Umutt » 01 Eyl 2026, 16:23
İçim acıyarak okudum. Kullanılan dil ve tarafgir bakiş acisi; bu topraklarda neyi nasıl ıskaladigimizi, gayet iyi anlatıyor aslinda.. Ama bunu argümantasyonun kendisi ile degil, anlatısının sığlığıyla, ifade ediş biçimindeki fikri vasatlığın teşhiri ile yapıyor.. Yazıda bahsedilen düşük katma değer hikayesi, tam da bununla ilgili işte.. Cumhuriyet’in önerdiği, bilime ve akla dayalı ortak akıl yerine, bu oryantalist vasatlığı merkeze almak, bunu egemen kılmakla ilgili.
Bugün birileri bu topraklarda, bir microbrand saat firması kurabiliyorsa; bunu yüz yıl önce bu ülkenin, yüzünü gelişmiş Atlantik dünyasına dönmesine borçlu.. Pozitif hukukla gelen hukuksal entegrasyona, cumhuriyetin bilimsel eğitim kurumlari ile vücut bulan mühendislik knowhow’ ına, sanayi devrimine, ülkenin global üretim ve lojistik zincirinde kendisine bir yer bulabilmesine borçlu..
Mezhep savaşlari ile kan gölüne dönmüş Ortadoğu coğrafyasinda, zamanında bir medeniyet filizi yesertmisiz, büyütmüsüz, şimdi bir yandan gölgesinde serinlerken, diğer yandan kökünü baltalıyoruz.
Yazının başında belirttiğim gibi, gerçekten insanın içi acıyor.