trenton » 04 May 2013, 00:23
bazı ayrıntılar vardır saatlerde dönemlerine göre değişiklik gösterir. benim bahsettiğim 0 size'lık cep saatlerine bakarsanız ebay'de ne demek istediğimi anlarsınız amerikan saatlerinin akrep ve yelkovanlarının karakteristik bir özelliği vardır. örneğin bu konunun başında canadian railroad stili diye size söylediğim kadrana sahip 18 size'lık waltham saatte bu karakteristik özelliği görürsünüz. bunun haricinde başka örnekleri de vardır yine; 14. louis stili, breguet stili, fransızların monarşi döneminde kullandıkları kraliyet armasına benzettiğimden dolayı "flor de lis" diye adlandıracağım süsen çiçeğine benzeyen stilde akrep ve yelkovan ki amerikan saatleri dışında ingiliz saatlerinde de en az amerikan saatlerinde olduğu kadar sık kullanılmıştır, 1900'lü yıllar için o saate uymuyor akrep ve yelkovan, yukarıdaki saatin kadranı da porselen değil metal ki bu da 1920'lerden sonra çok sık kullanılıyor evet o dönem hakim olan art deco denilen üsluba uyuyor son fotoğrafını paylaştığınız saatin akrep ve yelkovanı, ama 1900 yılına göre oldukça modern kalıyor diğer waltham'ın kolları.
şimdi yeterince vaktim olsa hepsinin tek tek fotoğraflarını paylaşmak isterdim ama 1910'ların sonuna kadar o klasik amerikan akrep ve yelkovanları çok sık kullanılmaya devam ediyor onun haricindekileri de yine yukarıda yazdım. hatta daha önce burada fotoğraflarını paylaştığım 1928 yapımı elgin kol saatimin akrep ve yelkovanı yukarıdakinin tarzındaydı ama dediğim gibi 1900 yılında yapılmış bir saate 1920'lerin akrep ve yelkovanı takılırsa sırıtır belli eder kendini. belki onlarda amerikan üretimi orijinal parçalar kendi içlerinde, fakat dönemler tutmuyor. örnek fotoğrafı nerden buldunuz bilmiyorum ama 1900'lere dahildir 1920'lerde...
yeterince amerikan saati gördüğüme inanıyorum, araştırma tavsiyeniz için sağolun... ihtiyac duydukça araştırıyorum zaten, ki burda "doğru" birşeyler yazabilmek için...
İrkilmez Ata çocuğu irkilmez:
Zapt edilmez, Atam, zapt edilmez
Biz varken senin hisarının burçları:
Bakışlarımız kılıç uçları,
Bekliyoruz devrimini biz.
Çökmeyeceğiz diz...