum bile yapmadınız... bir sürü ithalat işinde çalıştım, bu olayları defalarca yaşadım diyorum size neden hala düz mantık yürütüp ısrar ediyorsunuz?

bunun kazanılmış hakla uzaktan yakından hiçbir alakası olmadığı gibi, bu olayı normal şartlar altında gümrükte uygulatamazsınız. aylık 5 hakkın ertesi aya aktarılması olayında size sadece bir güzellik yapmışlar, ki bunu zaten birçok kişiye de insanlar mağdur olmasınlar diye yapıyorlardı. yoksa yapılan şeyin yasada hiçbir yeri yok. dolayısıyla bunu yapmadıklarında da yapabileceğiniz hiçbir şey yok.

artık lütfen bilgi sahibi olmadığınız konular hakkında benimle iddialaşıp durmayın, rica ediyorum sizden. ayrıca konumuz hükümetin yanlış politikaları, hakkımızı savunup-savunmamamız değil... bu olayın yasal boyutu nedir, ne değildir onu tartışıyoruz. siz de yasada olmayan bir şey için: "hakkınızı arayın", "bunu yapmak zorunlar" falan diye insanları yanlış yönlendiriyordunuz. konumuz buydu, konuyu saptırmayalım.
Kullanıcı avatarı
MacGyver

Mesaj sasuta » 09 Ağu 2024, 15:43

Ülkenin hukuki durumunu göz önüne aldığımızda ve mevcut yasaların bile uygulanmadığını bildiğimden ve özellikle şu kurmuş olduğunuz cümleden sonra "bunun kazanılmış hakla uzaktan yakından hiçbir alakası olmadığı gibi, "çok fazla tartışmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Bildiğiniz gibi davranmaya devam edin.
Kullanıcı avatarı
sasuta

Mesaj MacGyver » 09 Ağu 2024, 16:00

sasuta yazdı:Ülkenin hukuki durumunu göz önüne aldığımızda ve mevcut yasaların bile uygulanmadığını bildiğimden ve özellikle şu kurmuş olduğunuz cümleden sonra "bunun kazanılmış hakla uzaktan yakından hiçbir alakası olmadığı gibi, "çok fazla tartışmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Bildiğiniz gibi davranmaya devam edin.

bak dostum,

öncelikle nasıl davranacağımı sana soracak değilim. onun için bana bir daha ne yapacağımla ilgili tavsiye verme.

olayı özetlemek gerekirse; senin gümrük kanunu hakkında hiçbir bilgin ve fikrin yoktu. sayemde hayatında ilk defa 2 satır gümrük kanunu okudun, öğrenmiş oldun. sonra da "bu kazanılmış haktır" falan yazmaya başladın. hayır, bu kazanılmış hak falan değildir ve neden olmadığını açıklamak için bu defa vaktimi harcamayacağım. aslında onu da yaşanmış örneklerle açıklardım ama seninle bir konuyu ciddi ciddi tartışmaya lüzum yok. çünkü senin amacın doğrusunu bulmak/öğrenmek falan değil; haklı çıkmak için insanlarla iddialaşmak.

sonuç olarak; burası bir forum, hiçbirimiz burada senin insanları yanlış yönlendirmene müsaade etmek zorunda değiliz. sen bilmediğin bir konuda insanlarla iddialaşacaksın diye insanlar şu anda yurtdışından sipariş verip, mağdur olamazlar, olmamalılar.

yani kısacası; senin insanlara tavsiye ettiğin şey yapılamaz, yapılamıyor. çünkü yasal olarak mümkün değil, verdiğin tavsiyenin yasal olarak hiçbir geçerliliği yok, nokta.
Kullanıcı avatarı
MacGyver

Mesaj parlakvepas » 09 Ağu 2024, 16:13

Derici yazdı:
muratcan07 yazdı:Geçmiş olsun, yıllar geçse de bir daha bu sınır asla artmaz. Artık yurtdışı alışveriş hayal oldu. Bugün sipariş versek aliexpressden yetişir mi acaba :D
Ben verdim. Epeydir almak istediğim saati aldım. Normalde 15 güne kadar gelir diye düşünüyorum. Gelmese bile, belki sipariş tarihini baz alabilirler.. [emoji25]

21081111RG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zaten ürünü alırken vergiyi ödemiyormuyuz? En azından Aliexpress de vergiyi anında alıyor
Kullanıcı avatarı
parlakvepas

Mesaj sasuta » 09 Ağu 2024, 16:16

MacGyver yazdı:
sasuta yazdı:Ülkenin hukuki durumunu göz önüne aldığımızda ve mevcut yasaların bile uygulanmadığını bildiğimden ve özellikle şu kurmuş olduğunuz cümleden sonra "bunun kazanılmış hakla uzaktan yakından hiçbir alakası olmadığı gibi, "çok fazla tartışmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Bildiğiniz gibi davranmaya devam edin.

bak dostum,

öncelikle nasıl davranacağımı sana soracak değilim. onun için bana bir daha ne yapacağımla ilgili tavsiye verme.

olayı özetlemek gerekirse; senin gümrük kanunu hakkında hiçbir bilgin ve fikrin yoktu. sayemde hayatında ilk defa 2 satır gümrük kanunu okudun, öğrenmiş oldun. sonra da "bu kazanılmış haktır" falan yazmaya başladın. hayır, bu kazanılmış hak falan değildir ve neden olmadığını açıklamak için bu defa vaktimi harcamayacağım. aslında onu da yaşanmış örneklerle açıklardım ama seninle bir konuyu ciddi ciddi tartışmaya lüzum yok. çünkü senin amacın doğrusunu bulmak/öğrenmek falan değil; haklı çıkmak için insanlarla iddialaşmak.

sonuç olarak; burası bir forum, hiçbirimiz burada senin insanları yanlış yönlendirmene müsaade etmek zorunda değiliz. sen bilmediğin bir konuda insanlarla iddialaşacaksın diye insanlar şu anda yurtdışından sipariş verip, mağdur olamazlar, olmamalılar.

yani kısacası; senin insanlara tavsiye ettiğin şey yapılamaz, yapılamıyor. çünkü yasal olarak mümkün değil, verdiğin tavsiyenin yasal olarak hiçbir geçerliliği yok, nokta.

Çocukluğunuzda nasıl bir travma geçirdiniz de karşınızdaki hakkında böyle derin ön yargılara sahip olabiliyorsunuz bilmiyorum (ve umurumda da değil) ama şu yazdığınız üslubu sakin kafayla bir daha okumanızı öneririm. (Şimdi yine "bana ne yapacağımı söyleme" tarzında bir ifade vermenize karşın da "Ne halin varsa gör" diye de peşinen yazayım da bu iş kapansın.)
Kullanıcı avatarı
sasuta

Mesaj MacGyver » 09 Ağu 2024, 17:32

sasuta yazdı:
MacGyver yazdı:

bak dostum,

Çocukluğunuzda nasıl bir travma geçirdiniz de karşınızdaki hakkında böyle derin ön yargılara sahip olabiliyorsunuz bilmiyorum (ve umurumda da değil) ama şu yazdığınız üslubu sakin kafayla bir daha okumanızı öneririm. (Şimdi yine "bana ne yapacağımı söyleme" tarzında bir ifade vermenize karşın da "Ne halin varsa gör" diye de peşinen yazayım da bu iş kapansın.)

hukuğu geçtik, şimdi de psikoloji alanındaki yüksek bilgi birikiminden yararlanarak olayı çocukluğuma bağladın bakıyorum. yalnız bu da yine sağdan-soldan duyup, ezberden salladığın, saçma-sapan bir tespit oldu. yine konuyla sıfır alaka, yine sıfır somut bilgi... yani diyorum ki yine boş boş konuşmuşsun. bundan ötesini yapmanı da beklemiyordum zaten.
Kullanıcı avatarı
MacGyver

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: cecen ve 91 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners