Bg17 yazd覺:Bu yaklasim aslinda bakis acisindan kaynaklaniyor.
Bu saat niye bu kadar phali sorusu zaten abuk ama cevabi power reserve kesinlikle degil.
Boyle bir soruya maruz kaldigimda verdigim cevap, vakko ceket niye bubkadar phali, de beers niye pahali, armani niye daha pahali ile ayni. Sadece kumas ve dikim kalitesi diyebilir miyiz? Yada de beers farkli bir tas mi kullaniyor? Hayir.
Burda satin alinan marka degeri. Nedense turkler olarak elle tutulmayan gozle gorulmeyen degerlerleri degersizlestirme egilimimiz var.
Yillar once bir turk patron un satin almayi dusundugu firmanin degerini fabrikadaki makinalarin degerinden hesaplamaya calistigini gozlerimle gormustum. O yaklasim ne kadar gecersizse saat dunyasinda bir ozellige deger atfetmek de o kadar gecersiz.
Iphone da, yada quartz bir seiko da cok fazla ozellik var, ama daha ucuz.
Ayrica lamborgini benzetmesine de katilmiyorum. Lamborghini de aslinda bir hayal satar, otomobil yariscisi olma hayali. Arti tamamen ayni teknik ozelliktrki arabayi lamborgini markasi olmadan satin bakalim, ne kadara alici bulacak?
Ille ust duzeye cikmaya gerek yok, lcwaikiki den logoyu kaldir fiyati ucte bire iner. Ayni kalite ayni urun.
Anlasilmasi gereken su, marka degeri bos birsey degildir, yaratmasi urunu uretmekten cogu zaman daha zordur. Sahip olma hissi yaratan da odur. Kimse bir AP yi sadece seklini begendigi icin, kronometrilesi icin yada power reserve i icin almiyor. Eger bunu kabullenmek zor geliyorsa almayin derim cunku iciniz rahat etmeyecektir. Baska bir seye muhakakk kulp takilir. Patek hakkinda bile neler deniyor...
asl覺nda uzunca yazmaya 癟al覺m覺t覺m.
dikkat ederseniz verdiiniz 繹rnekler moda markalar覺, ben de saati modasal g繹rmek istemediimi san覺r覺m yaz覺mda belirtmitim. yoksa modasal yakla覺ld覺覺 andan itibaren, bu marka pahal覺 bu b繹yle diye bak覺ld覺覺 zaman bunda tart覺覺lacak biey zaten yok. biri quartz saat 羹retip, bika癟 bakan 癟ocuuna bika癟 holywood star覺na sponsor olur, sonra kendilerini o materyali takarak onlar gibi hissetmeye 癟al覺anlar, yada instagramda zenginliklerini paylamak isteyenler talep edebilir. fakat t羹m bu arz talep dengesinden ba覺ms覺z, biz bu markalar覺n karl覺l覺k m羹d羹r羹 deiliz, 羹r羹nlerinin deerini, 羹retimlerinin zanaatlarinin varabildii noktay覺 kendimizce eletirebilir, yada beenebiliriz.
burada quartz saat de dakik deil mi, neden otomatikler bu kadar pahal覺 demek ile, bu marka bu 羹r羹nde ne 繹zellik ortaya koymu da en iyisi olduunu iddia edebiliyor demek farkl覺 noktalard覺r. 繹rnein ferrari ayn覺 bedele 700 beygirlik ara癟 sunabiliyorken, lamborghini 500 beygirlik sunuyorsa al覺m karar覺nda baka bir ek 繹zellii yoksa ama o lamborghini, o l羹ks 羹r羹n, onun fiyat覺n覺 eletiremezsin onun markas覺 var gibi bir yakla覺m bence ge癟ersiz kal覺r.
bir saati sadece prestiji i癟in almak, markas覺na 繹nem vermek dorudur, yanl覺t覺r bunu tart覺man覺n yeri de saat forumu deil zaten, herkesin bu konuda bir g繹r羹羹, hangi k羹lt羹rlerde veya gelimi 羹lkelerdeki hangi gruplarda bunlara verilen 繹nemin art覺p azald覺覺 konusunda bir yarg覺s覺 olabilir.
benim yazd覺覺m ey temelde isim yapmay覺, stat羹 sembol羹 olmay覺 baarm覺 markalar覺n 繹yle yada b繹yle biekilde muadillerinden somut olarak iyi 繹rnekler sunmas覺 gerektiiydi.
lamborghini markas覺 elbette hayal satar, fakat bunu lamborghini markas覺 bast覺覺 1.5 dci motorlu bir sedan satarak yapamaz. burada lamborghini'nin markas覺n覺n deeri s覺f覺r gibi bir yaz覺 yok, fakat bir lamborghini etraftaki amg, m serileri de dahil normal fabrikasyon ara癟lar覺 ge癟me potansiyelinde 羹retilir. dolay覺s覺yla ben 0-100 羹 10 sn lamborghini 羹rettip, markam var bunun deeri 500k, b繹le bir 繹rnek varsa s繹yleyin. yok 癟羹nk羹 b繹yle bir d羹nya yok, bu meseleyi detayland覺rmak sa癟ma, biraz tavuk mu yumurtadan yumurta m覺 tavuktan olay覺 癟羹nk羹. bence markalar iyi 羹r羹nler 羹reterek bugunk羹 isimlerini, marka deerlerini yapabilmilerdir, ve bugun veri olarak etadan daha k繹t羹 inhouse 羹retiyorlarsa, orada s覺k覺nt覺l覺 farkl覺 bir durum balam覺 demektir.
hublot 繹rnein, kendi makinesini kullanmad覺覺 i癟in eletirilirken, ap nin kendi makinesinin benim bakt覺覺m verilerde eta dan daha k繹t羹 olmas覺 bana garip geliyor, elbette rezerv d覺覺nda baka 繹nemli noktalar var, ben bilmiyor olabilirim. birisi bu makine 癟al覺ma olarak u a癟覺dan muadillerinden 羹st羹nd羹r derse kesinlikle a癟覺覺m.zaman tutma elbette en temeli fakat bildiim kadar覺yla cosc standartlar覺ndan sonras覺 zaten 羹r羹ndeki ansa kal覺yor biraz.